iStock
FITNESS

Οι γυναίκες κερδίζουν τα ίδια με τους άντρες από την άσκηση, με τη μισή προσπάθεια

Πώς προέκυψαν οι ερευνητές σε αυτό το συμπέρασμα και ποιοι είναι οι λόγοι που συμβαίνει.

Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά αν γινόταν διαγωνισμός για τον άνθρωπο που βαριέται περισσότερο τις επαναλήψεις (ή για τον πιο αντιδραστικό άνθρωπο στις επαναλαμβανόμενες προτροπές/επισημάνσεις), θα ανέβαινα χαλαρά στο βάθρο.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνθήκες με αναγκάζουν να σου πω κάτι που ξέρεις ήδη -και διαβάζεις πολύ τακτικά: πως η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μεγαλώσει το προσδόκιμο και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Είναι απαραίτητη σημείωση πριν μιλήσουμε για τη δουλειά που έκαναν ερευνητές του Cedars-Sinai του Λος Άντζελες (μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό νοσοκομείο, με πολλές ακαδημαϊκές ειδικότητες στην επιστήμη της υγείας).

Ο στόχος της εργασίας τους ήταν η κατανόηση του βαθμού του γενικότερου οφέλους της σωματικής δραστηριότητας. Ανακάλυψαν πως οι άντρες είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν από ό,τι οι γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά, έχουν 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από το όποιο αίτιο, εν συγκρίσει με εκείνες που δεν ασχολούνται.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την κατηγορία των ανδρών, είναι το 18%. Επιπροσθέτως, ανακάλυψαν ότι το πιο ωφέλιμο διάστημα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας (πχ γρήγορο περπάτημα) είναι περίπου πέντε ώρες την εβδομάδα για τους άντρες και οι μισές για τις γυναίκες.

Πράγμα που σημαίνει πως οι γυναίκες εξασφαλίζουν τα ίδια οφέλη μακροζωίας από τη γυμναστική με τους άντρες, με τη μισή προσπάθεια.

 

Η δημοσίευση της εργασίας έγινε στο Journal of the American College of Cardiology, με την Δρ Martha Gulati, διευθύντρια προληπτικής καρδιολογίας στο Cedars-Sinai να λέει στο περιοδικό TIME ότι «τα καλά νέα για τις γυναίκες που δυσκολεύονται να πάνε γυμναστήριο είναι πως και το λίγο είναι πολύ».

 

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 412.413 ενήλικες που πήραν μέρος στην National Health Interview Survey του αμερικανικού Centers for Disease Control and Prevention’s (CDC), από το 1997 έως το 2017. Περίπου 40.000 από τους συμμετέχοντες πέθαναν κατά την περίοδο της μελέτης.

Οι άντρες που έκαναν περίπου 300 λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ανενεργούς άντρες. Οι γυναίκες έφταναν σε ισοδύναμο όφελος, με μόνο 140 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης.

Ακολούθησε ανάλυση, επί της άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ. προπόνηση με βάρη). Διαπίστωσαν πως και πάλι ευνοούνται οι γυναίκες: μέσω μιας μόνο προπόνησης την εβδομάδα παίρνουν ό,τι οι άντρες με τρεις προπονήσεις στο ίδιο διάστημα.

 

Η Δρ Gulati εξήγησε ότι «οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερη μυϊκή μάζα από τους άντρες, οπότε αν κάνουν τον ίδιο αριθμό ασκήσεων ενδυνάμωσης, μπορεί να έχουν μεγαλύτερα οφέλη, ακόμα και αν χρησιμοποιούν μικρότερα βάρη».

 

Άλλες φυσιολογικές διαφορές με βάση το φύλο (πχ οι διαφορές στους πνεύμονες και το καρδιοπνευμονικό σύστημα) θα ληφθούν υπ’ όψιν σε μελλοντικές εργασίες. Προφανώς και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για δεδομένα (φευ), καθώς υπήρχαν περιορισμοί. Για παράδειγμα, ο αριθμός των προπονήσεων προέκυπτε από αυτοαναφερόμενα δεδομένα άσκησης, τα οποία δεν είναι πάντα ακριβή.

Η Δρ Gulati ωστόσο, τόνισε πως «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν είναι απλώς μικροί άνδρες. Για χρόνια, χρησιμοποιούσαμε τους άντρες ως πρότυπο των εργασιών, ακόμα και όταν μπορεί να μην εγγυόταν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Οι διαφορές με βάση το φύλο πρέπει να ενσωματωθούν στην έρευνα και την πολιτική για τη δημόσια υγεία».