Pixabay
ΥΓΕΙΑ

Οι 5 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία σου

Οι συνήθειες αυτές προκαλούν αύξηση βάρους, καταστρέφουν τον ύπνο και σε αφήνουν χωρίς ενέργεια. Δεν το θέλεις αυτό.

Το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ανοίγεις τα μάτια σου, είναι να πιεις καφέ. Το δεύτερο -και αυτό κρατάει όλη τη μέρα- είναι να αναπνέεις από τη μύτη αντί από το στόμα. Αυτές μπορεί να φαίνονται σαν δύο όχι και τόσο επικίνδυνες συνήθειες, αλλά θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σου.

Ο Chris Boettcher είναι ένας φυσιοθεραπευτής στη Νότια Καρολίνα, ο οποίος έχει συγκεντρώσει πολλούς ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις καθημερινές του συμβουλές υγείας, όπως και τις συμβουλές για την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές είναι οι 5 καθημερινές συνήθειες που προκαλούν αύξηση βάρους, καταστρέφουν τον ύπνο και κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ενεργητικούς. Όχι, δεν θα μιλήσουμε για τον πρωινό καφέ ή την λάθος αναπνοή. Αυτά, άλλωστε, τα γνωρίζεις ήδη, έτσι δεν είναι;

Τρως δημητριακά για πρωινό

Εντάξει, πόνεσε αυτό. Οι εταιρείες δημητριακών λατρεύουν να μας υπενθυμίζουν ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ναι, είναι, αλλά όχι όπως το έχουν και έχουμε στο μυαλό μας.

Τα δημητριακά είναι συχνά γεμάτα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γρήγορες αυξήσεις στο ζάχαρο όταν καταναλώνονται. «Γι’ αυτό νιώθετε παρατεταμένη κούραση και πείνα αργότερα μέσα στην ημέρα», λέει ο Boettcher.

Αντί για δημητριακά, συνέστησε ένα πρωινό με βάση τις πρωτεΐνες και τα λίπη – όπως ένα πρωινό που περιλαμβάνει αυγά, μούρα και ξηρούς καρπούς.

Πρωτεΐνη, αυτό το βάσανο

Οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αισθάνεσαι χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα, αλλά και για να χάσεις βάρος.
Και ο Boettcher δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, συνιστώντας επίσης στους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε μια δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης.

«Θέλουμε η πρωτεΐνη να βρίσκεται στο επίκεντρο της διατροφής μας για κορεσμό, μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση και ανοσοποιητική λειτουργικότητα», είπε. Η πρωτεΐνη βρίσκεται μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λίπη στην κορυφή των μακροθρεπτικών συστατικών. Μάντεψε ποια από τα τρία είναι το πιο χρήσιμο.

Κάθεσαι σε ένα γραφείο

Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζεις εργάζονται σε ένα γραφείο. Εντάξει, οι περισσότερες δουλειές στο 2024 απαιτούν υπολογιστή, κανείς δεν διαφωνεί με αυτό. Επίσης, κανείς δεν θα διαφωνήσει στο πόσο κακό σου κάνει να κάθεσαι σε μια καρέκλα.

Ο Boettcher λέει ότι η παραμονή στο γραφείο για περισσότερες από έξι ώρες αυξάνει τον κίνδυνο πολυάριθμων επιπλοκών, όπως η κακή στάση του σώματος, η αύξηση βάρους και ο αυξημένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κινούνται, να τεντώνονται ή να περπατούν ώστε να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της εργασίας τους στην υγεία. Κάνεις κάτι από αυτά όσο είσαι στο γραφείο ή περνάς την ώρα σου στο Instagram.

Τα αλκοολούχα ποτά στο δείπνο

Εντάξει, πόνεσε αυτό vol.2. Σε πολλούς από εμάς αρέσει να απολαμβάνουμε ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα μαζί με το φαγητό, ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Αλλά ο Boettcher υποστηρίζει ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και άγχος. Α, ναι, αυξάνει και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Η κατανάλωση αλκοόλ μετά το απόγευμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διακοπής του ύπνου, επειδή καταστέλλει τον ύπνο REM ο οποίος είναι απαραίτητος για να βοηθήσει στην επεξεργασία των αναμνήσεων από την ημέρα.

Βέβαια, «λίγα ποτά την εβδομάδα δεν θα σε σκοτώσουν», είπε, «αλλά αν είναι καθημερινό μπορεί». Δεν το θέλουμε αυτό.

Το έντονο φως λίγο πριν τον ύπνο

Μια άλλη επιπλοκή από την προβολή οθονών στο κρεβάτι είναι ότι μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Οι περισσότερες οθόνες ελευθερώνουν ένα μπλε φως, το οποίο μπορεί να αναστείλει την απελευθέρωση μελατονίνης στον εγκέφαλο – αυτή σηματοδοτεί την ώρα του ύπνου.

Ο Boettcher επιμένει πως η καλύτερη λύση, είναι να απενεργοποιήσεις τις οθόνες μία ώρα πριν τον ύπνο. «Θέλουμε να το αποφύγουμε αυτό με κάθε κόστος», λέει. Όλοι ξέρουμε όμως ότι δεν θα το κάνεις αυτό, άλλωστε ένα μήνυμα έχει μείνει στο «διαβάστηκε», οφείλεις να απαντήσεις. Μπορείς όμως να εφαρμόσεις τις υπόλοιπες συμβουλές.