Ο πρωινός κανόνας του Jeff Bezos που τον κάνει εξυπνότερο
Διαβάζει εφημερίδα, πίνει καφέ και τρώει πρωινό μαζί με την οικογένειά του. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα, το οποίο είναι ο κανόνας της μίας ώρας.
- 14 ΝΟΕ 2024
Οι άνθρωποι έχουμε περισσότερα κοινά μεταξύ μας όσο και να πιστεύουμε το αντίθετο. Να σας εξηγήσουμε. Πίσω στο 2018, ο Jeff Bezos μίλησε για την πρωινή του ρουτίνα σε μια ομιλία στο Economic Club of Washington. Τι περιλαμβάνει αυτή; Ανάγνωση εφημερίδας, κατανάλωση καφέ και πρωινό με την οικογένειά του. Λείπει κάτι; Φυσικά και λείπει.
Τώρα σκεφτείτε ποιο είναι το πρώτο που κάνετε μόλις ανοίξετε τα μάτια σας. Ακριβώς, περνάτε χρόνο στο κινητό σας. Ο Jeff Bezos δεν το κάνει αυτό και σε πρόσφατη συνέντευξή της στο People, η σύζυγος του Bezos, Lauren Sanchez, επιβεβαίωσε ότι «δεν χρησιμοποιούμε τα κινητά μας. Αυτός είναι ένας από τους κανόνες».
Γιατί ο Bezos λέει όχι στην οθόνη για την πρώτη ώρα μετά το ξύπνημα; Σύμφωνα πάλι με την ίδια ομιλία του 2018, τα αργά πρωινά με τις παραπάνω κινήσεις και καθόλου οθόνη, βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τι πραγματικά συμβαίνει σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη
Οι πιο πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο Bezos έχει δίκιο. Τα πρωινά με λιγότερη σύνδεση στο διαδίκτυο οδηγούν σε καλύτερες, πιο έξυπνες και πιο υγιείς ημέρες.
«Αν κάνατε scroll στο κρεβάτι για μία ώρα μόνο ένα πρωί, οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν ελάχιστες. Αλλά αν γίνει συνήθεια, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει αντίκτυπο», εξηγεί η Maris Loeffler, από το Πρόγραμμα Ιατρικής του τρόπου ζωής του Στάνφορντ.
Η αυξημένη χρήση οθονών μεταξύ των ενηλίκων μπορεί να βλάψει τη μάθηση, τη μνήμη και την ψυχική υγεία. Επίσης, οι ενήλικες που παρακολουθούν τηλεόραση για πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η άνοια ή η νόσος του Πάρκινσον.
Ακόμα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες που ασχολούνται δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα με την οθόνη εκτός εργασίας έχουν μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους.
Εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα στα μάτια, κακό ύπνο και πόνο στην πλάτη.
«Ο παθητικός χρόνος στην οθόνη είναι σαν να τρώτε ζάχαρη, αλλά για τον εγκέφαλό σας. Έχει ωραία γεύση, και το θέλετε τώρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν τρέφεστε. Δεν δίνετε στον εγκέφαλό σας καμία τροφή», συνοψίζει η Loeffler.
Ποια είναι η συμβουλή της ίδιας και άλλων ειδικών για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη χρήση της οθόνης μας σε υγιή όρια; Δεν είναι άλλη από τον κανόνα της μίας ώρας του Bezos.
«Οι ειδικοί του Stanford Lifestyle Medicine συνιστούν να μην υπάρχει χρόνος οθόνης για την πρώτη ώρα της ημέρας», λέει η Loeffler. Αντί για αυτό, θα ήταν προτιμότερη η άσκηση, ο διαλογισμός, το διάβασμα ενός βιβλίου ή το να ακούμε μουσική.