iStock
ΥΓΕΙΑ

Κόκκινη, λευκή ή κίτρινη: Τι λέει το χρώμα της γλώσσας σου για την υγεία σου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σχήμα, το χρώμα και η υφή της γλώσσας σου μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σου.

H γλώσσα μας, εκτός από ένα σημαντικό, σχεδόν εξωτερικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, κρύβει διάφορες εκπλήξεις (καλές και κακές) για την υγεία μας, σύμφωνα με τον Yanfang Ren, καθηγητή στο Eastman Institute for Oral Health του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, για παράδειγμα, διαφορετικά τμήματα της γλώσσας συνδέονται με διαφορετικά όργανα. Το σχήμα, το χρώμα και η υφή της γλώσσας ενός ατόμου μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του, λέει ο Ren.

«Η γλώσσα είναι πολύ σημαντική για πολλές από τις ζωτικές μας λειτουργίες. Μας βοηθούν να καταπίνουμε, να αναπνέουμε και να μιλάμε». Μπορεί όμως η γλώσσα ενός ατόμου να μεταφέρει πραγματικά την κατάσταση της υγείας του;

Πώς μοιάζει μια υγιής γλώσσα

Οι γλώσσες είναι σαν τις νιφάδες χιονιού: υγρές. Επίσης, δεν είναι όλες ίδιες. «Δεν υπάρχει μια ενιαία εμφάνιση για τη γλώσσα», λέει ο Frank Scannapieco, διακεκριμένος καθηγητής στοματικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Σε γενικές γραμμές, το χρώμα μιας γλώσσας θα κυμαίνεται κάπου μεταξύ ενός απαλού ροζ και ενός σκούρου κόκκινου, με ένα λεπτό, λευκό χρώμα στην κορυφή της. Τα μικρά εξογκώματα στην επιφάνεια ονομάζονται θηλές, οι οποίες περιέχουν, μεταξύ άλλων, τους γευστικούς κάλυκες του ατόμου.

Για να πάρετε μια ιδέα για το ποια είναι η συνηθισμένη εικόνα της γλώσσας σας, ο Scannapieco συνιστά να την κοιτάζετε συχνά στον καθρέφτη για να «έχετε μια αίσθηση για το πώς μοιάζει κανονικά». Στη συνέχεια, αν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές, συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο ή γιατρό.

Ακολουθούν μερικές κοινές αλλαγές στη γλώσσα για να έχετε το νου σας

Έντονο κόκκινο χρώμα: Μια έντονα κόκκινη γλώσσα, που μερικές φορές είναι γνωστή ως «γλώσσα φράουλα», αν συνοδεύεται από ανώμαλη υφή, θα μπορούσε να σηματοδοτεί διάφορες καταστάσεις, όπως αλλεργίες, νόσο Kawasaki, σύνδρομο τοξικού σοκ, οστρακιά και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Λευκές κηλίδες: Ανάλογα με την υφή τους, τα λευκά «μπαλώματα» στη γλώσσα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν διάφορες καταστάσεις όπως ένα είδος μόλυνσης από ζυμομύκητες που είναι πιο συχνή σε μωρά, βρέφη, άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν οι λευκές κηλίδες είναι παχιές και δεν μπορούν να αφαιρεθούν, μπορεί να είναι σημάδι λευκοπλακίας, η οποία μερικές φορές θεωρείται προκαρκινική κατάσταση, λέει ο Ren.

Κιτρινωπό χρώμα: «Αν κάποιος συσσωρεύει κιτρινοπράσινα υπολείμματα στη γλώσσα του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει κακή στοματική υγιεινή», λέει ο Lim. Αυτό το χρώμα των υπολειμμάτων τείνει επίσης να συσσωρεύεται περισσότερο σε ασθενείς που καπνίζουν, προσθέτει.

Μικρές πληγές: Αυτές μπορεί να προκληθούν από τραυματισμούς στο στόμα (δαγκώνοντας τη γλώσσα σας, για παράδειγμα, ή ερεθισμό από σιδεράκια), στρες, ορμονικές αλλαγές και ορισμένες αλλεργίες και ευαισθησίες σε τρόφιμα, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη ορισμένων αυτοάνοσων παθήσεων όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη.

Μαύρο χρώμα: Οι γλώσσες μπορεί να φαίνονται μαύρες ή σκούρες καφέ αν οι θηλές δεν αποβάλλονται τακτικά και μεγαλώνουν περισσότερο από το συνηθισμένο, επιτρέποντάς τους να παγιδεύουν βακτήρια και υπολείμματα στο στόμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται «μαύρη τριχωτή γλώσσα».

Παρατηρείται συχνότερα σε ασθενείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, λέει ο Lim. Σε ασθενείς με HIV των οποίων τα λευκά αιμοσφαίρια CD4 είναι χαμηλά, για παράδειγμα, το σώμα τους μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα καθημερινά βακτήρια ή τους μύκητες που στη συνέχεια συσσωρεύονται στο στόμα.


Πώς μπορεί κανείς να διατηρήσει τη γλώσσα του υγιή; «Η γλώσσα, δυστυχώς, είναι κάτι που συχνά αγνοούμε», λέει ο Scannapieco αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε πολλά για να τη διατηρήσετε καθαρή. Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, είναι αρκετό.