iStock
WELLNESS

4 συνήθειες που έχουν οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι

Πώς καταφέρνουν μερικοί άνθρωποι να λειτουργούν σαν ρομπότ στη ζωή τους;

Στις ΗΠΑ ο όρος mental toughness γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και γίνεται αυτοσκοπός για τους κορυφαίους κάθε κλάδου. Φυσικά το να είναι κανείς συναισθηματικά ισχυρός ή ρομπότ δεν προϋποθέτει το να μην έχει συναισθήματα ή να τα αγνοεί. Η συναισθηματική δύναμη δε σημαίνει με λίγα λόγια την απαλλαγή από τα επίπονα συναισθήματα, αλλά τη σωστή ανταπόκριση σε αυτά.

Για παράδειγμα, το να είσαι συναισθηματικά δυνατός απέναντι στο άγχος σημαίνει να μάθεις να αποδέχεσαι τις αγχωτικές σκέψεις και τα συναισθήματά σου αντί να τρέχεις συνεχώς μακριά τους. Το να είσαι συναισθηματικά δυνατός όταν πενθείς σημαίνει να είσαι πρόθυμος να νιώσεις τη θλίψη σου και να αποδεχτείς την απώλειά σου αντί να αποσπάς την προσοχή σου από αυτήν.

Το να είσαι συναισθηματικά δυνατός όταν είσαι θυμωμένος σημαίνει να επικυρώνεις αυτόν τον θυμό αντί να τον αρνείσαι ή να επικρίνεις τον εαυτό σου. Φυσικά, είναι αρκετά δύσκολο το να καλλιεργήσεις μια πιο υγιή σχέση με τα συναισθήματά σου, η οποία θα σε κάνει να μην είσαι εύθραυστος. Είναι πιθανό να χρειαστούν χρόνια ψυχοθεραπείας ή ανακάλυψης του εαυτού σου, για να τα καταφέρεις, όμως είναι πραγματικά εφικτό το να μην είσαι εύθραυστος. Παρακάτω θα βρεις τις 4 συνήθειες που ακολουθούν οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι.

Ελέγχουν την προσοχή τους και όχι τα συναισθήματά τους

Η αυτόματη αντίδρασή μας στα δύσκολα συναισθήματα είναι να προσπαθήσουμε να τα ελέγξουμε, συνήθως σε μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από αυτά ή να τα «διορθώσουμε». Και αυτή η τάση για έλεγχο είναι λογική, δεδομένου του πόσο καλοί είμαστε στην άσκηση ελέγχου στους περισσότερους τομείς της ζωής. Παραδείγματος χάριν είμαστε καλοί στο να ασκούμε τον έλεγχο και να δημιουργούμε δημιουργικές λύσεις στη δουλειά μας.

Είμαστε καλοί στο να ασκούμε έλεγχο και να διορθώνουμε μια διαρροή κάτω στο σπίτι. Σε πολλούς τομείς της ζωής μας, είναι χρήσιμο και παραγωγικό να ασκούμε έλεγχο στα προβλήματά μας. Αλλά εδώ ακριβώς εντοπίζεται το θέμα. Τα συναισθήματα δεν είναι υπό τον άμεσο έλεγχό μας. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι και η συμβουλή που μας δίνεται είναι «μην αγχώνεσαι».


Όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε πράγματα που δεν μπορούμε, όπως τα συναισθήματά μας, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε περισσότερο πόνο και βάσανα για τον εαυτό μας μακροπρόθεσμα. Οι συναισθηματικά ισχυροί άνθρωποι ελέγχουν την προσοχή τους και επιλέγουν το που θα εστιάσουν. Αντί να αφήνουν το μυαλό τους να ταρακουνιέται ανάλογα με το ένστικτό τους, εξασκούνται στο να κρατούν την προσοχή τους σε ό,τι έχει σημασία και αποφεύγουν να παρασύρονται σε άχρηστες σκέψεις.

