Tα 5 πιο υγιεινά ποτά που μπορείς να απολαύσεις αυτό το καλοκαίρι
- 30 ΜΑΙ 2024
Αν θες να είσαι ελαχίστως ειλικρινής, θα παραδεχθείς πως η λέξη «αλκοόλ» δεν κάθεται πολύ καλά δίπλα στη λέξη «υγιεινό». Εάν τώρα, οι επιστήμονες προτείνουν πράγματα βάσει της θεμελιώδους αρχής του μικρότερου κακού, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;
Πάμε λοιπόν, να δούμε ποιες κενές θερμίδες (ποτά με τη μορφή κυρίως ζάχαρης και ελαχίστων ή μηδενικών θρεπτικών συστατικών) μπορούμε να καταναλώνουμε, χωρίς να θέτουμε σε λειτουργία μια σειρά δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία μας. Κάτι που γίνεται όταν το παρακάνουμε. Όχι όταν απολαμβάνουμε ένα ποτό με την παρέα.
Κόκκινο κρασί
Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού προβάλλονται στις διαφημίσεις των σχετικών προϊόντων που προκύπτουν από τη ζύμωση της φλούδας και των σπόρων του σταφυλιού, με το χυμό τους. Σε αυτό που φτάνει στο ποτήρι σου, υπάρχουν πολλές φυτικές ενώσεις με προστατευτικές ιδιότητες (πχ ρεσβερατρόλη, κερκετίνη και ανθοκυανίνες). Οι ποσότητες τους αλλάζουν ανάλογα με το σταφύλι, το κλίμα και τη μέθοδο παραγωγής.
Το κόκκινο κρασί δεν έχει πολλή ζάχαρη, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό μετατρέπεται σε αλκοόλ. Έχε πρόχειρες και τις μελέτες που υποδεικνύουν ότι αυτές οι φυσικές ενώσεις μπορεί να έχουν μια ήπια αλλά ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και να λειτουργούν ως πηγή καυσίμου για τα καλά βακτήρια στο έντερο μας.
Για την ιστορία, το λευκό κρασί περιέχει λιγότερες φυτικές ενώσεις από το κόκκινο και για αυτό δεν το βλέπεις στη λίστα.
Bloody Mary
Η προσθήκη ντομάτας και χυμού λεμονιού στη βότκα, συν τη σάλτσα Worcestershire και το ταμπάσκο ‘δίνουν’ ένα αποτέλεσμα που έχει κάλιο, νάτριο και βιταμίνη C , όπως και λυκοπένιο, αντιοξειδωτικό που προστατεύει την καρδιά μας.
Προφανώς και η πιο υγιεινή έκδοση είναι αυτή που δεν έχει βότκα. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει πολλή ζάχαρη, με την προσθήκη φρέσκων λαχανικών (σέλινο και πράσινες ελιές) να δίνουν επιπλέον θρεπτική αξία.
Καθαρό Αλκοόλ
Εφόσον υπάρχει ένα μέτρο στην κατανάλωση των ποτών, τα περισσότερα δεν σου κάνουν κακό. Αν τώρα, προσέχεις την πρόσληψη θερμίδων και άρα την κατανάλωση ζάχαρης, τα καθαρά ποτά (βότκα, ουίσκι, τεκίλα, τζιν) είναι μονόδρομος. Γενικά έχουν λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες από το κρασί ή την μπύρα.
Αν βάλεις σόδα, τις ανεβάζεις. Είναι σημαντικό να ξέρεις και ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αλκοόλ, αυτή η κατηγορία ποτών επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και επομένως μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την απορρόφηση στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα καθαρά αποστάγματα είναι ζητούμενο, με όσα έχουν χρώμα να έχουν και ομοειδείς ουσίες. Είναι χημικές ουσίες που συμβάλλουν στη γεύση, το χρώμα και το άρωμα του ποτού και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του hangover.
Kombucha
Ό,τι έχει σόδα ή μηλίτη, έχει και πολλή ζάχαρη. Η kombucha (ζυμωμένο, ζαχαρούχο τσάι) έχει μεν, αρκετή ποσότητα, αλλά έχει και προβιοτικά που βοηθούν το έντερο σου. Δεν έχει πολύ αλκοόλ (αποτέλεσμα της φυσικής της ζύμωσης). Το συγκεκριμένο ρόφημα προσφέρει μια χρήσιμη πηγή φυτικών ενώσεων, με τα ενεργά συστατικά να ποικίλουν ανάλογα με την τύπο του τσαγιού, την καλλιέργεια εκκίνησης, τη θερμοκρασία και τον χρόνο ζύμωσης.
Οι μελέτες φαίνονται πολλά υποσχόμενες, με τα οφέλη που αναφέρονται να περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Επιπροσθέτως, ο φυσικός αφρός κάνει το συγκεκριμένο ποτό καλή εναλλακτική για τα ανθρακούχα αναψυκτικά που βάζουμε στα καθαρά ποτά.
Μπύρα με χαμηλής περιεκτικότητας αλκοόλ
Τα οφέλη που σχετίζονται με την υπεύθυνη κατανάλωση μπύρας ισχύουν και για τις μπύρες με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλ. Στην κορυφή της λίστας είναι η συσχέτιση με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Πολύ κοντά είναι οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β (σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές του κρασιού), με παράγοντες όπως ο τύπος της μαγιάς, η θερμοκρασία και ο χρόνος παρασκευής να επηρεάζουν το τελικό προϊόν σε όλα τα επίπεδα (πχ τη γεύση και το επίπεδο των καλών φυτικών ενώσεων).
Οι μπύρες με λιγότερο αλκοόλ προσφέρουν την προστατευτική δράση των φυσικών φυτικών ενώσεων όπως φαίνεται σε μελέτη που αξιολόγησε μια μπύρα σίτου (ABV 0,5%) στα αποτελέσματα μετά την άσκηση που βιώνουν οι δρομείς μαραθωνίου.
Περιελάμβαναν μειωμένη φλεγμονή μετά την άσκηση και ένα «ισοτονικό» αποτέλεσμα που υποστηρίζει την ενυδάτωση. Ο λυκίσκος, ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας, είναι μια πλούσια πηγή φυτικών οιστρογόνων, η μέτρια πρόσληψη των οποίων μπορεί να είναι ευεργετική για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.