Είναι απολύτως φυσιολογικό η άσκηση να μας διεγείρει και αυτός είναι ο λόγος
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η άσκηση ερεθίζει ορισμένους ανθρώπους, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι έχει να κάνει με τη ροή του αίματος, τις ορμόνες και τις μυϊκές συσπάσεις.
- 10 ΙΑΝ 2024
Η διέγερση κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι κάτι που έχει συμβεί σχεδόν σε όλους και συνήθως το αποτέλεσμα μοιάζει ντροπιαστικό. Άλλωστε τα ανέκδοτα για τα γυμναστικά κολάν ή τις γκρι φόρμες δίνουν και παίρνουν στα γυμναστήρια. Στην πραγματικότητα όμως, η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ανοίκεια. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύουν οι μελέτες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου το 10% των ανθρώπων έχουν βιώσει αυτό που επίσημα ονομάζεται «οργασμός που προκαλείται από την άσκηση» και επινοήθηκε το 2011 από την Debby Herbenick, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και συγγραφέα του βιβλίου The Coregasm Workout.
Περίπου το 5% των ανθρώπων (ανεξαρτήτως φύλου) ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον 1-2 οργασμούς που προκλήθηκαν την ώρα της άσκησης, ενώ περίπου το 1% ανέφερε ότι είχε 11+ οργασμούς, σύμφωνα με τη μελέτη της Herbenick που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η διέγερση δεν είναι σεξουαλική πράξη από τη φύση της και έχει ελάχιστη σχέση με την τριβή ή την πίεση που ασκείται στα γεννητικά όργανα.Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι την αισθάνθηκαν για πρώτη φορά ως παιδιά στο μάθημα της γυμναστικής.
Ακόμη δεν είναι εντελώς σαφές το γιατί η άσκηση «ανάβει» μερικούς ανθρώπους, αλλά δεκαετίες ερευνών δείχνουν ότι είναι το αποτέλεσμα της αύξησης της ροής του αίματος, μιας έξαρσης των ορμονών που προκαλούν ευεξία και ενός συνδυασμού μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται από απαιτητικές προπονήσεις που εμπλέκουν τον πυρήνα του σώματος.
Μια από τις πρώτες αναφορές για τη διέγερση κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1880, όταν γυναίκες ανέφεραν ότι έφταναν στην κορύφωση ενώ χειρίζονταν βαριές ραπτομηχανές. Έκτοτε οι οργασμοί έχουν συνδεθεί με άλλες απλές κινήσεις, όπως η οδήγηση σε ανώμαλους δρόμους ή το βούρτσισμα των δοντιών.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι απλώς κάποια αμήχανη ή απροσδόκητα ευχάριστη εμπειρία για τους ανθρώπους, αλλά ένας τομέας που χρειάζεται επιστημονική εξερεύνηση. Το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς ερεθίζονται ενώ γυμνάζονται, αμφισβητεί όλα όσα γνωρίζουμε για τη διέγερση και τους οργασμούς, καθώς και για τη σεξουαλική φύση τους.
«Αν αυτό συμβαίνει και σε εσάς, δεν είστε μόνοι. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με εσάς. Το θεωρώ ως μια φυσική εμπειρία του σώματος για πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι το λατρεύουν. Κάποιοι είναι ουδέτεροι, αλλά το αποδέχονται», δήλωσε η Herbenick στο BuzzFeed. «Και φυσικά, άλλοι απολαμβάνουν πραγματικά τη διέγερση ή τον οργασμό και θεωρούν ότι είναι ένα επιπλέον “όφελος” της άσκησης».
