iStock
ΥΓΕΙΑ

Πώς φεύγουν οι τοξίνες από τον οργανισμό

Ο ιδρώτας δεν είναι ούτε ή μόνη, ούτε η καλύτερη λύση, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Έχω περάσει πολλές δεκαετίες της ζωής μου να πιστεύω πως οι τοξίνες αποχωρούν από το σώμα με τον ιδρώτα. Οπότε έχω προγραμματίσει τον εαυτό μου να απολαμβάνει όποια διαδικασία οδηγεί στην εφίδρωση, η οποία ούτως ή άλλως δείχνει πράγματα για την υγεία μας.

Ειδικότερα, μας επιτρέπει να ζούμε υγιώς αφού είναι ο θερμοστάτης που ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος μας. Εν τω μεταξύ, δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσένα αλλά αφότου ιδρώσω (όχι γιατί βράζω στους 40 βαθμούς επί δυο εβδομάδες, αλλά έπειτα από μια προπόνηση -να ‘χουν βγει δηλαδή, και οι ενδορφίνες) όλα μοιάζουν καλύτερα.

Στο θέμα μας, είχα την εντύπωση πως οι τοξίνες φεύγουν δια του ιδρώτα και έτσι καθαρίζουν και οι πόροι μου. Διάβασα ότι αυτή η παρανόηση είναι κοινή, αφότου είπα στο γυμναστήριο «σήμερα δεν έμεινε τοξίνη μέσα μου» και ο γυμναστής μου μού απάντησε «μα οι τοξίνες δεν φεύγουν με τον ιδρώτα». Κάτσε ρε μάστορα, από πού φεύγουν τότε; «Από τα ούρα» είπε ο Τάσος. Κάτι που επίσης, δεν ήταν όλη η αλήθεια.

Από πού φεύγουν οι τοξίνες

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σου πω πού αναφερόμαστε όταν λέμε τοξίνες. Κατά τον βιοχημικό πρόκειται για παραπροϊόντα του μεταβολισμού. Δηλαδή, για πράγματα που παράγει μόνο του το σώμα. Όταν είναι σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις όλα είναι καλά. Όταν όμως, ξεπερνιέται το όριο, ο οργανισμός πρέπει να τα τακτοποιήσει, ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε.

Σκέψου τι γίνεται όταν βάζουμε στον οργανισμό μας ουσίες όπως τα φάρμακα ή το αλκοόλ. Εν τοιαύτη περιπτώσει, όπου τακτοποιεί χημικά και τοξικά υποπροϊόντα τροποποιούνται σε λιγότερο τοξικά. Για παράδειγμα, η αμμωνία γίνεται ουρία.

Ο ιδρώτας λοιπόν, λειτουργεί συμπληρωματικά. Όντως μέσω αυτού μπορούν να αποβληθούν ορισμένες τοξίνες, ωστόσο η ποσότητα είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τα ούρα. Δεδομένου ότι αποτελείται -κυρίως- από νερό και αλάτι, δεν έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί αποτελεσματικά τις περισσότερες επιβλαβείς ουσίες.

Το κύριο κανάλι απέκκρισης, είναι τα νεφρά. Εκεί φιλτράρεται το αίμα και απομακρύνονται τα άχρηστα προϊόντα, η περίσσεια νερού και ορισμένες τοξίνες. Έπειτα, ουρούμε και τελειώνουμε. Σημείωσε λοιπόν, πως το ουροποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξάλειψη πολλών επιβλαβών ουσιών. Ενώ τα ούρα και ο ιδρώτας συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών, τα νεφρά είναι τα κύρια όργανα που είναι υπεύθυνα για αυτή τη διαδικασία.

Πάμε τώρα, στο σημείο του σώματος μας που βάζει πρώτο «πλάτη» στην αποτοξίνωση: είναι το ήπαρ. Το συκώτι παίζει κρίσιμο ρόλο στη διάσπαση των τοξινών και στην προετοιμασία τους για αποβολή μέσω των νεφρών ή της χολής.

Πώς βοηθάμε στην αποτοξίνωσή μας

Έχουμε τα όργανα μας που κάνουν τις δουλειές τους, την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε την κατάσταση που τελικά, έχει να κάνει με την υγεία μας.

Για παράδειγμα, να ενυδατωνόμαστε, καθώς το νερό είναι απαραίτητο για την αποβολή των τοξινών. Έπειτα, μπορούμε να τρώμε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως που παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Για το γενικότερο καλό μας οφείλουμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά περιέχουν πρόσθετα και ανθυγιεινά λίπη. Δηλαδή, πράγματα που επιβαρύνουν το συκώτι μας το οποίο δοκιμάζεται ούτως ή άλλως καθημερινά και το χρειαζόμαστε υγιές για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται.

Οι ειδικοί προτείνουν και την άσκηση, μαζί με τον επαρκή ύπνο και τη διαχείριση του άγχους, αλλά όχι τους καθαρισμούς που ήταν trend παλαιότερες δεκαετίες, μέσω ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών. Τέλος, η σάουνα προκαλεί εφίδρωση, αλλά όταν αυτή είναι υπερβολική μάς αφυδατώνει.

Exit mobile version