iStock
ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν μπορείς να ακουμπήσεις τη γλώσσα στον αγκώνα σου

Ας λύσουμε μία απορία που έχουμε από παιδιά (τη στιγμή, που εννοείται ότι προσπαθούμε να κάνουμε για πολλοστή φορά το ακατόρθωτο).

Ο αγκώνας είναι άρθρωση (ανάμεσα στο βραχιόνιο οστό και τα οστά του αντιβραχίου, την κερκίδα και την ωλένη). Η γλώσσα με τη σειρά της, είναι μυώδες όργανο (αποτελείται από τρία μέρη, τη ρίζα, το σώμα και την κορυφή και περιέχει αισθητήρια όργανα για τη γεύση).

Ένα παιχνίδι που σχεδόν όλοι έχουμε παίξει ως παιδιά είναι να προσπαθούμε να ακουμπήσουμε τη γλώσσα στον αγκώνα, πράγμα αδύνατον. Ή μήπως όχι; 

Η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να αγγίξει τον αγκώνα με τη γλώσσα και αυτό οφείλεται στον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα είναι ανατομικά δομημένο. Η άρθρωση του αγκώνα βρίσκεται στον άνω βραχίονα, ενώ η γλώσσα στο στόμα. 

Ενώ είναι δυνατό να τεντωθεί η γλώσσα αρκετά μακριά δεν μπορεί να φτάσει στη συγκεκριμένη λόγω της απόστασης και των φυσικών περιορισμών των μυών της. Επιπλέον, η άρθρωση του αγκώνα δεν επιτρέπει μεγάλο εύρος ανοίγματος και κινήσεων. 

Υπάρχουν ωστόσο εκείνοι που μπορούν να το πετύχουν.

Αυτό συμβαίνει είτε γιατί έχουν υπερελαστικότητα (έχουν δηλαδή εξαιρετικά χαλαρές, υπερευλύγιστες αρθρώσεις που οδηγούν σε σημαντική αύξηση του εύρους κίνησής τους), είτε γιατί έχουν δουλέψει την ελαστικότητα των αρθρώσεών τους μέσα στα χρόνια με συγκεκριμένα είδη εκγύμνασης, όπως είναι η γιόγκα ή η πιλάτες. 

Σύμφωνα με το παραπάνω βίντεο, το 10 με 25% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υπερελαστικότητα στις αρθρώσεις και ένα μικρό ποσοστό αυτού μπορεί πράγματι, να πετύχει το άγγιγμα του αγκώνα με τη γλώσσα, ενώ μόλις το 1% με 2% μπορεί να κάνει το αδύνατον δυνατό γιατί απλά μπορεί, εκ φύσεως, χωρίς να έχει υπερευλιγίσια ή να γυμνάζεται.