Ποιο είδος ασκήσεων ερεθίζει πιο συχνά
Οι προπονήσεις που ενεργοποιούν τους μυς του κορμού είναι πιο πιθανό να μας διεγείρουν και/ή να μας προκαλέσουν οργασμό. Ποιες είναι αυτές; Σχεδόν όλες οι συνηθισμένες. Τρέξιμο, κοιλιακοί, έλξεις, κολύμβηση, ποδηλασία, άρση βαρών, ακόμα και η γιόγκα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ίδιες οι προπονήσεις που μπορούν να μας κάνουν να ερεθιστούμε, αλλά μάλλον το πόσο έντονα τις κάνουμε. «Δεν έχω ακούσει ακόμα από κάποιον να βιώνει οργασμό ή υψηλά επίπεδα διέγερσης από μερικές μόνο κοιλιακές ασκήσεις», λέει η Herbenick. Η κίνηση προκαλεί αύξηση ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η προλακτίνη, που μπορεί να συμβάλλουν στο αίσθημα διέγερσης κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Πώς είναι οι οργασμοί που προκαλούνται από την άσκηση;
Η Herbenick έχει παρατηρήσει, μελετώντας το γυναικείο κοινό, ότι οι οργασμοί κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μοιάζουν με τους βαθύτατους που νιώθουν κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ, οπότε δεν μοιάζουν καθόλου με τους οργασμούς από τη διέγερση της κλειτορίδας.
Δεν συμβαίνει και καθημερινά
Θα μπορούσε μια οποιαδήποτε τριβή να οδηγήσει ρεαλιστικά σε οργασμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής; Μάλλον όχι, δήλωσε η Cindy Meston, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και συγγραφέας του βιβλίου Why Women Have Sex. «Πολύ λίγες γυναίκες μπορούν να φτάσουν σε οργασμό με ελάχιστες ποσότητες απτικής αίσθησης», δήλωσε η Meston. «Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν να έχουν οργασμό και να βρεθούν σε αμηχανία – εκτός αν πραγματικά εστιάζουν σε αυτές τις αισθήσεις και θέλουν να το κάνουν να συμβεί».
Στους άντρες πάλι, τα πράγματα είναι διαφορετικά
Όταν η άσκηση κάνει τους άντρες να φτάνουν σε κορύφωση, τείνει να παραλείπει εντελώς τη στύση και να πηγαίνει κατευθείαν στην εκσπερμάτιση, διαπίστωσε η Herbenick στην έρευνά της. Και αυτή είναι μία ομολογουμένως αρκετά δύσκολη κατάσταση. Οι οργασμοί που προκαλούνται από την άσκηση των αντρών, αν προκαλέσουν στύση, δυσκολεύουν στην ουσία τη γυμναστική και για αυτό σπάνια υφίστανται. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δοκιμάσουν τις συνήθεις στρατηγικές τους (αποσπασματικές σκέψεις κ.λπ.) για να βοηθήσουν τη στύση να πέσει, ώστε να μην κάνουν τα πράγματα άβολα ή δυσάρεστα για τους γύρω τους», δήλωσε η Herbenick.
Γυμναστική και καλή σεξουαλική ζωή συμβαδίζουν έτσι κι αλλιώς
Φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία για τα οφέλη που έχει η συνεπής άσκηση στη σεξουαλική ζωή. Μας βοηθά να νιώθουμε καλύτερα με το σώμα μας, ενισχύει τη διάθεσή μας και ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ικανοποίηση και την ευεξία συνολικά.
Πολλοί άνθρωποι πάντως το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο και έχουν δηλώσει σε έρευνες της Herbenick ότι ασκούνται με τους συντρόφους τους ως μια μορφή προκαταρκτικών, ενώ για άλλους, η αναμονή για κάποιο χρονικό διάστημα μετά από μια προπόνηση μπορεί να είναι ευεργετική για τη σεξουαλική ορμή και την απόδοσή τους.
Η γυμναστική πάντως θα μπορούσε επίσης να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση των σεξουαλικών δυσκολιών που προκαλούνται από αντικαταθλιπτικά ή ορμονικές ανεπάρκειες, δήλωσε η Meston, και μπορεί να είναι μια πιο ελκυστική ή προσιτή μορφή θεραπείας σε σύγκριση με τη σεξουαλική θεραπεία ή τη φαρμακευτική αγωγή.