
Γιατί το γκρέιπφρουτ είναι επικίνδυνο όταν παίρνουμε φάρμακα
Το γκρέιπφρουτ προσφέρει πολλά θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό, ωστόσο δεν «ταιριάζει» με πλήθος φαρμάκων. Αν συνδυαστεί με αυτά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
- 20 ΦΕΒ 2025
Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση – ένα μέσο φρούτο παρέχει το 64% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης, χαρίζει στον οργανισμό βιταμίνη Α (βοηθά στην υγεία των ματιών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος), κάλιο (συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης -και την καρδιαγγειακή υγεία) και μαγνήσιο (επιδρά σχεδόν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού).
Δεν μπορούν όμως, να το απολαύσουν όλοι, καθώς ο συνδυασμός του γκρέιπφρουτ με διάφορα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, που περιλαμβάνουν από κνίδωση και πρήξιμο έως αναφυλαξία.
Ίσως, να είναι το φρούτο με τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Δεν αντιδρά καλά σε ορισμένα φάρμακα στατίνης -χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης-, όπως η ατορβαστατίνη, η λοβαστατίνη και η σιμβαστατίνη, με κοινό μη συνταγογραφούμενο καταπραϋντικό αντιισταμινικό, με τη φελοδιπίνη, τη νιφεδιπίνη και τη βεραπαμίλη (αναστολείς διαύλων ασβεστίου που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης), με τη βαρφαρίνη (αντιπηκτικό) και ορισμένα φάρμακα για την ημικρανία με αναστολείς του CGRP (Calcitonin Gene-Related Peptide), πεπτιδίου που αποτελείται από 37 αμινοξέα.
Στη λίστα των φαρμάκων που απαγορεύουν την κατανάλωση γκρέιπφρουτ είναι και κάποια που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου.
Για να είσαι ασφαλής, μπορείς να τσεκάρεις αν τα φάρμακα που λαμβάνεις «ταιριάζουν» με το γκρέιπφρουτ. Πάντα βέβαια, η πιο φρόνιμη κίνηση είναι να ρωτήσεις τον γιατρό σου.
Γιατί όμως, είναι τόσο ιδιαίτερο το γκρέιπφρουτ;
Η κλινική φαρμακολόγος, Dr. Christina Madison εξηγεί τον λόγο στο Tech Support του Wired.
«Το γκρέιπφρουτ περνάει από το συκώτι. Είναι μέρος αυτού που αποκαλείται σύστημα κυτοχρώματος (χρωστική ουσία πρωτεΐνης που περιέχει σίδηρο, συμβάλλοντας σε οξείδωση) Ρ450. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαταράξει το μεταβολισμό της φαρμακευτικής αγωγής. Μπορεί να αλλάξει την απορρόφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, κάτι που έχει ως συνέπεια να μένει στην κυκλοφορία του αίματος περισσότερη ποσότητα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να βιώσουμε την τοξικότητα που σχετίζεται με το φάρμακο και φυσικά, τις παρενέργειες».