KAL VISUALS/unsplash
WELLNESS

Οι 5 σημαντικοί κανόνες της μακροζωίας

Όχι, δεν θα διαβάσεις για δίαιτες, απίστευτα δύσκολες προπονήσεις ή ακριβά προϊόντα ευεξίας. Το μυστικό κρύβεται στις μικρές αλλαγές.

Σε όλη μας τη ζωή ακούμε για αυτά που θα μας κάνουν να ζήσουμε περισσότερο. Για παράδειγμα, να τρώμε πολλά λαχανικά, να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, να πίνουμε πολύ νερό, να ασκούμαστε τακτικά.

Οι παραπάνω συνήθειες, φυσικά, είναι περισσότερο χρήσιμες παρά επιβλαβείς και ο ειδικός σε θέματα μακροζωίας, Dan Buettner συμφωνεί. Για το λόγο αυτό εξέτασε τις περιοχές με τους μακροβιότερους πληθυσμούς στον κόσμο, όπου οι κάτοικοι έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν την ηλικία των 100 ετών.

Ποιες είναι αυτές οι περιοχές; H Μπαρμπάγκια της Σαρδηνίας, η Ικαρία της Ελλάδας (αυτό μάλλον το ήξερες ήδη) και η Οκινάουα της Ιαπωνίας. Ο Buettner ανακάλυψε μερικά κοινά χαρακτηριστικά σε αυτές τις Mπλε Zώνες και τις μοιράστηκε. Όχι, δεν θα διαβάσεις για δίαιτες, απίστευτα δύσκολες προπονήσεις ή ακριβά προϊόντα ευεξίας. Το μυστικό κρύβεται στις μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Κίνηση

Οι κάτοικοι της Μπλε Ζώνης δεν βασίζονται σε ακριβές συνδρομές γυμναστηρίων και αυστηρά προγράμματα προπόνησης. Αντ’ αυτού, ενσωματώνουν στη ρουτίνα τους τη συχνή κίνηση, όπως η κηπουρική τα Σαββατοκύριακα, το περπάτημα μέχρι το κατάστημα ή το σπίτι ενός φίλου αντί να οδηγούν, όπως και η ενασχόληση με χόμπι τους.

 

Κάντε μόνοι σας τις εργασίες στην αυλή, πηγαίνετε τα κατοικίδια ή τα παιδιά σας για περισσότερες βόλτες ή κάντε ποδήλατο αντί να χρησιμοποιείται το αυτοκίνητο.

 

Ο λόγος ύπαρξης

Μπορείτε να προσθέσετε έως και επτά χρόνια στη ζωή σας απλά και μόνο γνωρίζοντας τον σκοπό σας. Οι κάτοικοι της Οκινάουα ονομάζουν αυτή την ιδέα Ikigai. Πρόκειται για ένα μάντρα που εστιάζει στο λόγο ύπαρξής σας ή στο γιατί ξυπνάτε το πρωί. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι άνθρωποι που έχουν μια ισχυρότερη αίσθηση του σκοπού έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες μετά την ηλικία των 50 ετών.

Το άγχος

Όλοι στη ζωή βιώνουν άγχος, ακόμη και οι κάτοικοι της Μπλε Ζώνης. Αν και κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς άγχος, όσοι έπιασαν τα 100, φαίνεται πως ενσωματώνουν περισσότερες συνήθειες που το μειώνουν. Οι άνθρωποι στην Μπλε Ζώνη χρησιμοποιούν όποια μέθοδο λειτουργεί καλύτερα γι’ αυτούς. Οι κάτοικοι της Οκινάουα, για παράδειγμα, αφιερώνουν καθημερινά λίγα λεπτά για να θυμούνται τους προγόνους τους ενώ οι κάτοικοι της Ικαρίας κάνουν τη μεσημεριανή τους σιέστα.

Μετρήστε τα γεύματά σας

Είστε αυτό που τρώτε και στην περίπτωση των Blue Zoners, είστε και ο τρόπος που τρώτε. Οπότε, «φάτε μέχρι να χορτάσετε κατά 80%». Το σκεπτικό αυτό προέρχεται από την Οκινάουα και λέγεται ότι βοηθά στη διατήρηση του βάρους μας. Όσοι ακολουθούν αυτή τη συνήθεια σταματούν να τρώνε όταν αρχίζουν να αισθάνονται ελαφρώς χορτάτοι.

 

Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να χωνευτεί η τροφή, οπότε αν φάτε πολύ γρήγορα, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ήδη χορτάσει μετά από ώρα. Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών τρώνε το μεγαλύτερο γεύμα τους το πρωί, το μικρότερο αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ ενώ αποφεύγουν τα σνακ αργά το βράδυ.

 

Η σαλάτα

Η διατροφή στην Μπλε Ζώνη περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πολλά φασόλια και ελάχιστο κρέας. Τα φασόλια είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής επειδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας άφθονες φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.

Το κρέας καταναλώνεται κατά μέσο όρο μόνο μία φορά την εβδομάδα σε αυτή τη δίαιτα και το μέγεθος της μερίδας είναι πολύ μικρό. Πολλές περιοχές της Μπλε Ζώνης ακολουθούν επίσης μια μεσογειακή διατροφή, η οποία αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόσθετα σάκχαρα και τα δημητριακά που βρίσκουμε στα ράφια.