Gaelle Marcel/Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Ο σπόρος που πρέπει να βάζεις στον καφέ για την καλή υγεία του εντέρου

Ούτε ζάχαρη, ούτε γάλα. Άλλο είναι το συστατικό που θα κάνει τον καφέ σου ακόμα πιο απολαυστικό και ταυτόχρονα, θα διατηρεί υγιές το μικροβίωμα του εντέρου.

Πώς πίνεις τον καφέ; Σκέτο; Με ζάχαρη; Με γάλα; Με φυτικό γάλα; Δεν γνωρίζουμε τι απάντηση έδωσες. Γνωρίζουμε όμως ότι καμία δεν είναι η σωστή όσον αφορά την καλή υγεία του εντέρου. Τι εννοούμε;

Υπάρχει μία συγκεκριμένη προσθήκη στον καφέ, ενός συγκεκριμένου συστατικού που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, διατηρώντας υγιές το μικροβίωμα του εντέρου. Όταν αυτό διαταραχθεί οδηγεί σε γαστρεντερολογικές παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου με συμπτώματα διάρροιας, αίματος στα κόπρανα, πόνου στο στομάχι, απώλεια βάρους, κόπωση. 

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants‌, έδειξε ότι όταν ο καφές συνδυάζεται με μία κουταλιά σκόνης κακάο, πολλαπλασιάζεται η αντιοξειδωτική του δράση. 

Τόσο ο σπόρος του καφέ, όσο και ο σπόρος του κακάο είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες, χημικές ουσίες που μετριάζουν το οξειδωτικό στρες, προωθούν τη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο και βελτιώνουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Το κακάο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι πολύτιμες για την καλή υγεία του εντέρου. 

Unsplash

Σύμφωνα με τη γαστρεντερολόγος και επικεφαλής της μελέτης Dr. Sarah Robbins, «τα ωφέλιμα βακτήρια ζυμώνουν τις πρεβιοτικές ίνες για να παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFAs), τα οποία έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης ανοσολογικής απόκρισης στο έντερο».

Μερικά facts για το κακάο: 

  • Το κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα.
  • Η επιστημονική ονομασία του κακαόδεντρου είναι Theobroma cacao (Θεοβρώμα το κακάο) και προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση, δηλαδή το «φαγητό των θεών».
  • Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο στη διατροφή τους και για να κατασκευάσουν σοκολάτα. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο και το θεωρούσαν πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μορφή νομίσματος.