Οι ερωτήσεις που κάθε γιατρός θέλει να του κάνεις
- 9 ΜΑΙ 2024
Όσο κι αν θα το θέλαμε, οι γιατροί δεν είναι μέντιουμ. Θα κάνουν την ιατρική διάγνωση, αλλά διάγνωση σε όλα όσα μπορεί να τρελαίνουν το μυαλό μας όσον αφορά το θέμα υγείας που μας ταλαιπωρεί είναι αδύνατον να κάνουν. Θα ήταν πολύ βολικό για να είναι αληθινό.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας για να είναι το ραντεβού όσο πιο παραγωγικό γίνεται. Κι αυτός ο τρόπος είναι να κάνουμε πιο εμπεριστατωμένες ερωτήσεις, να είμαστε πιο συγκεκριμένοι δηλαδή σε αυτό που θέλουμε να ρωτήσουμε και κατ’ επέκταση να μάθουμε. Η επικοινωνία είναι το κλειδί, δηλαδή, κάτι που ισχύει στα πάντα.
Για παράδειγμα, όταν ένας γιατρός μπορεί να δει ολόκληρη την εικόνα του ασθενή, μπορεί να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία και να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανοιχτές και ειλικρινείς συνομιλίες με έμπιστους ιατρούς είναι απαραίτητες για την καλή μας υγεία, σωματική και ψυχική.
Ακολουθούν επτά ερωτήσεις που πιθανότατα θα σου φανούν χρήσιμες στο επόμενο ιατρικό ραντεβού σου.
Πώς μπορώ να βελτιώσω τη διατροφή μου;
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσεις τη συνολική σου ευεξία είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Όπως αναφέρει ο Dr. Ethan Lazarus, μιλώντας στο betterreport.com, «το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι το να καταλάβεις τα διατροφικά σου πρότυπα, τα διατροφικά ερεθίσματα και γιατί τρως με τον τρόπο που τρως. Μία ισορροπημένη διατροφή δεν αφορά μόνο το τι τρως, αλλά και το πώς το τρως».
Για παράδειγμα, συνηθίζεις να τρως πολύ γρήγορα ή σε βολεύει να τρως το μεσημεριανό το βράδυ στο σπίτι. Μπορεί να σου δώσει ο γιατρός ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα διατροφής για το πρόβλημα υγείας που έχεις ή να σε παραπέμψει σε έναν διατροφολόγο για ένα πιο εμπεριστατωμένο διατροφικό πλάνο.
Χρειάζεται να πάρω βιταμίνες ή συμπληρώματα;
Θα πρέπει πάντα να ρωτάς το γιατρό πριν ξεκινήσεις τη λήψη βιταμινών ή συμπληρωμάτων διατροφής. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται μεγάλες δόσεις βιταμινών», εξηγεί η Dr. Lyn Dea. «Επιπλέον, τα συμπληρώματα διατροφής δεν ελέγχονται από τον FDA, επομένως μπορεί να έχουν ανθυγιεινές παρενέργειες ή μπορεί να επηρεάσουν τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνεις».
Ο γιατρός σου θα σε συμβουλεύσει σχετικά με το ποιες πολυβιταμίνες είναι καλύτερες για την περίπτωση και για το χρειάζεται να κάνεις αιματολογική εξέταση για να ανακαλύψεις πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί επίσης να σε ενημερώσει για δυσμενείς αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή άλλες βιταμίνες που ενδέχεται να παίρνεις.
Πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζομαι;
Όσον αφορά την άσκηση, όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να γυμναζόμαστε, αλλά πολλοί δεν έχουμε την καθοδήγηση για να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες ανάγκες μας. «Όταν μιλάμε για την κατάσταση της υγείας, θα ακούσεις συχνά ανθρώπους να λένε ότι θέλω να βάλω τη γυμναστική στη ζωή μου και θέλω να έχω μία μέτρια ή μία έντονη σωματική δραστηριότητα. Τι είναι όμως μέτριο και τι έντονο για τον καθένα;», λέει η Dr. Fatima Cody Stanford και τονίζει:
«Ζήτα από το γιατρό σου να σου δώσει συγκεκριμένα σημεία αναφοράς για την άσκηση, περιγράφοντας κάθε δραστηριότητα σύμφωνα με την ηλικία, την τρέχουσα κατάσταση υγείας και τους περιορισμούς σου – κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά τη συνολική υγεία σου.
Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας μου;
Μερικές φορές, οι ασθενείς βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου διαφωνούν με ένα πλάνο θεραπείας που τους παρουσιάζει ο γιατρός. «Αν ένας ασθενής έχει επιφυλάξεις για την αγωγή που συνιστά ο γιατρός, θα πρέπει να του ζητήσει εναλλακτικές λύσεις – εφόσον υπάρχουν και μπορούν να δοθούν», υπογραμμίζει ο Dr. Kurt Kroenke.
Είτε πρόκειται για μια απόφαση για φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, θεραπεία ομιλίας ή ακόμα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, το πλάνο θεραπείας πρέπει να ταιριάζει στον τρόπο ζωής και την οικονομική σου κατάσταση.
Ποιες είναι οι παρενέργειες;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους είναι ο φόβος των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Ρωτώντας τον γιατρό λοιπόν για τις κοινές παρενέργειες, θα αισθανθείς μεγαλύτερη ασφάλεια για να πάρεις το φάρμακο.
Αν πάλι συνεχίζεις να έχεις δεύτερες σκέψεις, ας είσαι ειλικρινείς. Μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό φάρμακο ή να φτιάξει ένα διαφορετικό πλάνο θεραπείας.
Χρειάζεται να πάρω μια δεύτερη γνώμη;
Αν και μπορεί να νιώθεις άβολα, μη διστάσεις να κάνεις την ερώτηση. «Μια δεύτερη γνώμη είναι πιο χρήσιμη όταν δεν υπάρχει τέλεια απάντηση και θέλεις περισσότερες πληροφορίες», διευκρινίζει ο ορθοπεδικός/χειρουργός σπονδυλικής στήλης Dr. Jonathan Grauer.
«Εάν θέλεις μία δεύτερη γνώμη, ζήτα από το γιατρό σου να σε παραπέμψει σε έναν ειδικευμένο στο συγκεκριμένα θέμα γιατρό, σε έναν δερματολόγο για παράδειγμα, για πιο εμπεριστατωμένες συμβουλές σχετικά με την κατάσταση της υγείας σου.
Η καρδιολόγος Dr. Alexandra Lansky επισημαίνει επίσης ότι η ιατρική εξελίσσεται συνεχώς. «Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η ιατρική αλλάζει συνεχώς και ανάλογα με το πού ο ασθενής αναζήτησε την πρώτη του διάγνωση, μπορεί να χάσει τις νέες θεραπείες που είναι διαθέσιμες», προσθέτει.
Διατρέχω κίνδυνο για μελλοντικά προβλήματα υγείας;
Αφού αντιμετωπίσεις την τρέχουσα κατάσταση και τις τρέχουσες ανάγκες σου, προφανώς και μπορείς να ρωτήσεις τον γιατρό αυτό που σε καίει: τι μπορείς να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες για να πάθεις κάτι πιο σοβαρό ή για να αποτρέψεις την εμφάνιση άλλων προβλημάτων υγείας στο μέλλον.
Σε αυτό το σημείο, ο γιατρός θα σου συζητήσει κοινούς κινδύνους για την ηλικιακή σου ομάδα και πώς το οικογενειακό σου ιστορικό μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά την υγεία σου προς το καλύτερο ή το χειρότερο, αλλά και το αν πρέπει να υποβληθείς σε προληπτικούς ελέγχους ή αλλαγές στον τρόπο ζωής σου.