8 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν σταματήσεις το κρέας
Απώλεια βάρους, περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, μείωση ενέργειας και πολλές ακόμη επιπτώσεις σε περιμένουν αν προχωρήσεις σε αυτή την απόφαση.
- 15 ΝΟΕ 2024
Η απόφαση να κόψεις το κρέας είναι δύσκολη. Οι πειρασμοί είναι πολλοί, ειδικά σε μια χώρα, οι διατροφικές συνήθειες της οποίας είναι έντονα συνδεδεμένες με την κατανάλωσή του. Εάν, όμως, τα καταφέρεις και αρχίσεις μια χορτοφαγική διατροφή, θα δεις μεγάλες αλλαγές στο σώμα σου.
Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά μερικές από τις σημαντικές – και εντυπωσιακές – αλλαγές που θα αντιληφθείς στην περίπτωση που αποφασίσεις να βγάλεις το κόκκινο κρέας από την καθημερινότητα και τη ζωή σου:
Λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο και άλλες ασθένειες
Μπορεί στην αρχή να μοιάζει δύσκολο, αλλά το να αφαιρέσεις το κρέας από τη ζωή σου μακροπρόθεσμα θα σε ωφελήσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου ή άλλων ασθενειών αργότερα.
Καλύτερη εντερική υγεία
Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου σου. Από την άλλη, μια φυτική διατροφή βοηθά στην ενίσχυση των υγιών βακτηρίων του εντέρου.
Απώλεια Ενέργειας
Εάν πάρεις αυτή την απόφαση, ίσως αρχικά νιώσεις κουρασμένος ή αδύναμος. Αυτό συμβαίνει επειδή θα λείπει μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου που δίνει ενέργεια στο σώμα. Το κρέας, όμως, δεν είναι η μόνη επιλογή για την απορρόφηση των συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων. Μπορείς να τα βρεις σε λαχανικά, όπως το σπανάκι, όσο επίσης και στα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά. Τη λίστα συμπληρώνουν τα αυγά, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα σόγιας.
Περισσότερες διαδρομές από και προς την τουαλέτα
Οι περισσότερες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως όσο και τα ωμά φρούτα και λαχανικά θα σε οδηγήσουν να περνάς περισσότερο χρόνο στην τουαλέτα. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως τα κόπρανά σου θα είναι πιο μαλακά.
Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη
Οι ερευνητές έχουν συνδέσει το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας με μεγαλύτερη πιθανότητα διαβήτη τύπου 2. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μισής μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 48%.
Χαμηλότερη Χοληστερόλη
Ο περιορισμός των τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, μπορεί να μειώσει τη «κακή» ή την LDL χοληστερόλη στο αίμα σου. Εάν, πάλι, δεν μπορείς να κόψεις εντελώς το κρέας, δοκίμασε να καταναλώσεις πιο άπαχα κομμάτια, χωρίς φυσικά την πέτσα.
Μπορεί να χρειαστείς συμπληρώματα διατροφής
Εάν ακολουθήσεις μια διατροφή χωρίς κρέας, θα χάσεις σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Τα συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 (που βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές), του σιδήρου, του ασβεστίου και των βιταμινών Α, Β και D. Για τη χρήση τους, όμως, απαραίτητο είναι πρώτα να συμβουλευτείς τον προσωπικό σου γιατρό.
Μείωση βάρους
Σύμφωνα με 15 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι που στράφηκαν σε μια φυτική διατροφή έχασαν περίπου 10 κιλά.