Ποια είναι τελικά η καλύτερη στάση ύπνου
- 18 ΟΚΤ 2024
Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου; Εκείνη που μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλά, το οποίο σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ μεταφράζεται στο να κοιμόμαστε 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ. Το να μην μπορούμε να ξεκουραστούμε επαρκώς, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας: τα αντανακλαστικά μας πέφτουν, η παραγωγικότητά μας επίσης, και κυρίως δεν έχουμε διάθεση.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μακροπρόθεσμα, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτά όμως είναι λίγο-πολύ γνωστά. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να πέσουμε στο κρεβάτι;
Η αϋπνία και πώς την αποφεύγουμε
Η αϋπνία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που είναι ικανός να δημιουργήσει προβλήματα σε καθημερινή βάση. Το άγχος, η ταραχώδης ζωή, οι ανησυχίες και η κακή διατροφή είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι δεν ξεκουράζονται καλά. Ελέγχουμε το ρολόι μας συχνά, βλέπουμε βίντεο στο TikTok και γενικά, έχουμε μια σειρά από ασχολίες που μας κρατούν ξύπνιους την ώρα που μοιάζουμε εξουθενωμένοι.
Έχοντας διαπιστώσει ότι ο ύπνος αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση της υγείας μας, η Dr. Carolina Lombardi, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ιατρικής του Ύπνου στο Istituto Auxologico Italiano IRCCS, μας προειδοποιεί για τις λανθασμένες συμπεριφορές. «Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να δεχτεί επίθεση από διάφορους “εχθρούς”, πρώτα απ’ όλα τον τρόπο ζωής μας, τους καθημερινούς ρυθμούς, τις διατροφικές διαταραχές καθώς και την έκθεση στο ηλιακό φως. Σε γενικές γραμμές, συνιστούμε καλές πρακτικές ύπνου, όπως η άφθονη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η παραμονή στο φως την ώρα του δείπνου και η διατήρηση μιας ψυχοφυσικής ισορροπίας κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ξεκουραζόμαστε.
Από την άλλη πλευρά, οι συνήθειες που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων, tablet, τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι αργά το βράδυ, τη λήψη διεγερτικών ουσιών όπως ο καφές ή η νικοτίνη το βράδυ και τη σθεναρή άσκηση μετά το δείπνο».
Η σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου
Ο καλός ύπνος δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας, αλλά και ποιότητας. Το να δίνουμε προσοχή στη θέση στην οποία κοιμόμαστε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην καθημερινή μας ευεξία και τη μακροπρόθεσμη υγεία μας. Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία της σωστής στάσης στον ύπνο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience το 2021, η θέση που παίρνει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου επηρεάζει άμεσα το πόσο αποτελεσματικά αποβάλλει ο εγκέφαλος τις άχρηστες ουσίες, μια διαδικασία που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης γνωστικής υγείας.
Επιπλέον, έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικανική Ένωση Ύπνου αποκάλυψε ότι το 65% των ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην πλάτη αποδίδουν το πρόβλημα σε λανθασμένες στάσεις ύπνου.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαφορετικών στάσεων
Ο πειραματισμός με διαφορετικές στάσεις και η εύρεση αυτής που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά τα οφέλη του ξεκούραστου ύπνου θα επηρεάσουν θετικά όλες τις πτυχές της ζωής μας, από την παραγωγικότητα της εργασίας μέχρι τη σωματική και ψυχική υγεία.
Ποια είναι όμως η καλύτερη στάση; Εδώ και πάλι, η Dr. Carolina Lombardi έρχεται να μας σώσει. «Δεν υπάρχει “τέλεια στάση” για όλους: η καλύτερη στάση εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες, τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και την προσωπική άνεση. Ωστόσο, η επιλογή μιας θέσης που στηρίζει τη σπονδυλική στήλη και προάγει την καλή αναπνοή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ποιότητα του ύπνου. Στην ουσία, δεν υπάρχει η καλύτερη θέση ύπνου, αλλά ο πειραματισμός με διαφορετικές θέσεις και η υιοθέτηση κατάλληλων μαξιλαριών ή στρωμάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά στο να έχετε έναν καλύτερο ύπνο και να ξυπνάτε ανανεωμένοι.
Παρακάτω, θα βρεις μια ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των βασικότερων στάσεων ύπνου.
Ύπνος ανάσκελα (+)
Ο ύπνος ανάσκελα θεωρείται από τις καλύτερες στάσεις για την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πόνου στον αυχένα και την πλάτη. Η θέση αυτή επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει ομοιόμορφα και βοηθά στη διατήρηση μιας ουδέτερης στάσης, ειδικά αν χρησιμοποιείται κατάλληλο μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι.
Επιπλέον, ο ύπνος σε ύπτια θέση μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ρυτίδων, καθώς το πρόσωπο δεν πιέζεται στο μαξιλάρι, καθώς και να βοηθήσει την πέψη ελαχιστοποιώντας τη γαστρική παλινδρόμηση.
Ύπνος ανάσκελα (-)
Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να είναι προβληματικός για όσους πάσχουν από άπνοια ύπνου ή ροχαλητό. Σε αυτή τη θέση, η γλώσσα και οι μαλακοί ιστοί μπορεί να φράξουν τους αεραγωγούς, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Επομένως, δεν συνιστάται για όσους δυσκολεύονται να αναπνεύσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι πάσχοντες από πόνο στη μέση μπορεί επίσης να βρουν αυτή τη θέση λιγότερο άνετη, εάν δεν χρησιμοποιείται επαρκής στήριξη κάτω από τα γόνατα.
Ύπνος στο πλάι (+)
Ο ύπνος στο πλάι, ιδίως στην εμβρυακή θέση, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές και συνιστάται συχνά σε όσους υποφέρουν από ροχαλητό ή υπνική άπνοια. Η στάση αυτή προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επιπλέον, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τις εγκύους, καθώς βελτιώνει τη ροή του αίματος προς το έμβρυο.
Ύπνος στο πλάι (-)
Ο πολύ άνετος ύπνος μπορεί να περιορίσει την ικανότητα των πνευμόνων και να προκαλέσει πόνο στην πλάτη ή στις αρθρώσεις. Επιπλέον, ο συνεχής ύπνος στην ίδια πλευρά μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ανισορροπία και να συμβάλει ακόμη και σε ρυτίδες ή χαλάρωση του δέρματος στη μία πλευρά του προσώπου λόγω της συνεχούς επαφής με το μαξιλάρι.
Ύπνος μπρούμυτα (+)
Ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να μειώσει το ροχαλητό, καθώς εμποδίζει τη γλώσσα να φράξει τους αεραγωγούς. Η θέση αυτή εκτιμάται από όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν στις άλλες στάσεις, καθώς επιτρέπει τη χαλάρωση των μετωπιαίων μυών.
Ύπνος μπρούμυτα (-)
Προσοχή όμως, ο ύπνος μπρούμυτα θεωρείται γενικά από τις χειρότερες θέσεις για τη σπονδυλική στήλη. Σε αυτή τη στάση, ο αυχένας τείνει να παραμένει περιστρεφόμενος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκαλώντας ένταση και πόνο. Επιπλέον, η αφύσικη καμπύλη της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στην πλάτη.
Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε αυτή τη θέση τείνουν επίσης να ασκούν πίεση στα εσωτερικά όργανα, μειώνοντας τη συνολική ποιότητα της ανάπαυσης. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η δυσκολία στην αναπνοή λόγω της συμπίεσης του θώρακα στο στρώμα. Σύμφωνα με ορισμένους, αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόωρες ρυτίδες στο πρόσωπο.