iStock
FITNESS

Οι κακές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να γίνεις fit

Μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις ώστε να μη σαμποτάρεις την προσπάθεια που κάνεις για να τρως σωστά και να γυμνάζεσαι συστηματικά. 
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς να είμαστε υγιείς, σε καλή φυσική κατάσταση, να τρεφόμαστε σωστά και να διατηρούμαστε τέλος πάντων σε φόρμα.

Κάπως έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο να πέσεις στην παγίδα ότι αυτή η νέα προπονητική ρουτίνα ή η δίαιτα που κάνει θραύση στους celebrities, θα λύσει όλα σου τα προβλήματα και θα σε κάνει fit από τη μία ημέρα στην άλλη. 

Έλα όμως που όλο αυτό είναι μία πλάνη, η οποία ξεκινά από την εξής παρανόηση: η καλή φυσική κατάσταση, το να είσαι fit, δε σημαίνει γρανιτένιους μύες και το να μπορείς να σηκώνεις μία μπάρα εκατό κιλών, αλλά να έχεις υιοθετήσει έναν υγιές lifestyle που κρατά αποστάσεις από περίπλοκες δίαιτες και προπονήσεις και σε βοηθά, μεταξύ άλλων: 

  • να διατηρήσεις χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους
  • να κοιμάσαι επαρκώς
  • να έχεις μεγάλη αντοχή
  • ευλυγισία
  • δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
  • μεταβολισμό που λειτουργεί σωστά

Σε αυτό τον υγιεινό τρόπο ζωής υπάρχουν κάποιες κακές συνήθειες, που πρέπει να αφήσεις πίσω. Τα ακόλουθα έξι πράγματα που σαμποτάρουν την προσπάθεια που κάνεις και την υγεία σου εν γένει. 

Αντικαθιστάς την πραγματική τροφή με συμπληρώματα


Unsplash

Όχι, τα συμπληρώματα διατροφής του εμπορίου δεν πρέπει και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματική τροφή, ούτε σε βοηθούν να επιτύχεις τους στόχους σου πιο γρήγορα. 

Εννοείται ότι αν έχεις έλλειψη βιταμίνης D, η λήψη ενός συμπληρώματος είναι χρήσιμη. Αλλά αν δεν έχεις, τότε είναι αχρείαστη.

Στην πραγματικότητα, η λήψη πολλών διαφορετικών συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, επηρεάζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα.

Αντί λοιπόν να εστιάζεις την προσοχή σου στα συμπληρώματα, φρόντισε να φτιάξεις τη διατροφή σου, ώστε να είναι πλούσια σε ωφέλιμες τροφές που αποτελούν πηγή βιταμινών, πρωτεϊνών, μετάλλων και καλών λιπαρών.

Τρως αργά το βράδυ


Unsplash

Γνώριζες ότι με το να τρως αργά το βράδυ νιώθεις νωθρότητα την επόμενη μέρα; Αυτό συμβαίνει επειδή πέφτεις για ύπνο και ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση αδράνειας, συνεπώς δεν μπορεί να μεταβολίσει την ενέργεια που πήρε και να κάψει τις θερμίδες που κατανάλωσε.

Επιπλέον, διαταράσσεται και η καλή ποιότητα του ύπνου, οδηγώντας σε αϋπνίες

Απόφυγε λοιπόν το φαγητό τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Παραλείπεις ένα ή παραπάνω γεύματα


Unsplash

Το πιο σύνηθες λάθος που κάνουν πολλοί είναι να τρώνε πρωινό και να μένουν νηστικοί όλη την ημέρα, μέχρι να έρθει το βράδυ και η στιγμή που θα επιστρέψουν στο σπίτι για να καταναλώσουν εκείνη την ώρα το μεσημεριανό τους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τρώνε υπερβολικά και γρήγορα επειδή το σώμα βρίσκεται σε «κατάσταση πείνας».

Η παράλειψη γευμάτων σε κάνει να αισθάνεσαι όχι μόνο πεινασμένος, αλλά και νωθρός και ευερέθιστος.

Αν θέλετε να χάσεις λίπος, πρέπει να έχεις έλλειμμα θερμίδων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να πεινάς και να μένεις νηστικός για ώρες. Το σώμα χρειάζεται θρεπτικά συστατικά και ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά και η παράλειψη γευμάτων καταστρέφει την όλη διαδικασία.

Φρόντισε να καταναλώνεις τουλάχιστον τρία μικρά σε ποσότητα γεύματα την ημέρα -πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό- και στο ενδιάμεσο δύο σνακ. Να τρως δηλαδή ανά 3 με 4 ώρες. 

Περνάς μεγάλο μέρος της ημέρας καθιστός


Unsplash

Η καθιστική ζωή δε σχετίζεται άμεσα μόνο με την αύξηση του βάρους, αλλά κυρίως με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας -διαβήτης τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, καρκίνος- και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανεξάρτητα από το αν γυμνάζεσαι τακτικά ή όχι. Έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάθονται για περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα στην επόμενη τριετία της ζωής τους.

Έτσι, ακόμα κι αν γυμνάζεσαι συστηματικά τακτικά, φρόντισε να μην περνάς την υπόλοιπη ημέρα αράζοντας στον καναπέ, αλλά να κινείσαι όσο πιο συχνά μπορείς.

Τρως έξω πολύ συχνά


Unsplash

Νομίζω ότι δε χρειάζεται να αναλύσουμε το γιατί δεν κάνει καλό στην υγεία, τα κιλά και τη φυσική σου κατάσταση να τρως έξω σε πολύ συχνή βάση αντί να καταναλώνεις σπιτικά γεύματα που είσαι σίγουρος ότι είναι θρεπτικά· ότι έχουν μαγειρευτεί χωρίς ανθυγιεινές μεθόδους, όπως το τηγάνισμα ή το άλειμμα των τροφίμων με βούτυρο και ότι δεν περιέχουν επεξεργασμένα συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλάτι και ζάχαρη.

Δεν πίνεις αρκετό νερό


Unsplash

Η κατανάλωση νερού συχνά παραβλέπεται ως εργαλείο απώλειας βάρους και επίτευξης μίας καλής φυσικής κατάστασης, καθώς η πλειοψηφία επικεντρώνεται στο φαγητό και τη γυμναστική. 

Δεδομένου ότι το σώμα αποτελείται από 60% νερό και ότι κάθε όργανο εξαρτάται από το νερό για να λειτουργήσει -από την έκπλυση των τοξινών μέχρι την παροχή θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα-, αντιλαμβάνεσαι κατευθείαν πόσο σημαντικό είναι να πίνεις επαρκή ποσότητα μέσα στην ημέρα μόνο και μόνο για λειτουργεί ο οργανισμός σωστά. 

Από εκεί και πέρα, το νερό (8 με 10 ποτήρια την ημέρα) βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους μειώνοντας την όρεξη και προκαλώντας κορεσμό, αυξάνοντας τον μεταβολισμό και βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Exit mobile version