iStock
ΥΓΕΙΑ

Οι μικρές αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια πιο υγιή καρδιά

Κάποιες φορές ακόμα και οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ευεργετικές για την υγεία σου.

Η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς μοιάζει απλή υπόθεση στην αρχή. Άσκηση, υγιεινή διατροφή και αποφυγή άγχους – πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Όλα δείχνουν πως είναι πιο δύσκολο απ’ ότι φαίνεται.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρδιοπάθεια. Αυτό από μόνο του δείχνει πως η φροντίδα της καρδιάς μας είναι πάντα επιτακτική. Ευτυχώς, δε χρειάζεται να ανατρέψεις εντελώς τον τρόπο που ζεις για να έχεις μια υγιή καρδιά. Μερικές μικρές αλλαγές αρκούν.

Να πηγαίνεις πάντα από τις σκάλες

Το ασανσέρ είναι πάντα δελεαστικό, αλλά οι σκάλες είναι πολύ καλύτερες για την υγεία σου. Έρευνες έχουν δείξει πως αν ανεβαίνεις έστω και πενήντα σκάλες την ημέρα, τότε μειώνεται κατά 20% η πιθανότητα να πάθεις κάποιο έμφραγμα. Η χρήση της σκάλας βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Να τρως περισσότερους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και έχουν άφθονες φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Η Mayo Clinic συνιστά την κατανάλωση τεσσάρων έως έξι μερίδων ανάλατων ξηρών καρπών εβδομαδιαίως για να βοηθήσεις στην ενίσχυση της αρτηριακής υγείας. Ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα πεκάν.

Να περιορίσεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Παρόλο που πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος μπορεί να μην είναι τόσο υψηλός όσο πίστευαν κάποτε, υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το κόκκινο κρέας όμως, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, γι΄ αυτό και το επιλέγουν οι περισσότεροι. Χωρίς να χρειαστεί να το βγάλεις εντελώς από τη διατροφή σου, μπορείς κάποιες φορές να το αντικαθιστάς με άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά.

Να χορεύεις περισσότερο

Ο χορός δεν είναι απλά διασκέδαση – είναι και μια φανταστική άσκηση που βοηθά στην υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέτριας έντασης χορός συνδέεται άμεσα με μειωμένες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Να κάνεις τακτικά check up

Η διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς έχει άμεσα να κάνει και με την πρόληψη. Γιαυτό να θυμάσαι να πηγαίνεις στον γιατρό για το ετήσιο check up σου. Τα check up είναι ένας απλός τρόπος για να παρακολουθείς τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση, δίνοντας στην ομάδα φροντίδας σου την ευκαιρία να επισημάνει τυχόν πιθανά στεφανιαία προβλήματα.

Να διατηρείς καλή στοματική υγιεινή

Τα ίδια βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα βλάπτουν και τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο, φλεγμονή, αλλά και θρόμβωση. Καλό είναι λοιπόν, να βουρτσίζεις τα δόντια σου πρωί και βράδυ, να κάνεις οδοντικό νήμα, αλλά και καθαρισμό δύο φορές τον χρόνο.

Να ξέρεις το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σου

Η γνώση του ιατρικού ιστορικού της οικογένειάς σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίζεις από νωρίς πιθανές παθήσεις που έχουν να κάνουν με την καρδιά. Μίλα με τους δικούς σου και αν είναι από εκείνους που αποφεύγουν τους γιατρούς και τις εξετάσεις, κλείσε ένα ραντεβού να πάτε μαζί.

Να κοιμάσαι καλά

Ο καλός ύπνος βοηθά το σώμα να αναρρώσει από την κούραση της ημέρας και να επιβαρύνει λιγότερο την καρδιά. Βάλε στόχο να κοιμάσαι από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζεις ότι ο πολύς ύπνος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται  από εννέα έως έντεκα ώρες κάθε βράδυ είχαν 38% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνται οκτώ ώρες.

Βρες λίγο χρόνο να αποφορτιστείς

Το άγχος είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα για την ψυχική και σωματική σου υγεία. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες δηλαδή, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση – δύο από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη στεφανιαία νόσο. Αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να εξασκηθείς σε τεχνικές ηρεμίας, όπως η αναπνοή και ο διαλογισμός, που θα βοηθήσουν να μειωθεί το άγχος.

Να περπατάς

Δε χρειάζεται να έχεις απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή σου για να κάνεις ασκήσεις που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, μόλις 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα έχει τεράστια οφέλη στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, πράγμα που σημαίνει ότι μια γρήγορη βόλτα ακόμα και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σου διαλείμματος στη δουλειά, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικά.