Πόσο γρήγορα πρέπει να τρέχεις για να χάσεις κιλά
- 25 ΙΟΥΝ 2024
Τι λένε όμως οι ειδικοί σχετικά με τις θερμίδες που θα κάψεις πηγαίνοντας για τζόκινγκ; Και, τελικά, πόσο γρήγορα πρέπει να τρέχεις για να χάσεις κιλά;
Ακολουθεί μία απλή μέθοδος για να σε βοηθήσει στον μεγάλο αγώνα του αδυνατίσματος.
Η μαγική φόρμουλα
Για να κάψεις λίπος, να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου και ως εκ τούτου να αδυνατίσεις οι καρδιακοί σφυγμοί πρέπει να κυμαίνονται περίπου στο 60% με 70% των μέγιστων επιτρεπτών παλμών. Τώρα, κανονικά χρειάζονται επαγγελματικά εργαλεία για να υπολογιστεί κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχει και ένας πιο απλός τρόπος.
Πρέπει να αφαιρέσεις τα χρόνια σου από τον αριθμό 220 αν είσαι άντρας και 226 αν είσαι γυναίκα. Έτσι, αν για παράδειγμα πάρουμε έναν 30χρονο άντρα, το νούμερο που προκύπτει είναι το 190. Συνεπώς, θα πρέπει να τρέξεις με έναν ρυθμό όπου η καρδιά θα αγγίζει περίπου του 133 σφυγμούς.
Είναι λογικό να αναρωτιέσαι πώς μπορείς να το πετύχεις αυτό πρακτικά. Αν πριν κάποια χρόνια χρειαζόταν να συνδέσεις τον εαυτό σου με κάποιο βαρύ μηχάνημα που θα μετρούσε τους καρδιακούς παλμούς, τώρα μπορείς πιο απλά να χρησιμοποιήσεις ένα smartwatch για αυτόν τον σκοπό.
Μία διαφορετική προσέγγιση
Η προηγούμενη τακτική είναι μία προπόνηση που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας χωρίς να χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προπονημένος. Υπάρχει όμως άλλη μία μέθοδος για όσους βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση, όσον αφορά τουλάχιστον τις αντοχές τους στην αεροδυναμική άσκηση. (σε πιο απλά λόγια: αν μπορείς να τρέξεις 10 χλμ. σε μία ώρα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα).
Τι πρέπει να κάνεις; Θα χρειαστεί να κάνεις καλή προθέρμανση τρέχοντας για 10 με 15 λεπτά σε μέτρια ένταση, ώστε να ζεστάνεις τους μυς σου – σκέψου να τρέχεις με ρυθμό που σου επιτρέπει παράλληλα να μιλάς.
Μετά την «προθέρμανση», θα πρέπει να κάνεις σπριντ με μέγιστη ένταση για 15 περίπου δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, ακολουθούν 45 δευτερόλεπτα όπου περπατάς σε αργό ρυθμό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να επαναλάβεις 15 φορές μέσα σε 15 λεπτά. Σημαντική σημείωση: καλό είναι αυτού του είδους η προπόνηση να μην είναι καθημερινή, αλλά να υπάρχουν δύο μέρες κενό ανάμεσα στα running sessions.