Peter F/Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ξηρός καρπός που μειώνει τα τριγλυκερίδια και ρίχνει τη χοληστερίνη

Μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση στις τιμές της ολικής χοληστερίνης (3,25%), της «κακής» LDL χοληστερίνης (3,73%) και των τριγλυκεριδίων.

Καταναλώνονται σκέτα, ωμά ή ψημένα. Αναμειγνύονται, επίσης, συχνά με δημητριακά, συνοδεύουν το γιαούρτι -μόνα τους ή με μέλι-, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στις σαλάτες και στη ζαχαροπλαστική. Από τον συγκεκριμένο ξηρό καρπό μάλιστα παρασκευάζεται ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά ταψιού της ελληνικής κουζίνας.

Το γλυκό είναι η καρυδόπιτα και ο ξηρός καρπός τα καρύδια.


Tom Hermans/Unsplash

Εύγευστα και θρεπτικά, τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ενώ περιέχουν μια μίξη από πολλά βιοενεργά φυτοχημικά στοιχεία τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση – τα περισσότερα συγκεντρώνονται στον καφέ φλοιό του καρπού.

Από τα κυριότερα οφέλη τους στην καλή υγεία του οργανισμού είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με μελέτες. Η τακτική κατανάλωση καρυδιών έχει σχετιστεί με: 

  • βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία.
  • ευεργετική δράση σε σχέση με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς και με την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.
  • μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
  • καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος.
  • καλύτερη υγεία του σπέρματος.
  • διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
  • μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς, αλλά και σε υγιή άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς και έντονου στρες.
  • μείωση του ρίσκου εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων όπως του στήθους, του προστάτη αλλά και του παχέος εντέρου.

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος είναι ότι τα καρύδια συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, όπως αναφέρεται σε μετα-ανάλυση ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Υπογραμμίζεται ότι είναι ο μόνος ξηρός καρπός που θεωρείται άριστη πηγή φυτικού ωμέγα-3 άλφα-λινολενικού οξέος, το οποίο είναι «φάρμακο» για τη συνολική μας υγεία και δη της καρδιάς, θωρακίζοντάς την από τη χοληστερίνη. 

Διαπιστώθηκε ότι μία χούφτα (45 γραμμάρια καρυδιών την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση στις τιμές της ολικής χοληστερίνης (3,25%), της «κακής» LDL χοληστερίνης (3,73%), των τριγλυκεριδίων (5,52%) και της απολιποπρωτεΐνης Β (4,19%) – η τελευταία είναι μία πρωτεΐνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των λιπιδίων.

Exit mobile version