iStock
ΥΓΕΙΑ

Πώς το κόψιμο από ένα λεπτό χαρτί μπορεί να προκαλέσει τόσο πόνο

Τα paper cuts είναι μέρος της ζωής. Αποδεικνύεται ότι δεν προκύπτουν όσο εύκολα θα φανταζόμασταν, βάσει των εμπειριών μας.

Ως μετρ στους αυτοτραυματισμούς (μια από τις τελευταίες επιτυχίες μου είναι ότι από θαύμα δεν έσπασα τον αντίχειρα στο αριστερό χέρι, όπως προσπαθούσε να κατεβάσω την πλάτη ξύλινης ξαπλώστρας -γλίτωσα με ένα βαθύ γδάρσιμο), ομολογώ πως δεν έχω συναντήσει πολλούς πόνους που να είναι πιο εκνευριστικοί από το paper cut.

Ξεπερνάω τον πόνο που σε κερνούν έως τα μύχια της ψυχής σου και επικεντρώνω στο τραύμα: το αίμα δεν σταματάει να τρέχει ούτε με τάμα και το σημείο αρνείται να επουλωθεί, δεδομένης και της γωνίας του κοψίματος. Δηλαδή, αν έχεις αποκτήσει το κόψιμο από χαρτί σε κάποιο από τα δάχτυλα που χρησιμοποιείς περισσότερο, βασανίζεσαι μίνιμουμ μια εβδομάδα.

Η επιστήμη προφανώς και ασχολήθηκε με τον πόνο μας. Για την ακρίβεια, ερευνήθηκε πώς γίνεται ακόμα και η πιο μικρή λωρίδα χαρτιού να κόβει τα δάχτυλα μας, ώστε να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα για τη δημιουργία ενός νέου ανακυκλώσιμου εργαλείου κοπής μιας χρήσης (papermachete) για φρούτα, λαχανικά και πουλερικά

Οι επιστήμονες που έκαναν την εργασία κατέληξαν στο ότι η εκνευριστική πληγή είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ του κοψίματος και της κάμψης του φύλλου.

Όπως αναφέρει η δημοσίευση μολονότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί χαρτί για διάστημα μεγαλύτερο της χιλιετίας, η φυσική που επιτρέπει σε ένα εύκαμπτο φύλλο χαρτιού να κόψει μαλακούς ιστούς παραμένει μυστήριο.

«Για την ακρίβεια, δεν έχει εξηγηθεί η απρόβλεπτη εμφάνιση κοπής χαρτιού, που συχνά περιορίζεται σε περιορισμένο εύρος πάχους» αναφέρει η εργασία κατά την οποία οι καθ’ ύλην αρμόδιοι οπτικοποίησαν και ποσοτικοποίησαν την κίνηση, την παραμόρφωση και τις τάσεις κατά το paper cut. «Αποκαλύψαμε μια εξαιρετικά περίπλοκη σχέση μεταξύ κοπής, γεωμετρίας και ιδιοτήτων υλικού.

Quote «Αναπτύχθηκε και επικυρώθηκε επιτυχώς ένα μοντέλο που βασίζεται στην υπόθεση ότι ένας ανταγωνισμός μεταξύ κοπής και του λυγίσματος του χαρτιού ελέγχει την πιθανότητα έναρξης του κοψίματος». «Αυτό εξηγεί γιατί το χαρτί με συγκεκριμένο πάχος είναι το πιο επικίνδυνο». Ποιο;

Πώς έκαναν τα paper cuts οι επιστήμονες

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν διάφορα προϊόντα χαρτιού, όπως χαρτομάντιλο, σελίδα περιοδικού, βιβλίου, χαρτί εκτυπωτή, φωτογραφία και επαγγελματική κάρτα. Τα κοψίματα έγιναν σε βαλλιστική ζελατίνη, υλικό που χρησιμοποιείται για την προσομοίωση της επιδερμίδας. Το πάχος και οι γωνίες ήταν δύο από τους κύριους παράγοντες που δοκιμάστηκαν.

Τα πειράματα έδειξαν ότι μια επιτυχημένη κοπή χαρτιού είναι φυσικά αδύνατη, εκτός και αν υπάρχει ένα σχετικό στενό εύρος πάχους και μια δεδομένη γωνία. Δηλαδή, αν το χαρτί είναι πολύ λεπτό θα λυγίσει όταν συναντήσει το δέρμα. Αν είναι πολύ παχύ, δεν θα ασκήσει αρκετή πίεση για να μας κόψει. Όταν ασκήθηκε πίεση ευθεία προς τα κάτω, ο τραυματισμός έγινε λιγότερο πιθανός από ό,τι όταν το κόψιμο έγινε υπό γωνία.

Οι ερευνητές σχολίασαν πως σε επόμενο επίπεδο θα ήθελα να δοκιμάσουν το μοντέλο λεπίδας και στο ανθρώπινο δέρμα. Έχουν όμως, ένα μεγάλο πρόβλημα: δεν βρίσκουν εθελοντές, όπως είπε o εκ των επιστημόνων που έκαναν τη μελέτη και φυσικός του Technical University of Denmark, Kaare Jensen. Λογικό.