AP Photo/Ariel Schalit
ΥΓΕΙΑ

Πώς να κρατάς σωστά το κινητό σου

Πώς πρέπει να κρατάμε το κινητό μας για να μη φθείρουμε αυχένα, πλάτη, καρπούς, μάτια και τον εγκέφαλό μας.

Πρόσφατα χρειάστηκε να επισκεφτώ ορθοπεδικό, γιατί ένιωθα μια μεγαλύτερη ένταση στον αυχένα και τους ώμους και άπειρους κόμπους (σφιγμένους μύες) στην πλάτη, στον βαθμό που επηρεαζόταν η δυνατότητα μου να κοιμηθώ το βράδυ.

Δεν χρειάστηκε πολύ για να εντοπίσω τους ενόχους: μετά το κινητό ήταν το πώς κάθομαι στην καρέκλα στο γραφείο και η άρνηση μου να κάνω διατάσεις, έπειτα από κάθε προπόνηση στο γυμναστήριο. Πώς μετά, να εκτονωθεί η ένταση που συσσωρεύεται στην περιοχή;

Για να μην τρώω το χρόνο σου με όσα πήγαν λάθος με την πρώτη επιλογή επαγγελματία υγείας, κράτα πως με έβαλε να κάνω ακτινογραφία. Ο γιατρός που τελικά, εμπιστεύτηκα μου είπε πως η μόνη χρησιμότητα της συγκεκριμένης απεικόνισης είναι να δει το κόκαλο του αυχένα που όντως από ευθεία που είναι όταν γεννιόμαστε (κατασκευαστικά), έχει πάρει μια κλίση.

Αυτό συμβαίνει γιατί περνάμε περισσότερες ώρες έχοντας το κεφάλι σκυμμένο και όχι σε όρθια θέση. Κατά τα άλλα, ήταν ο πρώτος που δεν μου συνέστησε να διαχειριστώ το άγχος (αυτή η μάστιγα). Για την ακρίβεια μου είπε πως «το άγχος συσσωρεύεται στην πλάτη. Δεν μπορώ να σου πω “μην αγχώνεσαι”, γιατί δεν είναι κάτι που θα κάνεις.

Θα σου πω όμως, ότι είναι χρήσιμο να συνηθίσεις στην ιδέα ότι θα έχεις στο εξής μια κάποια ένταση. Για να μη γίνεται ενοχλητική, θα πρέπει να βάλεις στη ζωή σου φυσικοθεραπείες, μασάζ και ένα foam roller ή μπαλάκι του τένις, που θα σου επιτρέψουν να κάνεις μαλάξεις στην περιοχή, μόνη στο σπίτι».

Το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την ένταση των μυών. Έτσι, μειώνεται ο πόνος. Παράλληλα γίνεται και απελευθέρωση ενδορφινών βοηθά και στη μείωση του άγχους. Όπως ηρεμεί το μυαλό μας, μπορούμε και να κοιμηθούμε καλύτερα.

Αν αφήσουμε το άγχος και την ένταση να συσσωρεύεται, μπορεί να πάθουμε μυική δυσκαμψία και χρόνιο πόνο. Σίγουρα θα έχουμε έναν μόνιμο πονοκέφαλο. Όπως προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε και τους εχθρούς, ας δούμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε όσα μας προκαλεί το πώς κρατάμε το κινητό.

Πώς θα προστατεύουμε την πλάτη και τον αυχένα

1) Όταν έχουμε το smartphone στα χέρια μας είναι χρήσιμο να έχουμε και τη σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση. Να μη σκύβουμε και να μην τεντωνόμαστε. Να καθόμαστε φυσιολογικά και χαλαρά. Έτσι θα προστατέψουμε την πλάτη και τον αυχένα.

2) Το κινητό (το τάμπλετ, η οθόνη του υπολογιστή, η τηλεόραση) πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών, ώστε να είναι ο λαιμός στην κατασκευαστική του -ουδέτερη- θέση.

3) Προσέχουμε να μην είμαστε αγκαλιά με το κινητό για ολόκληρες ώρες. Χρειάζονται μικρά διαλείμματα που θα μας ανακουφίσουν από την ένταση.

Πώς θα προστατεύσουμε τα μάτια

1) Μειώνουμε τη φωτεινότητα της οθόνης, ώστε να ταιριάζει με το φυσικό φως του περιβάλλοντος. Τα contrast δεν βοηθούν κάπου. Τουναντίον, κουράζουν.

2) Aποτρέπουμε την καταπόνηση των ματιών, με τον κανόνα 20-20-20 που έχει προκύψει από μελέτες και θέλει το καλό μας. Το πρώτο 20 είναι λεπτά, το δεύτερο feet (τα 20 feet είναι 6 δικά μας μέτρα) και το τρίτο δευτερόλεπτα. Τουτέστιν, κάθε 20 λεπτά κάνουμε ένα διάλειμμα για να κοιτάξουμε κάτι που είναι έξι μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι υπεραρκετό για να χαλαρώσουν λίγο τα μάτια μας -και να γλιτώσουμε την ένταση που προκαλεί πονοκέφαλο μεταξύ άλλων.

3) Τα blue light φίλτρα και γυαλιά επίσης προστατεύουν τα μάτια από την καταπόνηση, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας σε αυτά και προφανώς, ανακουφίζουν από πονοκεφάλους.

Πώς θα προστατεύσουμε τους καρπούς

1) Όπως τα μάτια, έτσι και οι καρποί πρέπει να είναι σε ουδέτερη θέση όταν κρατάμε το κινητό ή γράφουμε στο πληκτρολόγιο. Όχι προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ευθεία, χωρίς να είναι ανασηκωμένοι οι ώμοι -κάτι που βάζει ένταση στον αυχένα.

2) Οι καρποί μας, όπως και όλα τα άλλα όργανα που έχουμε πάνω μας, φθείρονται με το χρόνο ούτως ή άλλως. Αυξάνουμε τις φθορές, όταν κάνουμε κατάχρηση. Άρα, μην ξεχνάτε να κάνετε διαλείμματα και όταν πληκτρολογείτε ή scrollαρετε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αλλιώς στη μέση ηλικία θα αποκτήσετε για παρέα μια ενόχληση που δεν θα φεύγει ό,τι και αν κάνετε.

3) Υπάρχουν ειδικά αξεσουάρ που έχουν δημιουργηθεί για να προφυλάξουν τους καρπούς μας από την digital εποχή. Η λίστα περιλαμβάνει από βάσεις τηλεφώνου έως ειδικά mouse pad.

Αν κάνετε όσα διαβάσατε έως εδώ, θα ξεκουράσετε και τους αγκώνες (υποφέρουν όταν έχουμε διαρκώς λυγισμένα τα χέρια, για να κάνουμε ό,τι κάνουμε στο κινητό), όπως φυσικά και τον εγκέφαλο σας. Γενικά, ο περιορισμένος χρόνος χρήσης του κινητού -ή όποιας άλλης οθόνης- θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε καλύτερα, να είστε πιο διαυγείς και να έχετε καλύτερη διάθεση.