Ο γλυκός ξηρός καρπός για δυνατή καρδιά και γερά οστά
- 30 ΝΟΕ 2024
Είναι πανεύκολο να βάλεις τους ξηρούς καρπούς στην καθημερινή σου διατροφή και οι επιλογές είναι κυριολεκτικά αμέτρητες. Μία από αυτές είναι και τα καρύδια – όχι αυτά όμως που πιθανότατα ήδη καταναλώνεις.
Αναφερόμαστε στα πεκάν, που ανήκουν στο ίδιο γένος, έχουν το ίδιο σχήμα με τα καρύδια, αλλά είναι πιο μακρόστενα και διαφέρουν στη γεύση.
Τα πεκάν έχουν βουτυρένια υφή και γλυκιά γεύση και εκεί, βρίσκεται η νοστιμιά τους. Περίπου 30 γραμμάρια έχει μόλις ένα γραμμάριο ζάχαρης, που σημαίνει ότι μία χούφτα είναι ικανή να ικανοποιήσει την επιθυμία σου για ζάχαρη όταν σε ταλαιπωρεί έντονη λιγούρα για γλυκό.
Μερικά από τα οφέλη των πεκάν στον οργανισμό
Θρεπτικός καρπός πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα σημαντικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, απαραίτητα για την υγεία και την ευεξία, τα πεκάν θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές διαιτητικών ινών (11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και πολυακόρεστων λιπαρών. Ως εκ τούτου, συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους.
Είναι ωφέλιμα επίσης για το σάκχαρο του αίματος και συστήνονται σε όσους πάσχουν από διαβήτη, καθώς είναι πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Περιέχουν αντιοξειδωτικά που προσφέρουν επαρκή πρόσληψη βιταμινών Α και Ε για την αντιμετώπιση των επιβλαβών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών που είναι κυρίως υπεύθυνες για τις ρυτίδες ή το δερματικό χρωματισμό, αλλά και 25% περισσότερο ελαϊκό οξύ από το ελαιόλαδο, ένα λιπαρό οξύ που έχει αντικαρκινική δράση.
Παράλληλα, τα καρύδια πεκάν ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και την υγεία των οστών (περιέχουν υψηλά ποσοστά φωσφόρου και ασβεστίου).
Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνουν την παραγωγή και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, συμβάλλουν στην αναστολή της οξείδωσης των λιπιδίων του αίματος, περιορίζοντας την εκδήλωση υπέρτασης και καρδιακής προσβολής και προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα πεκάν «γεννιούνται» από την καρυδιά πεκάν (Carya Illionensis) ή ψευτοκαρυδιά, ιθαγενές δέντρο της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Το όνομα “pecan” προέρχεται από μια λέξη των αυτοχθόνων Ινδιάνων Αλγκόνκιν που σημαίνει «καρύδι που χρειάζεται πέτρα για να σπάσει». Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής κληρονομιάς του Νότου στις ΗΠΑ.