Reba Spike/Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο κόκκινος χυμός που προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

Πανεύκολος στην παρασκευή του, είναι ένας από τους πιο υγιεινούς και θρεπτικούς χυμούς που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου. 

Είναι ένας χυμός πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και Β6, είναι καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου, ενώ παράλληλα, έχει χαμηλά λιπαρά. 

Αυτό όμως που ξεχωρίζει τον συγκεκριμένο χυμό από τους υπόλοιπους που συνηθίζεις να καταναλώνεις καθημερινά, πέρα από το γεγονός ότι προέρχεται από λαχανικό και όχι από φρούτο, είναι ότι αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, καροτενοειδών. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, λυκοπενίου.

Πρόκειται για μία κόκκινη χρωστική, που αποτελεί πεδίο βασικής και κλινικής έρευνας σχετικά με τις πιθανές ευεργετικές της ιδιότητες ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο. Αν και κύριο ρόλο στις ευεργετικές της ιδιότητες φαίνεται να παίζει η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της, δρα και μέσω άλλων μηχανισμών. Έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων παθήσεων που αφορούν την καρδιά.

Το λυκοπένιο το συναντάμε σε υψηλά ποσοστά στην τομάτα -και σε άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα κόκκινα καρότα, τα καρπούζια, τις παπάγιες, αλλά όχι στις φράουλες και τα κεράσια- και ως εκ τούτου στον χυμό αυτής.

Ο κόκκινος χυμός που προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη Dennis Klein/Unsplash

Ο τοματοχυμός ή ντοματοχυμός, πες τον όπως θες τέλος πάντων, λίγη σημασία έχει, είναι πραγματικός σύμμαχος της καρδιαγγειακής υγείας, καθώς και ισχυρός σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη. 

Το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, μεταξύ αυτών και του προστάτη που πλήττει τους άντρες

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Medical School, που πραγματοποιήθηκε σε βάθος εξαετίας με τη συμμετοχή 48.000 αντρών εθελοντών, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τομάτα σε μορφή χυμού ή ολόκληρη στο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, είχαν έως και 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου το συγκεκριμένο λαχανικό.