Σε ποια ηλικία γερνάει πιο γρήγορα το ανθρώπινο σώμα
Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο άφθονος ύπνος μπορούν να περιορίσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις αυτών των περιόδων γήρανσης.
- 15 ΙΑΝ 2025
Η έννοια του χρόνου εμφανίζεται μπροστά μας καθημερινά, είτε στην οθόνη μας είτε στην πραγματική ζωή με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: ένα βέλος, ένα ποτάμι, μια πορεία, οτιδήποτε κινείται αναπόσπαστα προς τα εμπρός με σταθερό, αμετάβλητο ρυθμό.
Ωστόσο, η γήρανση του ανθρώπινου σώματος δεν ρέει με τέτοια ομοιόμορφη ταχύτητα. Αντίθετα, οι άνθρωποι γερνούν με εναλλαγές. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 2024 δείχνει ότι το σώμα μας γερνάει ταχύτερα γύρω στα μέσα της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας των 60 απ’ ό,τι σε άλλα στάδια της ζωής μας.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 108 άτομα που έδωσαν αίμα και άλλα βιολογικά δείγματα για αρκετά χρόνια. Παρακολουθώντας 135.000 διαφορετικά μόρια και δημιουργώντας πολλά δεδομένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περίπου το 81% των μορίων που μελετήθηκαν παρουσίαζαν διακυμάνσεις που σχετίζονται με την ηλικία, και αυτές οι στιγμές ταχείας γήρανσης έτειναν να συναθροίζονται γύρω στις ηλικίες των 44 ετών και των αρχών της δεκαετίας των 60.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πιο εκπληκτικό σημείο δεδομένων ήταν η ταχεία γήρανση στα μέσα της δεκαετίας των 40. Αρχικά, διατύπωσαν τη θεωρία ότι η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση θα μπορούσε να παίζει ρόλο σε αυτές τις αλλαγές, αλλά διαπίστωσαν ότι οι μοριακές αλλαγές επηρέασαν τους άντρες εξίσου με τις γυναίκες.
Τα επηρεαζόμενα μόρια διέφεραν επίσης μεταξύ αυτών των δύο περιόδων γήρανσης. Και οι δύο ηλικιακές ομάδες ανέφεραν αλλαγές σε μόρια που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, το μεταβολισμό της καφεΐνης και την ανάπτυξη του δέρματος και των μυών, αλλά η ομάδα των 40άρηδων κατέγραψε επίσης αλλαγές στο μεταβολισμό του αλκοόλ, ενώ τα άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 60 υπέστησαν αλλαγές στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη λειτουργία των νεφρών.
Φυσικά, μια ζωή με υγιεινή διατροφή, άσκηση και άφθονο ύπνο μπορεί να περιορίσει ορισμένες από τις επιπτώσεις αυτών των περιόδων γήρανσης, οπότε ίσως αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία σας όταν φτάσετε σε αυτές τις ηλικίες.