iStock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα συμπληρώματα που προστατεύουν τα μάτια σου

Κανένα συμπλήρωμα δεν εγγυάται την τέλεια όραση, υπάρχουν διάφορες όμως, ουσίες που προσφέρουν μια «ανάσα».

Τα μάτια μας βάλλονται από παντού, σε μια εποχή που δεν μας αφήνει να τα αφήσουμε έστω για λίγο στην ησυχία τους. Όταν δεν κοιτάμε την οθόνη του κινητού, κοιτάμε εκείνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Σπάνια κοιτάμε ό,τι υπάρχει μπροστά μας και ακόμα πιο σπάνια ό,τι υπάρχει λίγο πιο μακριά στο οπτικό μας πεδίο.

Σπάνια σηκώνουμε το κεφάλι μας για να δούμε τον ουρανό, όπως και σπάνια ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ατελείωτο της φύσης (πχ τεράστια λιβάδια ή τη θάλασσα). Αυτά που κάνουμε ως επί το πλείστον, βλάπτουν την όραση μας.

Σύμφωνα με μελέτες ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τρίβουμε υπερβολικά τα μάτια μας. Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να ερεθίσει τον κερατοειδή (το καθαρό μπροστινό μέρος του ματιού) και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Μπορεί επίσης να βλάψει το δακρυϊκό φιλμ, το οποίο βοηθά να διατηρούμε τα μάτια μας υγρά και υγιή.

Πάμε παρακάτω. Ό,τι είναι το αντιηλιακό για το δέρμα μας (το προστατεύει από όσα φθορές μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία) είναι τα γυαλιά ηλίου για τα μάτια μας. Η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους, μαζί με εκείνη που μας προφυλάσσει από την ακτινοβολία της οθόνης του υπολογιστή μπορεί να προστατεύσει τα μάτια μας από τραυματισμούς και ζημιές.

Να θυμίσω εδώ πως η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως των ψηφιακών οθονών μπορεί να συμβάλει στην ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. Ενδέχεται να επηρεάσει και την ποιότητα του ύπνου λόγω της επίδρασής της στον κιρκάδιο ρυθμό.

Κάτι άλλο που βλάπτει τα μάτια μας είναι το κάπνισμα (χτυπά τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, γλαυκώματος κ.α.) και η κακή διατροφή (υπάρχουν συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών -φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως).

Όσο μεγαλώνουμε και δεν λαμβάνουμε δια της τροφής αυτά που έχουν ανάγκη τα μάτια μας, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων όρασης. Και εδώ έρχονται να βοηθήσουν κάποια συμπληρώματα που δημιουργήθηκαν για να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τα μάτια μας από κάποιες βλάβες. Δεν θέλω να μπερδευτείς.

Κανένα συμπλήρωμα δεν εγγυάται την τέλεια όραση. Διάφορες όμως, ουσίες δίνουν μια «ανάσα». Παράδειγμα;

Σύμφωνα με έρευνες, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.


Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε βοηθούν στην προστασία των ματιών από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες -μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Σύμφωνα με ευρήματα ερευνών η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C και Ε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καταρράκτη, μιας άλλης κοινής πάθησης των ματιών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά γενικά, για την υγεία μας. Τα μάτια δεν αποτελούν εξαίρεση. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ξηροφθαλμίας και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της οπτικής λειτουργίας.