martin becker/Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο υγιεινά είναι τα ρεβίθια;

Δεν είναι απλώς ένα ευέλικτο υλικό στο μαγείρεμα αλλά και μία άκρως θρεπτική τροφή.

Τα ταπεινά ρεβίθια ανήκουν σε αυτά τα φαγητά που δεν εκτιμήσαμε όσο θα έπρεπε ως παιδιά. Αν λοιπόν κάποτε κοιτούσαμε με τρόμο την κατσαρόλα, τώρα τα αναζητάμε στις διακοπές μας στα νησιά και τα απολαμβάνουμε στα περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μέσα από πιο σύγχρονες συνταγές. Πέραν του ότι είναι αρκετά ευέλικτο ως υλικό πρόκειται επίσης για μία άκρως θρεπτική τροφή.

Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει 14,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για έναν μέσο ενήλικα. Η πρωτεΐνη είναι το κύριο δομικό στοιχείο των μυών μας, των ιστών, των αντισωμάτων που καταπολεμούν τους ιούς και όχι μόνο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν όλο και περισσότερο τη σημασία της ενσωμάτωσης φυτικών πηγών πρωτεΐνης στη διατροφή μας. Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φυτικά τρόφιμα και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Τα ρεβίθια έχουν κάτι που λείπει από τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης: φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει 12,5 γραμμάρια, περίπου το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Μεταξύ των πολυάριθμων οφελών για την υγεία, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης – της «κακής» μορφής χοληστερόλης που μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι άφθονες στα ρεβίθια, δημιουργούν μια κολλώδη γέλη στο έντερο, όπως αναφέρει η Julia Zumpano, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic, στους New York Times. «Μειώνει με φυσικό τρόπο τη χοληστερόλη στο σώμα», εξηγεί η ειδικός.

Álvaro Bernal/Unsplash

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε σίδηρο, ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για τη μεταφορά οξυγόνου. Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για ενήλικες άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και περίπου το 25% αυτής για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου.

«Ο φυτικός σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τον οργανισμό όσο αυτός που προέρχεται από το κρέας», δήλωσε η Emily Ho, καθηγήτρια διατροφολογίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Linus Pauling στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Η συμπερίληψη άφθονης βιταμίνης C στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να απορροφήσετε περισσότερο σίδηρο», προσθέτει η Δρ Ho.

Τα ρεβίθια είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β που είναι σημαντική για τα κύτταρα. Όλοι χρειάζονται φυλλικό οξύ, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για την υποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης του εμβρύου. Ένα φλιτζάνι περιέχει το 47% της συνιστώμενης ποσότητας φυλλικού οξέος για τις έγκυες γυναίκες και περίπου το 70% αυτής για όλους τους άλλους.

«Τα ρεβίθια και πολλές ακόμα φυτικές τροφές είναι “ελλιπείς” πηγές πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε τουλάχιστον ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα που συνδυάζονται για να σχηματίσουν τις πρωτεΐνες στο σώμα σας. Ευτυχώς, αν συνδυάσετε τα ρεβίθια με δημητριακά -ιδιαίτερα ολικής αλέσεως- οι δύο τροφές αλληλοσυμπληρώνονται και παρέχουν αρκετά από όλα τα αμινοξέα που χρειάζεστε» δήλωσε ο Henry Thompson, καθηγητής στο Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Προτείνει να καταναλώνεις ρεβίθια με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή να αλείφεις χούμους σε τορτίγια ολικής άλεσης.