iStock
WELLNESS

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το κλιματιστικό το καλοκαίρι

Διίστανται οι απόψεις ανά τον κόσμο για τους βαθμούς Κελσίου που εξασφαλίζουν τη μέγιστη θερμική άνεση. Αλλά, η επιστήμη έχει το νούμερο.

Είναι γνωστό το παράδοξο με το aircondition τις ημέρες του καύσωνα: στην αρχή που το ανάβεις, ο κρύος αέρας είναι σωτήριος, αλλά πολύ γρήγορα το σώμα συνηθίζει και το μυαλό οδηγείται σε ένα ατελείωτο πίσω-μπρος, αδυνατώντας να βρει το «χρυσό νούμερο» που θα το ηρεμήσει. Αναρωτιέσαι αν υπάρχει τελικά κάτι τέτοιο ή μήπως το μόνο δεδομένο από άποψη δροσιάς είναι όταν παραλάβεις τον λογαριασμό του ρεύματος και σε λούσει κρύος ιδρώτας.

Υπολογίζεται, συγκεκριμένα, ότι για κάθε 1°C που κατεβάζεις το κλιματιστικό πέρα από το πεδίο θερμοκρασιών που συνιστούν οι κατασκευαστές ανά εποχή, τα έξοδα της ενεργειακής κατανάλωσης αυξάνονται κατά 3%. Το πεδίο αυτό, όπως θα διαπιστώσεις ψάχνοντας στα εγχειρίδια των κατασκευαστών, βρίσκεται μεταξύ 25 και 28 °C για το καλοκαίρι. Αλλά αυτό παραμένει αρκετά ευρύ ώστε να μην μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα που τυραννάει το κεφάλι μας όσο προσπαθούμε να βρούμε τους ιδανικούς βαθμούς Κελσίου, αλλάζοντας τη θερμοκρασία στο χειριστήριο κάθε δύο λεπτά.

Ψάχνοντας πιο συγκεκριμένες συμβουλές από διεθνείς οργανισμούς και ανακοινώσεις κρατών ανά τον κόσμο, πάλι δεν καταφέραμε και πολλά:

  • 27 °C συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνοντας παράλληλα τη χρήση ανεμιστήρα για να πετύχουμε 4 °C πιο δροσερή θερμοκρασία.
  • 26 °C συνιστά για όλους τους εργασιακούς χώρους και τις κατοικίες η Καναδική Ένωση Προτύπων (CSA).
  • 25.5 °C συνιστά η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, επιδιώκοντας να εξισορροπήσει τις ανάγκες με την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • 24 °C συνιστά κατά τη διάρκεια της μέρας η Αμερικανική Εταιρεία Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Κλιματισμού.

Όσον αφορά την ελληνική περίπτωση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της περσινής θερινής σεζόν (όταν για πρώτη φορά καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 30 °C για περίπου 300 συνεχόμενες ώρες) είχε εκδώσει ανακοίνωση για την ορθή χρήση του κλιματιστικού σε καιρό καύσωνα, σημειώνοντας ως ιδανική θερμοκρασία τους 26 °C, συμβουλεύοντας παράλληλα τους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση αυτού ένα συγκεκριμένο δίωρο (20:00-22:00), επειδή τότε είναι πιο αυξημένες οι ανάγκες και ο κίνδυνος γενικού black out.

Τι λένε οι έρευνες για την ιδανική θερμοκρασία

Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι θέμα προσωπικό. Στο ίδιο δωμάτιο, κάποια άτομα κρυώνουν και άλλα νιώθουν ζέστη – δεν επιτυγχάνεται στο ίδιο σημείο η πολυπόθητη θερμική άνεση. Βασικός λόγος πίσω από αυτή την απόκλιση είναι ο μεταβολισμός: Όπως εξήγησε ο ερευνητής από ινστιτούτο της Ολλανδίας Boris Kingma στο Vox, μεγαλύτερα επίπεδα μεταβολισμού σημαίνουν περισσότερες καύσεις άρα και πιο έντονο αίσθημα ζέστης.

Την ίδια στιγμή, παρεμβάλλονται και ένα σωρό άλλοι προσωπικοί παράγοντες όπως η υγεία, η σωματική κατάσταση και η ηλικία. Άλλωστε, τα επίπεδα του μεταβολισμού μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι γηραιότεροι είναι λιγότερο ανεκτικοί με το κρύο αλλά περισσότερο με τη ζέστη. Ένας ακόμη παράγοντας είναι ο χρόνος προσαρμογής σε ένα περιβάλλον: ο Boris Kingma τόνισε χαρακτηριστικά ότι το ανθρώπινο σώμα συνηθίζει και προσαρμόζεται σε μια θερμοκρασιακή αλλαγή έπειτα από περίπου 14 μέρες.

Ωστόσο, θα ήταν άτιμο να επικαλούμασταν απλά και μόνο την υπομονή, αποφεύγοντας να δώσουμε έναν αριθμό. Από την άλλη, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το παιχνίδι με το τηλεχειριστήριο είναι και ψυχολογικό – ίσως άμα δεν βλέπαμε την ένδειξη του κλιματιστικού, να ήμασταν ικανοποιημένοι με τα επίπεδα της θερμοκρασίας στο δωμάτιο.

Μια τέτοια έρευνα εκπόνησαν πριν μερικά χρόνια σε αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου της Γεωργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως διαπίστωσαν, καθώς άλλαζαν στα κρυφά τη θερμοκρασία του δωματίου, οι μαθητές ήταν ικανοποιημένοι και δεν εξέφρασαν δυσαρέσκεια στο πεδίο μεταξύ 22 και 25 °C, ενώ τη μέγιστη ικανοποίηση πέτυχαν στο 23.5 °C.

Ωστόσο, εάν πρέπει να συνυπολογίσουμε τα κόστη, το ιδανικό τόσο για την τσέπη όσο και τον οργανισμό είναι οι 25-26 °C, όπως έχει δηλώσει ο Δημήτρης Κοντούσιας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος.

Exit mobile version