Εξασκούνται στο να συμπονούν τον εαυτό τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη συναισθηματική δύναμη με τη σκληρότητα και το να είναι σκληροί με τον εαυτό τους. Αυτό είναι λογικό γιατί ως παιδιά αυτό μαθαίναμε: Ότι αν θέλαμε να είμαστε δυνατοί έπρεπε να είμαστε αυστηροί και σκληροί με τον εαυτό μας για να το πετύχουμε. Έχουμε αμέτρητα παραδείγματα αθλητών, μουσικών και διαφόρων άλλων προτύπων που οριακά έκαναν bullying στον ίδιο τους τον εαυτό για να τα καταφέρουν.

Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση της σκληρότητας δε λειτουργεί πραγματικά καλά με τα δύσκολα συναισθήματα. Και στην πραγματικότητα, όσο πιο σκληρός είσαι με τον εαυτό σου επειδή νιώθεις άσχημα, τόσο χειρότερα θα καταλήξεις να νιώθεις.

Για παράδειγμα: Αν κάθε φορά που νιώθεις άγχος, αρχίζεις να επικρίνεις τον εαυτό σου ότι είναι αδύναμος, μετά θα νιώθεις και ντροπή πέρα από άγχος. Όταν αντιδράς στα επώδυνα συναισθήματα αρνητικά προς τον εαυτό σου, εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να ντρέπεται για το κακό συναίσθημα. Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι από την άλλη συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο χρήσιμο να είναι συμπονετικοί και με κατανόηση με τον εαυτό τους όταν αισθάνονται άσχημα. Αυτοσυμπόνια σημαίνει απλώς να εφαρμόζεις στον εαυτό σου τα ίδια πρότυπα καλοσύνης και υποστήριξης που θα έδινες σε έναν φίλο που αγωνίζεται.

Χρησιμοποιούν τις αξίες, όχι τα συναισθήματα, για να πάρουν αποφάσεις

Οι συναισθηματικά ισχυροί άνθρωποι ακούνε τα συναισθήματά τους, αλλά ποτέ δεν παίρνουν εντολές από αυτά. Τα συναισθήματα είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που προσαρμόστηκε κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Και ενώ είναι αρκετά χρήσιμα σε ορισμένες καταστάσεις, είναι εξίσου συχνά άχρηστα σε άλλες. Για παράδειγμα, αν περπατάς απέναντι στο δρόμο και ακούσεις έναν πολύ δυνατό θόρυβο και ο φόβος σε κάνει να κοιτάξεις γρήγορα και να παρατηρήσεις ένα αυτοκίνητο που έρχεται με φόρα κατά πάνω σου, αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη περίπτωση συναισθήματος.

Αν όμως κάθεσαι σε μια συνάντηση και θέλεις να μοιραστείς μια ιδέα, αλλά τότε εμφανίζεται ο φόβος ότι οι άλλοι θα θεωρήσουν την ιδέα σου ανόητη και τελικά συγκρατηθείς, αυτό το συναίσθημα δε θα είναι καλοδεχούμενο. Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, είναι λογικό να ακούνε τα συναισθήματά τους. Αλλά τελικά, χρησιμοποιούν τις αξίες και τη λογική τους για να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις τους, όχι τις συναισθηματικές ιδιοτροπίες της στιγμής.


Θέτουν υγιή όρια

Είναι πράγματι πολύ ζόρικο το να κάνεις μια συζήτηση με τον προϊστάμενό σου για να φύγεις ή να πεις στον/η σύντροφό σου ότι ψάχνεις κάτι διαφορετικό στη σεξουαλική σου ζωή. Τα όρια δεν τίθενται πάντα με εύκολο τρόπο, όμως πάντα πρέπει να γίνονται ορατά. Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να είναι συναισθηματικά υγιείς αν δεν υπερασπίζονται ποτέ τον εαυτό τους και τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες και για αυτόν τον λόγο θέτουν από νωρίς τα όριά τους στις διαπροσωπικές σχέσεις, τα οποία πάντα τηρούν με ευλάβεια.

Exit mobile version