Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που η έλλειψή της προκαλεί φαγούρα στα μάτια και άφθες στο στόμα

Δεδομένου ότι απεκκρίνεται από το σώμα μέσω των ούρων, η ανεπάρκειά της είναι αρκετά συχνή όταν δεν καταναλώνεις κάποιες συγκεκριμένες τροφές.

Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις, που δεν έχουν θερμιδική αξία και είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Είναι ουσιαστικά αυτές που μας κρατούν εν ζωή. Ρυθμίζουν τη μεταβολική διαδικασία και τις ενεργειακές μετατροπές που συμβαίνουν στον οργανισμό.

Επειδή διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη δομή και τη λειτουργία τους, διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: 

  1. υδατοδιαλυτές
  2. λιποδιαλυτές
  3. αντιοξειδωτικές

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C και την ομάδα των βιταμινών Β. Είναι απλά μόρια που περιέχουν υδρογόνο, οξυγόνο και άνθρακα ενώ μερικά θείο, άζωτο και κοβάλτιο. Ο βαθμός διάλυσής τους στο νερό είναι διαφορετικός και αυτή η ιδιότητα επηρεάζει την απορρόφηση τους από το έντερο και στη συνέχεια την απέκκριση τους και την αποθήκευση τους στους ιστούς του οργανισμού.

Μία από τις βιταμίνες που ανήκουν στην ομάδα Β είναι και η Β2 ή ριβοφλαβίνη, όπως είναι επίσης γνωστή, και συμβάλλει στην κυτταρική αναπνοή. Δηλαδή στη διαδικασία που υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες οξειδώνονται προκειμένου να απελευθερώσουν ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη σε άλλες κυτταρικές διαδικασίες.

Ένα ενήλικο άτομο χρειάζεται 1,3-1,7 mg βιταμίνης Β2 την ημέρα. Καλές πηγές είναι τα αυγά, τα πράσινα λαχανικά, το γάλα, τα τυριά, το γιαούρτι, το κρέας, τα μανιτάρια και τα αμύγδαλα. 


Δεδομένου ότι η εν λόγω βιταμίνη απεκκρίνεται από το σώμα μέσω των ούρων, η ανεπάρκειά της είναι αρκετά συχνή όταν δεν καταναλώνεις σε επαρκείς ποσότητες τις παραπάνω τροφές. Γι’ αυτό και παρατηρείται έλλειψή της συχνά σε χορτοφάγους, σε άτομα που αποκλείουν τα γαλακτοκομικά από την καθημερινή τους διατροφή, σε αθλητές που καταπονούνται σωματικά και δεν τρέφονται σωστά, σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα από την ανεπάρκεια σε ριβοφλαβίνη είναι έλκη και άφθες στο στόμα, πρησμένα και σκασμένα χείλη, η γωνιακή στοματίτιδα (δηλαδή φλεγμονή στις γωνίες του στόματος), οφθαλμικές διαταραχές, όπως ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια, καθώς και απολεπιστική φλεγμονή του δέρματος (μπορεί να δημιουργηθούν φολιδωτά δερματικά εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στο όσχεο, στο αιδοίο και περιμετρικά στα χείλη του αιδοίου)

Επίσης, μπορεί να προκληθεί απώλεια μαλλιών, ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς και προβλήματα στο ήπαρ, στο αναπαραγωγικό και στο νευρικό σύστημα.

Τα οφέλη της βιταμίνης Β2 στον οργανισμό

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η Β2 δείχνει πολλά υποσχόμενη ως πιθανή θεραπεία για τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Οι ημικρανίες πιστεύεται ότι προκαλούνται από ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και η ριβοφλαβίνη, συγκεκριμένα, φαίνεται να βοηθά να ξεπεραστούν αυτές οι ανισορροπίες βελτιώνοντας την αναπνοή και την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των εγκεφαλικών κυττάρων.

Παίζει σημαντικό ρόλο επίσης στη διατήρηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα, ώστε να αποφευχθεί μία από τις πιο κοινές διαταραχές που συσχετίζονται με αυτό, η αναιμία, καθώς και στη διατήρηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα, ένα αμινοξύ, τα αυξημένα επίπεδα του οποίου συνδέονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και στεφανιαία νόσο.

Παράλληλα, όπως προαναφέραμε, η ριβοφλαβίνη είναι πολύ σημαντική για την όραση, μιας και αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Η επαρκής πρόσληψή της συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καταρράκτη.