Diane Alkier/Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο σπόρος που εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερίνης στο συκώτι

Αυτός ο παλαιότερος καλλιεργούμενος ελαιούχος σπόρος είναι ταυτόχρονα, και ο πιο κοινός. Τον συναντάς καθημερινά σε πληθώρα τροφίμων.

Από το κουλούρι Θεσσαλονίκης, μέχρι το ψωμί και τις πίτες, αλλά και από τις σαλάτες, μέχρι το παστέλι και το ταχίνι – το τελευταίο είναι προϊόν του συγκεκριμένου σπόρου. 

Όπως καταλαβαίνεις, ο σπόρος αυτός είναι από τους πιο κοινούς, που τον συναντάμε καθημερινά σε πληθώρα τροφίμων και φαγητών. Είναι παράλληλα, και ο παλαιότερος καλλιεργούμενος ελαιούχος μιας και «παράγει» το δικό του είδος λαδιού, το σησαμέλαιο. Και κάπως έτσι προδώσαμε τον σπόρο μας.

Το σουσάμι λοιπόν έχει τεράστια θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό, αναγνωρισμένη ήδη από τα αρχαία χρόνια. 

Ο σπόρος που εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερίνης στο συκώτι Diego Morales/Unsplash

Πριν από την εποχή του Μωυσή, οι Αιγύπτιοι άλεθαν τα σπέρματα και χρησιμοποιούσαν το σουσάμι με τη μορφή αλευριού. Οι Κινέζοι ήδη πριν από 5.000 χρόνια παρήγαγαν αιθάλη με καύση σησαμέλαιο για την παρασκευή της καλύτερης σινικής μελάνης. Οι Ρωμαίοι με τη σειρά τους άλεθαν τα σπέρματα του σουσαμιού με κύμινο για την παρασκευή μιας κρέμας που άλειφαν στο ψωμί. 

Κατά το παρελθόν πιστευόταν επίσης ότι το σουσάμι είχε μυστικές δυνάμεις – κάποιες τις διατηρεί ακόμα, όπως αποδεικνύεται και από την έκφραση «άνοιξε σουσάμι» που προέρχεται από το παραμύθι Ο Αλή μπαμπά και οι Σαράντα κλέφτες από τις Χίλιες και μία νύχτες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία αποδίδονται στα υγιεινά λιπαρά, τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τις φυτικές ίνες και σε πολλά άλλα συστατικά που περιέχει.

Κάποιες από αυτές τις έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωσή του μειώνει τα λιπίδια του αίματος (κακή ή LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και ότι εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερίνης στο συκώτι.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σουσάμι περιέχει κυρίως ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα), καθώς και δύο είδη φυτοχημικών ουσιών (λιγνάνες και φυτικές στερόλες) που ασκούν αντιχοληστερολαιμική δράση.

Επιπλέον, μειώνει την αρτηριακή πίεση επειδή είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, είναι καλή πηγή ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες έχουν καθοριστική σημασία για τη λειτουργία των κυττάρων και τον μεταβολισμό, ενώ τέλος, είναι καλή πηγή ασβεστίου και υποστηρίζει την καλή υγεία των οστών.