Unsplash Priscilla du Preez
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσα μήλα την ημέρα κάνουν όντως τον γιατρό πέρα

Στην παροιμία που μεγάλωσε γενιές και γενιές, πετύχαμε το φρούτο, αλλά όχι τον αριθμό.

Στην παροιμία που μεγάλωσε γενιές και γενιές, πετύχαμε το φρούτο, αλλά όχι τον αριθμό. Ναι, η κατανάλωση μήλου κάθε ημέρα κάνει καλό στην υγεία. Τον γιατρό πέρα όμως, δεν τον κάνει μόνο ένα. Έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια πως πρόκειται για φρούτο με πολλές βιοδραστικές ουσίες (ουσίες με συγκεκριμένο όφελος για την ανθρώπινη υγεία -με συγκεκριμένες βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό). Είναι τόσες που δίνουν στο μήλο την ονομασία του «λειτουργικού τροφίμου».

Δεν είναι superfood (εκεί τοποθετείται ό,τι τρώμε και έχει ανώτερη θρεπτική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά). Είναι κάτι παραπάνω. Τα λειτουργικά τρόφιμα μπορεί να είναι συμβατικά ή τροποποιημένα -να προστίθενται στοιχεία ώστε να υπάρχει όφελος για την υγεία μας

Έχουν και θρεπτικά συστατικά και επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες (είτε φυσικά όπως τα αντιοξειδωτικά, είτε προστίθενται -πχ γιαούρτι με προβιοτικές καλλιέργειες) που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων ή βελτιώνουν τη σωματική και την πνευματική λειτουργία μας.

Μια πρόχειρη λίστα περιλαμβάνει τα μούρα, τα ακτινίδια, την μπανάνα, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, την ντομάτα, την αγκινάρα, τα καρότα, τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη, τα όσπρια και τους σπόρους, όπως και ό,τι ενισχύεται με πρεβιοτικά, τα προβιοτικά, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το μήλο κέρδισε τη θέση του στα functional food, χάριν των φυτικών διαιτητικών ινών που περιέχει. Η φυτική πηκτίνη που υπάρχει στον πολτό, δρα ως προβιοτικό -πηγαίνει τα καλά βακτήρια στο έντερο μας. Η πηκτίνη λειτουργεί για να μειώσει την ποσότητα της ζάχαρης και του λίπους που απορροφάται στο σώμα. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Εν τω μεταξύ, η φλούδα των μήλων περιέχει υψηλές ποσότητες φυσικών χημικών ουσιών -γνωστών ως πολυφαινόλες- που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας και στη μείωση των χρόνιων ασθενειών.

Πόσα μήλα πρέπει -τελικά- να τρώμε κάθε μέρα

Ούτως ή άλλως δηλαδή, το συγκεκριμένο φρούτο μας κάνει καλό. Αν σκεφτείτε πως η γενική σύσταση είναι να τρώμε 5 μερίδες φρούτου την ημέρα, τότε με δυο μήλα καθημερινά, επί 8 εβδομάδες μπορούμε να μειώσουμε και λίγο τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (έως 4%).

Μελέτη Ευρωπαίων ερευνητών έδειξε και ότι η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Οι Βραζιλιάνοι το προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα: στα τρία μήλα την ημέρα. Φάνηκε ότι βελτιώνει την απώλεια βάρους και τα επίπεδα γλυκόζης σε υπέρβαρους.

Αυτός ο αριθμός δεν είναι για όλους, καθώς όπως διάβασες ήδη το μήλο έχει πολλές φυτικές ίνες. Άρα αν γεμίσεις με αυτές, θα αποκτήσεις φούσκωμα, αέρια και πεπτική δυσφορία. Πιο απλά, θα αισθανθείς σαν να θες να σκάσεις. Ας αποφύγουμε αυτές τις συγκινήσεις και ας βάλουμε ένα μέτρο.