Μελέτες δείχνουν ότι η μαγειρική κάνει καλό στην ψυχική υγεία
Υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η μαγειρική μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.
- 14 ΝΟΕ 2024
Το μαγείρεμα προσφέρει την ευκαιρία να χαλαρώσεις και να δημιουργήσεις κάτι ξεχωριστό, είτε σκοπεύεις να ταΐσεις την οικογένεια και τους φίλους σου είτε μόνο τον εαυτό σου. Και ενώ μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι αισθάνεσαι όμορφα αφού έχεις ετοιμάσει ένα τέλειο κοκκινιστό μοσχαράκι ή μία πίτα, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η μαγειρική μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.
Μια μετα-ανάλυση (μια έκθεση προϋπάρχουσας έρευνας) από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας εξέτασε 11 μελέτες και διαπίστωσε ότι οι «μαγειρικές παρεμβάσεις» – η ενθάρρυνση των ανθρώπων να ακολουθήσουν συγκεκριμένες συνταγές ή να παρακολουθήσουν μαθήματα μαγειρικής – μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική τους ευεξία.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε μαγειρικές παρεμβάσεις ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη αυτοεκτίμηση και ποιότητα ζωής, καθώς και μια πιο θετική συναισθηματική κατάσταση μετά το γεγονός. Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε ακόμη ότι η μαγειρική μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου αυτοπεποίθησης ενός ατόμου.
Φυσικά, υπάρχει διαφορά μεταξύ της ανάγκης να ετοιμάσεις ένα γεύμα γρήγορα και του να έχεις πραγματικά τον χρόνο να απολαύσεις τη διαδικασία. Όμως οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας λένε ότι υπάρχουν σίγουρα οφέλη όταν περνάς χρόνο στην κουζίνα.
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μαγειρικής θεραπείας και δεν είναι όλες οι συνεδρίες ίδιες. Ωστόσο, η μαγειρική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως έναν ασθενή που μαγειρεύει μαζί με τον θεραπευτή. «Κάνοντας μια δραστηριότητα που οι πελάτες απολαμβάνουν, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αισθάνονται χαλαροί και να συμμετέχουν στη συζήτηση», λέει στο Food & Wine, η Hillary Ammon, Psy.D., κλινική ψυχολόγος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας μαγειρικής, ο θεραπευτής θα κάνει ερωτήσεις για να βοηθήσει στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας του ασθενούς, συνεχίζει η Ammon. «Εκτός από την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψυχικής του υγείας, η μαγειρική θεραπεία μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του στην κουζίνα, να τον βοηθήσει να δημιουργήσει νέες ρουτίνες που σχετίζονται με το μαγείρεμα ή μπορεί να τον παρακινήσει να τρώει πιο υγιεινά και, τελικά, να είναι πιο υγιής», προσθέτει.
Το μαγείρεμα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τον σκοπό όσο και την ευχαρίστηση, λέει η Ammon. «Είναι ένα χόμπι που μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σκοπού – θρέφοντας το σώμα σου ή μαγειρεύοντας για τους άλλους- και μια αίσθηση ευχαρίστησης, καθώς σου προσφέρει χαρά ή ικανοποίηση», εξηγεί. «Όταν εξετάζουμε ορισμένες από τις βασικές αρχές αντιμετώπισης της κατάθλιψης στη θεραπεία, συχνά επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν τόσο σκόπιμες όσο και ευχάριστες δραστηριότητες στη ζωή τους».
Η Nicole Farmer, MD, η οποία έχει ερευνήσει τον αντίκτυπο της μαγειρικής στην ψυχική υγεία, λέει ότι υπάρχουν ορισμένες «νευρολογικές διεργασίες» που χρησιμοποιούνται όταν απασχολείσαι στην κουζίνα. «Παρόμοια με άλλες εργασίες, το μαγείρεμα μπορεί να περιλαμβάνει σχεδιασμό και αναδρομική επανάληψη των βημάτων που πρέπει να κάνουμε. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί την εκτελεστική σου λειτουργία (δηλαδή τον προγραμματισμό), η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων σου όταν μαγειρεύεις», εξηγεί.
Το μαγείρεμα μπορεί επίσης να σταματήσει και άλλες αγχώδεις τάσεις, λέει η Yvette Sheline, M.D., διευθύντρια του Κέντρου Νευροδιαμόρφωσης στην κατάθλιψη και το στρες στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία. «Καθώς το άτομο ασχολείται με αυτές τις δραστηριότητες, αποκλείει τα άγχη και τις ανησυχίες που θα μπορούσαν διαφορετικά να υπάρχουν».
Αλλά το μαγείρεμα συνήθως σημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, λέει η Farmer. «Αυτές οι τροφές έχει αποδειχθεί ότι έχουν τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχική υγεία», καταλήγει.
Η μαγειρική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με ένα ευρύ φάσμα ψυχικών παθήσεων, λέει η Ammon. «Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι ένα ευεργετικό χόμπι για πολλούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παλεύουν με άγχος, κατάθλιψη, θλίψη ή ακόμη και με σημάδια ψύχωσης και σχιζοφρένειας». «Τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη μαγειρική θεραπεία», προσθέτει η Sheline.
Σύμφωνα με τη Farmer, η μαγειρική θεραπεία, κατά την οποία οι ασθενείς καλούνται να κάνουν ορισμένες μαγειρικές δραστηριότητες, είναι ένας νέος τομέας της θεραπείας. «Μπορεί να έχει δυνητική αξία στη διευκόλυνση της συζήτησης ή στην υποβοήθηση των θεραπευτών να αποκτήσουν γνώσεις για τον ασθενή τους».
Υποστηρίζει ωστόσο ότι είναι δύσκολο να δώσει μια γενική σύσταση, καθώς όπως λέει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν άμεσα οφέλη από το μαγείρεμα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν το μεγαλύτερο όφελος από τη συνεπή και επαναλαμβανόμενη παρουσία στην κουζίνα.
«Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να λαμβάνεις υπόψη τις δικές σου ανάγκες», λέει η Ammon. «Είναι πάντα σημαντικό να βρίσκεις μια ισορροπία για το τι ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου. Δεν θέλεις να γίνει η μαγειρική ένας αγχωτικός παράγοντας. Αν ο σχεδιασμός και το μαγείρεμα περίπλοκων γευμάτων κάθε βράδυ σού φαίνεται αγχωτικό, μπορεί να μην είναι πλέον ωφέλιμο».
Καλεί τον καθένα να σκεφτεί τι είναι αυτό που του δίνει χαρά: Είναι η πράξη του μαγειρέματος; Είναι το μαγείρεμα με την οικογένεια ή τους φίλους; Είναι η συνταγή ή η δοκιμή ενός νέου υλικού; Είναι η σύνδεση της κατανάλωσης του γεύματος με άλλους, μετά; «Επικέντρωσε τις συνήθειές σου γύρω από αυτό που είναι σημαντικό για εσένα».
Αν όμως διαπιστώσεις ότι το μαγείρεμα δεν σε κάνει ευτυχισμένο, δεν πειράζει. «Δεν θα είναι θεραπευτικό για όλους», λέει η Sheline. «Αν είναι μια εργασία που στριμώχνεται πάνω σε άλλες εργασίες και προσθέτει πίεση χρόνου, σίγουρα δεν θα είναι χαλαρωτική».