iStock
ΥΓΕΙΑ

Tα τρουφάκια που φροντίζουν την καρδιά και το δέρμα μας

Με κύριο συστατικό τα φιστίκια Αιγίνης προσφέρουν σε αφθονία όλα τα οφέλη του καρπού στον οργανισμό μας.

Το TasteAtlas συστήνεται ως «εγκυκλοπαίδεια γεύσεων, ένας παγκόσμιος άτλας παραδοσιακών πιάτων, τοπικών υλικών και αυθεντικών εστιατορίων». Έχει φτιάξει καταλόγους από περισσότερα από 10.000 φαγητά και ποτά, ενώ ερευνώνται δεκάδες χιλιάδες άλλα.

Πρόσφατα εξέδωσε λίστα με τα καλύτερα φιστίκια στον κόσμο, η καλλιέργεια των οποίων απαιτεί υπομονή, καθώς τα δέντρα αρχίζουν να παράγουν καρπούς μετά από περίπου 7-10 χρόνια.

Στο Νο1 βρέθηκαν τα φιστίκια Αιγίνης, με τους ειδικούς να γράφουν πως «αυτό το καταπληκτικό φιστίκι παράγεται από την ποικιλία Αιγιντική, η οποία καλλιεργείται παραδοσιακά στο νησί της Αίγινας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φυτεία φιστικιών εδώ ιδρύθηκε το 1896 από τον Νικόλαο Περόγλου, ο οποίος έφερε τους ξηρούς καρπούς από τη Συρία.

Οι καιρικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους δίνουν σε αυτά τα φιστίκια ένα αναγνωρίσιμο άρωμα και γεύση για τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά τον Αύγουστο, όταν οι ξηροί καρποί συλλέγονται με μακριά τυλιγμένα ραβδιά που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τα κλαδιά χωρίς να καταστρέψουν το δέντρο».

Στο Νο5 της ίδιας λίστας ήταν το φιστίκι Μεγάρων που «παράγεται στη διοικητική περιοχή των Μεγάρων στο ανατολικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Το μικροκλίμα αυτής της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της φιστικιάς.

Τα φιστίκια Μεγάρων καλλιεργούνται από τις ποικιλίες Μεγαλόκαρπη, Fundukati, Nihati και Kilarati του δέντρου Pistachia vera. Οι ξηροί καρποί ξηραίνονται στον ήλιο και στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ταξινομούνται στη μηχανή. Αυτά τα φιστίκια επαινούνται για τη γλυκιά γεύση και το ζωηρό πράσινο χρώμα τους».

Στο Νο6 ήταν τα φιστίκια Φθιώτιδας «με την παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής να αρχίζει τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 και σήμερα η παραγωγή του συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομία. Κάθε χρόνο, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, τα φιστίκια τινάζονται απαλά από τα δέντρα και αφαιρούνται οι εξωτερικές ροζ γάστρες τους.

Στη συνέχεια, στεγνώνουν και επιλέγονται με το χέρι. Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση χημικών ή φαρμακευτικών ουσιών στην παραγωγή, ακόμη και για την πρόληψη πιθανών ασθενειών από τη μετάδοση μέσω του εδάφους».

Τι προσφέρει το φιστίκι Αιγίνης στην υγεία μας

  • Μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή», άρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Οι φυτικές ίνες που περιέχει υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και προάγουν τα υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα.
  • Τα αντιοξειδωτικά -πχ βιταμίνη Ε, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη – προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση.
  • Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που είναι μια από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
  • Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 ενισχύει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και υποστηρίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Οι πλούσιες πρωτεΐνες και τα υγιεινά λιπαρά παρέχουν την αίσθηση κορεσμού κι έτσι υποστηρίζεται το υγιές βάρος.
  • Τα καλά λιπαρά και η βιταμίνη Ε συμβάλλουν στην ενυδάτωση και ανανέωση του δέρματος.
  • Τα αντιοξειδωτικά και τα μονοακόρεστα λιπαρά μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό.

Πόσα φιστίκια Αιγίνης δίνουν τα μάξιμουμ οφέλη

Η ιδανική ποσότητα φιστικιών Αιγίνης που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, για να εξασφαλίζουμε τα δώρα του καρπού, είναι τα 30 γραμμάρια. Είναι κάπου στα 49 και έχουν περί τις 160 θερμίδες. Μπορείτε να τα έχετε πάντα μαζί σας. Μπορείτε και να φτιάξετε τρουφάκια με κύριο συστατικό τα φιστίκια Αιγίνης και συμπληρωματικά υλικά πράγματα που επίσης, κάνουν καλό στην υγεία.

Θα χρειαστείτε
3/4 φλιτζανιού ελαφρώς αλατισμένα φιστίκια Αιγίνης.
1/2 φλιτζανιού αποξηραμένα κράνμπερι
1/4 φλιτζανιού χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
3/4 φλιτζανιού βρώμη
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου

Βάζετε τα φιστίκια στο multi. Μετά τα βάζετε στην άκρη και προσθέτετε στον κάδο της συσκευής όλα τα άλλα υλικά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε ένα κουταλάκι νερό. Φτιάχνετε τις μπάλες και τις ρολάρετε στο φιστίκι. Βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Μπορείτε να αποθηκεύσετε -στο ψυγείο- για έως και 7 ημέρες.

Exit mobile version