Σαλάτα, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες: με ποια σειρά να τα φας για το καλό σου
- 5 ΑΠΡ 2024
Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να αφορούν την ύπαρξη μας σε αυτόν τον πλανήτη και να περνούν από το χέρι μας. Ένα είναι η διατροφή μας που έχει και «λόγο» στην υγεία μας. Όπως αναζητούν οι επιστήμονες τρόπους να μας βοηθήσουν να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας με όσα καταναλώνουμε, δοκιμάζουν διάφορες ιδέες.
Μια έγινε δημοφιλές hack στο Internet. Αφορά τη σωστή σειρά με την οποία πρέπει να τρώμε τις τροφές, για να μας δίνουν τα περισσότερα οφέλη. Βάσει λοιπόν, των οδηγιών των θιασωτών της πρακτικής, πρώτα πρέπει να τρώμε τα λαχανικά, μετά τις πρωτεΐνες και τα λίπη και έπειτα τους υδατάνθρακες.
Έτσι λέει, θα μειώσουμε σημαντικά την προκύπτουσα απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ως εκ τούτου, θα μειωθεί η επιθυμία για φαγητό, η κούραση και κίνδυνοι όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Προφανώς και έχει ερευνηθεί η συγκεκριμένη σειρά. Οι επιστήμονες ονόμασαν το πείραμα «αλληλουχία θρεπτικών ουσιών ή γευμάτων». Το συμπέρασμα της εργασίας ήταν πως όντως αυτή η μέθοδος μπορεί να ωφελήσει το σάκχαρο του αίματος, ειδικά για εκείνους με διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη. Για όλους τους άλλους τα οφέλη είναι μικρά. Τα αποτελέσματα ωστόσο, είναι συνεπή.
Ανασκόπηση 11 σχετικών μελετών έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τις τροφές που ήταν πλούσιες σε υδατάνθρακες στο τέλος του γεύματος (έπειτα από τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες), είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από ό,τι όταν τις κατανάλωναν πρώτες.
Σε μελέτη του 2019 ζητήθηκε από τους 15 συμμετέχοντες με προδιαβήτη να καταναλώσουν ένα γεύμα ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα, με μια σαλάτα και μια τσιαπάτα με διαφορετικές σειρές.
Την πρώτη ημέρα, έφαγαν πρώτα την τσιαπάτα, ένα δεκάλεπτο μετά το κοτόπουλο μαζί με τη σαλάτα. Τη δεύτερη άρχισαν με κοτόπουλο και σαλάτα και ολοκλήρωσαν με τσιαπάτα. Την τρίτη ημέρα έφαγαν πρώτα τη σαλάτα, μετά το κοτόπουλο και τέλος την τσιαπάτα.
Έπειτα από κάθε μέρα μετρούσαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων πριν φάνε και κάθε μισή ώρα για τις επόμενες 3 ώρες μετά το γεύμα. Διαπιστώθηκε πως η σειρά κοτόπουλο-σαλάτα και τέλος ψωμί έδινε -46% χαμηλότερες αυξήσεις στο σάκχαρο στο αίμα, συγκριτικά με την ημέρα που το γεύμα άρχισε με την τσιαπάτα. Δεν έγινε κατανοητός ο λόγος που συνέβαινε αυτό.
Εικάζεται πως η κατανάλωση λιπών, φυτικών ινών και πρωτεϊνών καθυστερεί πρώτα την κένωση του στομάχου, η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων από τους υδατάνθρακες στην κυκλοφορία του αίματος. Τουλάχιστον αυτό είπε η ενδοκρινολόγος και ερευνήτρια ιατρικής στο Cornell University, Dr. Alpana Shukla στους New York Times.
Τι μπορείτε να κρατήσετε
Οι μελέτες έχουν δείξει πως όταν καταναλώνουμε τους υδατάνθρακες κάθε γεύματος στο τέλος, μειώνονται οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Τονίστηκε ωστόσο, πως όσοι δεν έχουν διαβήτη συνήθως δεν χρειάζεται να μικροδιαχειρίζονται το σάκχαρό τους με αυτόν τον τρόπο.
Αυτό ισχύει γιατί το σώμα τους λειτουργεί με τον σωστό τρόπο, ώστε να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.
Το δεδομένο είναι πως οι πρωτεΐνες, τα λίπη και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τους απλούς υδατάνθρακες. Αν φάμε τον υδατάνθρακα στο τέλος, ενδεχομένως να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τώρα, εάν σας πιάνει υπνηλία έπειτα από ένα γεύμα, προτιμήστε να αρχίζετε με λαχανικά ή πρωτεΐνη. Έτσι το πιθανότερο είναι να καταναλώσετε λιγότερους υδατάνθρακες (έχουν λιγότερα θρεπτικά στοιχεία και περισσότερες θερμίδες), έως ότου αισθανθείτε κορεσμό.