Πόσο χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα αυτά τα όργανα;
- 27 ΙΑΝ 2025
Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πολύπλοκο βιολογικό σύστημα και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ορισμένα ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα όργανα απαραίτητα – στην πραγματικότητα, ορισμένα μπορούν να αφαιρεθούν με περιορισμένες επιπλοκές.
Αυτά τα όργανα είναι μερικές φορές τα «απομεινάρια» από τους προγόνους μας που έχουν εξελιχθεί ώστε να έχουν ελάχιστη έως καθόλου χρησιμότητα σήμερα. Άλλα όργανα παρέχουν κάποια οφέλη, αλλά μπορούν ακόμα να αφαιρεθούν ή να αντικατασταθούν χωρίς να προκαλέσουν βλάβες.
Ακολουθούν τα 4 όργανα που το ανθρώπινο σώμα μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά
Σκωληκοειδής απόφυση
Η απόφυση είναι μια μικρή, στενή θήκη που «κρέμεται» από την πεπτική οδό στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και αρκετοί υποφέρουν κάποια στιγμή από μια κατάσταση που ονομάζεται οξεία σκωληκοειδίτιδα, κατά την οποία το όργανο διογκώνεται και μπορεί ενδεχομένως να σκάσει, εκτοξεύοντας τοξίνες σε όλο το σώμα.
Στα πρώτα σημάδια σκωληκοειδίτιδας, είναι σύνηθες να αφαιρείται η σκωληκοειδής απόφυση μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται σκωληκοειδεκτομή, η οποία αφήνει πίσω της μια μικρή ουλή αλλά συνήθως έχει ελάχιστες επιπτώσεις στον οργανισμό. Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τον σκοπό της σκωληκοειδούς απόφυσης, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μπορείτε να ζήσετε μια απόλυτα υγιή ζωή χωρίς αυτήν.
Σπλήνα
Η σπλήνα είναι ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, αλλά αν αφαιρεθεί, άλλα όργανα μπορούν να αναλάβουν τα καθήκοντά της. Η σπλήνα, η οποία έχει περίπου το μέγεθος μιας γροθιάς, βρίσκεται στο άνω αριστερό τμήμα της κοιλιάς και εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει το σώμα υγιές, καθώς περιέχει λευκά αιμοσφαίρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Εάν η σπλήνα υποστεί ρήξη είναι πιθανό να χρειαστεί να αφαιρεθεί. Μόλις αφαιρεθεί, το ήπαρ αναλαμβάνει να καλύψει το κενό, καθώς μπορεί επίσης να διαχειριστεί και να φιλτράρει τα κύτταρα του αίματος.
Αδενοειδή
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, ή αλλιώς τα «κρεατάκια», βρίσκονται πίσω από τη μύτη και πάνω από τον ουρανίσκο. Αυτά τα μικροσκοπικά όργανα επιτελούν μια βασική λειτουργία στα παιδιά, παγιδεύοντας επιβλαβή βακτήρια που διαφορετικά θα καταπίνονταν και θα προκαλούσαν ασθένειες.
Καθώς όμως μεγαλώνουμε, οι αδενοειδείς μας δεν είναι και τόσο σημαντικοί. Μάλιστα, συρρικνώνονται και μπορεί ακόμη και να εξαφανιστούν μέχρι την ηλικία των 13 ετών.
Ακόμη και τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από την αφαίρεση καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη αναπνοή και λιγότερες λοιμώξεις των ιγμόρειων.
Χοληδόχος κύστη
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Η κύρια χρήση της είναι να αποθηκεύει και – όταν είναι η κατάλληλη στιγμή – να απελευθερώνει τη χολή, ένα πεπτικό υγρό που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών τροφών.
Αφού φάτε, η χολή αποστραγγίζεται από τη χοληδόχο κύστη και μεταφέρεται στο λεπτό έντερο. Μόλις φτάσει στο λεπτό έντερο, η χολή βοηθά στη διάσπαση των λιπών που έχετε καταναλώσει. Αυτή η διαδικασία αφήνει τη χοληδόχο κύστη στραγγισμένη, αν και θα γεμίσει ξανά με χολή καθώς το συκώτι συνεχίζει να παράγει περισσότερη. Η χοληδόχος κύστη, όμως, είναι επιρρεπής σε διάφορες ασθένειες.
Χωρίς χοληδόχο κύστη, η χολή απλώς παρακάμπτει τη διαδικασία αποθήκευσης και ρέει απευθείας από το ήπαρ στο πεπτικό σύστημα. Το κύριο δυνητικό μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολη η πέψη των λιπών, οπότε τα άτομα χωρίς χοληδόχο κύστη συμβουλεύονται γενικά να αποφεύγουν τις λιπαρές τροφές.