iStock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tα 5 δηλητηριώδη αγγλικά P που σου κόβουν χρόνια ζωής

Τροφές που σίγουρα απολαμβάνεις και καλό θα είναι να περιορίσεις αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο.

Ζούμε στη Μεσόγειο, περιοχή της οποίας η διατροφή κατακτά σταθερά το Νο1 των πιο υγιεινών που υπάρχουν στον πλανήτη εδώ και πολλά διαδοχικά χρόνια.

Θα έλεγες ότι έχουμε την by default λειτουργία για να τακτοποιούμε έναν από τους παράγοντες κινδύνου που υπάρχουν σε όλες τις ασθένειες που απειλούν τη ζωή μας: την παχυσαρκία. Γράψε λάθος. Και μια που θα μπεις στον κόπο, γράψε το λάθος δυο φορές.

Κατ’ αρχάς, μελέτη έχει ενημερώσει πως η Ελλάδα είναι στο Νο1 της λίστας με την παιδική παχυσαρκία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ακολουθεί η Ιταλία. Δεύτερον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η παχυσαρκία έχει γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πλανήτη, από ό,τι ήταν ο υποσιτισμός τις προηγούμενες δεκαετίες.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν πως «περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. Δηλαδή, ο 1 στους 8. Ο αριθμός περιλαμβάνει περίπου 880 εκατομμύρια ενήλικες και 159 εκατομμύρια παιδιά».

Να στο δώσω και πιο λιανά: συγκριτικά με το 1990, το 2022 τα παχύσαρκα παιδιά είχαν τετραπλασιαστεί. Στο ίδιο διάστημα, το ποσοστό των ενηλίκων που ταξινομούνται ως λιποβαρείς είχε μειωθεί κατά 50%

Στους ενήλικες, το ποσοστό της παχυσαρκίας υπερδιπλασιάστηκε στις γυναίκες και σχεδόν τριπλασιάστηκε στους άντρες. Συνολικά, υπολογίζεται ότι 159.000.000 παιδιά και έφηβοι και 879.000.000 ενήλικες ζούσαν με παχυσαρκία το 2022.

Σαφέστατα κάτι γίνεται πολύ λάθος, ενώ ζούμε και σε μια εποχή που υπάρχει τεράστια πληροφόρηση για όσα μπορούμε να καταναλώσουμε ώστε να βοηθήσουμε τα όργανα μας να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να έχετε πνιγεί στο χάος των πληροφοριών. Για αυτό όμως, είμαστε εμείς εδώ.

Αναζητήσαμε τον πιο εύκολο τρόπο να αποφύγουμε ό,τι μας κάνει το μεγαλύτερο κακό. Οι επεξεργασμένες τροφές (ό,τι έχει πάνω από 3 συστατικά -ή για να στο κάνω πιο εύκολο ό,τι αγοράζεις σε σακούλες, στο σούπερ μάρκετ) έχουν περίοπτη θέση σε αυτήν την καταστροφολογία.

Ο πιο απλός τρόπος ωστόσο, να θυμάσαι τι διακυβεύει τη μακροζωία σου προσφέρθηκε από τον Ιταλό διδάκτορα, ερευνητή του θέματος μας, Valter Longo.

Ο διευθυντής ινστιτούτου καρκίνου στο Μιλάνο (πόλη της χώρας με τους εκ των γηραιότερων πληθυσμών του κόσμου) ερευνά διαρκώς διατροφές που επιτρέπουν στα κύτταρα μας να απορρίψουν ό,τι επιβλαβές κουβαλούν και να αναζωογονηθούν, χωρίς να μας κυριεύει η πείνα. Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά είμαστε όσο αισθάνονται πως είμαστε τα κύτταρα μας.

Έχει καταλήξει σε σύστημα που έχει ως βάση λαχανικά και φρούτα, συν ξηρούς καρπούς και διάφορα άλλα που μπορείς να βρεις στο βιβλίο του με τίτλο The Longevity Diet. Ή μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του όπου έχει διάφορες συνταγές.

Στη βάση της δουλειάς του που είναι προϊόν μακροχρόνιας μελέτης είναι η ιδέα του ψεύτικου fasting. Δηλαδή, τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής για κάποιες ώρες, που φαίνεται ότι βοηθά το σώμα να αποκομίσει τα οφέλη της νηστείας «η οποία ενεργοποιεί ένα σύνολο προστατευτικών μέτρων που έχει αναπτύξει το σώμα ως φυσική επιλογή. Έτσι, βελτιστοποιεί την απόδοσή του, να αναζωογονεί τα κύτταρα του και να ευδοκιμεί κάτω από απαιτητικές συνθήκες».

Το πρωτόκολλο του περιλαμβάνει δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και υψηλή σε λιπαρά οξέα. Έχει κατοχυρώσει τη διατροφή που προτείνει και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έως τώρα, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για τo fasting ως προς τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα. Για την οικονομία του χρόνου (σου), αρκεί να θυμάσαι πως πρότεινε στους Ιταλούς να αποφεύγουν τα πέντε «δηλητηριώδη P» για να ζήσουν περισσότερο.

Δηλαδή, τα pizza, pasta, protein, potatoes και pane (ψωμί). Ο ειδικός προτείνει να τα αποφεύγουμε. Εμείς θα λέγαμε ότι είναι χρήσιμο να μην κάνουμε κατάχρηση.

Exit mobile version