Οι άντρες είναι γενετικά πιο ευπαθείς από τις γυναίκες στη σχιζοφρένεια και την κατάθλιψη
Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε πως είναι χρήσιμο να υπάρχει διαφορετική διαχείριση για άντρες και γυναίκες σε ό,τι αφορά τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή και τη μείζονα κατάθλιψη.
- 2 ΟΚΤ 2024
Οι ψυχωσικές διαταραχές ανήκουν στις κύριες αιτίες αναπηρίας του σύγχρονου κόσμου, επηρεάζοντας το 3% του συνολικού πληθυσμού. Όπου «ψύχωση» σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η συλλογή συμπτωμάτων που επηρεάζουν το μυαλό και υπάρχει απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.
Οι επιδημιολογικές και γενετικές μελέτες που έχουν γίνει έως τώρα, έχουν αποσαφηνίσει πως υπάρχει υψηλή κληρονομικότητα. Έχει αναφερθεί και ότι υπάρχουν φυλετικές διαφορές, χωρίς όμως, να έχουν ερευνηθεί επαρκώς αυτά τα δυο πεδία και δη το δεύτερο.
Για αυτό και ερευνητές από διάφορα κέντρα συμφώνησαν να δουλέψουν μαζί και να δώσουν απαντήσεις. Η πρωτοβουλία ανήκε σε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Συνεργάστηκαν με το διεπιστημονικό Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας επί της Ψυχικής Υγείας (CIBERSAM). O τίτλος της πρωτοποριακής εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Science Direct ήταν «Κοινή ευαλωτότητα και εξαρτώμενη από το φύλο πολυγονιδιακό βάρος στις ψυχωσικές διαταραχές».
Σημείωση: οι πολυγονιδιακές βαθμολογίες είναι όσα δείχνει το μοριακό τεστ εκτίμησης Πολυγονιδιακού Κινδύνου (Polygenic Risk Score. Πρόκειται για την επιτομή της γενετικής έρευνας και της βιοτεχνολογικής εξέλιξης και διερευνά εκτεταμένα το ανθρώπινο DNA, εντοπίζοντας πολυμορφισμούς που αθροιστικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για διάφορες κακοήθειες και χρόνιες ασθένειες.
Νέοι δρόμοι για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία
Η έρευνα αποκαλύπτει σημαντικά ευρήματα στον τομέα της γενετικής ψυχιατρικής σε επίπεδο διαφορετικών φύλων και ανοίγει νέους δρόμους προσέγγισης για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ψυχιατρικών καταστάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σχιζοφρένεια μοιράζεται γενετικούς παράγοντες κινδύνου με τη διπολική διαταραχή και τη μείζονα κατάθλιψη. Είδαν επίσης ότι οι πολυγονιδιακές βαθμολογίες για διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές συμβάλλουν διαφορετικά στον κίνδυνο ψύχωσης με βάση το φύλο.
Σε απλά ελληνικά, οι άντρες είναι περισσότερο γενετικά ευάλωτοι στις ψυχωσιακές διαταραχές, από ό,τι οι γυναίκες. Κάτι που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση των διαφορών φύλου που παρατηρούνται στον επιπολασμό, την κλινική εικόνα και την ανταπόκριση στη θεραπεία.
Κατά το Neuroscience αναλύθηκαν δείγματα 1826 ασθενών με ψύχωση και 1372 ασθενών ελέγχου, ώστε να διευκρινιστεί το πώς οι πολυγονιδιακές βαθμολογίες για τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή και τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικών διαταραχών. Όπως και πώς αυτές οι συσχετίσεις διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών.
Η Bárbara Arias, καθηγήτρια στο Τμήμα Εξελικτικής Βιολογίας, Οικολογίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και εκ των κύριων ερευνητών της δημοσίευσης τόνισε πως «η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης των διαφορών φύλου στις γενετικές μελέτες για την ανάπτυξη πιο εξατομικευμένων στρατηγικών στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία στην κλινική πράξη».