iStock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι απλές διατροφικές κινήσεις που θα ρίξουν την κοιλιά σου

Το δωμάτιο στο οποίο φτιάχνονται οι κοιλιακοί, είναι η κουζίνα, αρκεί να ακολουθήσεις κάποιες από αυτές τις συμβουλές.

Όπως συνηθίζει να λέει ο Παντελής (γενικά αγαπημένος γυμναστής, ειδικότερα τον αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι αν δεν είμαι έτοιμη να δοκιμαστώ), το δωμάτιο στο οποίο «φτιάχνονται» οι κοιλιακοί, είναι η κουζίνα.

Όσους κοιλιακούς και αν κάνεις σε αυτήν τη ζωή, προκοπή δεν θα δεις αν συνεχίσεις να τρως επεξεργασμένα τρόφιμα και όση ζάχαρη λαχταράει η ψυχή σου. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Πάμε όμως, τώρα να δούμε και την πραγματικότητα ενός θέματος υγείας που υπάρχει στην ίδια περιοχή: το ενδοκοιλιακό λίπος, γνωστό ως σπλαχνικό.

Αν σκεφτείς τις περιοχές που αφορά, θα καταλάβεις το λόγο που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου και την εμφάνιση προβλημάτων στην καρδιά παθήσεων.

Μόλις μάθεις ότι το λίπος αυτό εκκρίνει ουσία που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, μέσω της επίδρασης στα κύτταρα, αλλά και ορμόνη που συμβάλει στην ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, θα καταλάβεις ότι στόχος δεν είναι το 8-pack, αλλά το να ζήσεις. Και πώς θα καταφέρεις να ξεφορτωθείς αυτόν τον εχθρό;

Διατροφολόγος και επικεφαλής κλινική διευθύντρια, υπεύθυνη για την ανάπτυξη προγραμμάτων αλλαγής συμπεριφοράς, δίνει τα SOS. Το πρώτο και κυριότερο βήμα είναι η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, που εν πολλοίς είναι ό,τι φτιάχνεται από λευκό αλεύρι, τα λευκά ζυμαρικά, το άσπρο ρύζι, τα γλυκά ποτά, τα συσκευασμένα σνακ και τα επεξεργασμένα με ζάχαρη, δημητριακά.

Σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη, ξέρεις πως υπάρχει παντού. Οπότε κάνεις τα μαθηματικά και αποφεύγεις τη μη φυσική -αυτή που περιέχεται φυσικά στις τροφές.

Όπως λέει η Lucy Jones, η οποία επικαλείται και τη Framlingham Heart Study:«η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων και η αντικατάσταση με τροφές ολικής αλέσεως, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση περισσότερου κοιλιακού λίπους».

Η ειδικός διευκρινίζει ότι η ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα και θα το θέσει υπό συνθήκη πίεσης/άγχους. Όταν συμβαίνει αυτό, αρχίζει η διαδικασία που καταλήγει με αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

Σε ό,τι αφορά τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, η συνεχής κατανάλωση τους, σε συνδυασμό με την κατανάλωση ζάχαρης, αυξάνει σταδιακά τα επίπεδα ινσουλίνης. Πρόκειται για τον υπ’ αριθμόν 1 ρυθμιστή του μεταβολισμού της γλυκόζης και του λίπους στο σώμα. Όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα ινσουλίνης, αποθηκεύεται λίπος γενικά και δη γύρω από την κοιλιά. Σε αντιδιαστολή, ευρήματα μελετούν έχουν αποκαλύψει ότι οι τροφές ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του λίπους στο σύνολο του και στην κοιλιά.

Δεν χρειάζεται δηλαδή, να ξεχάσεις τα ζυμαρικά ή το ψωμί. Χρειάζεται να το αντικαταστήσεις με ολικής αλέσεως και φυσικά, να βάζεις ένα όριο στην ποσότητα που καταναλώνεις. Δεν είσαι παιδί. Ξέρεις πότε το παρακάνεις.

Exit mobile version