© Raimond Κlavins / Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό η υπερβολική λήψη βιταμινών

Η λήψη συμπληρωματικών βιταμινών αποτελεί κανονικότητα για πολλούς από εμάς, αλλά ακόμη και αυτό θα πρέπει να έχει ένα όριο.

Η λήψη συμπληρωματικών βιταμινών αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων, αλλά αυτόματα η διαδικασία αυτή προκαλεί το ερώτημα για το πόσες βιταμίνες είναι καλό να καταναλώνουμε.

Γιατί μπορεί οι βιταμίνες να μην είναι βλαβερές για τον οργανισμό, όπως για παράδειγμα μια ολόκληρη πίτσα ή ένα μπουκάλι ουίσκι, όμως και σε αυτόν τον τομέα πρέπει να υπάρχει μέτρο.

Η υπερκατανάλωση βιταμινών μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, επηρεάζοντας πολύ περισσότερα από το στομάχι. Αν λοιπόν παίρνεις καθημερινά πολλές βιταμίνες για να υποκαταστήσεις τις διατροφικές ελλείψεις, καλό είναι να ξέρεις μερικά πράγματα για την κάθε βιταμίνη και το τι επηρεάζει.

Υδατοδιαλυτές έναντι λιποδιαλυτών βιταμινών


© Leohoho / Unsplash

Συνήθως λαμβάνουμε δύο κοινούς τύπους βιταμινών: τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις βιταμίνες Β και C, ενώ η δεύτερη τις βιταμίνες Α, D και Ε.

Όταν προχωράμε σε υπερβολική κατανάλωση και στις δύο κατηγορίες, οι μεγαλύτερες ποσότητες υδατοδιαλυτών βιταμινών θα βγουν στα ούρα και τον ιδρώτα, οπότε ουσιαστικά μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από τις κανονικές. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, ωστόσο, απορροφώνται στο σύνολό τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο δυνητικός αντίκτυπός τους στον οργανισμό είναι πολύ μεγαλύτερος.

Βιταμίνη Α

Η λήψη βιταμίνης Α βοηθά στην υγεία των ματιών, αλλά η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, ευερεθιστότητα, υπνηλία και ακόμη και να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Για τους περισσότερους ενήλικες συνιστάται να μην ξεπερνούν τα 900 μικρογραμμάρια την ημέρα, αν και τα ακριβή όρια εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη.

Βιταμίνη Β

Η βιταμίνη Β3 είναι απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς και τον καλό μεταβολισμό, αλλά η υπερκατανάλωση (πάνω από 14 έως 16 mg) μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα και διαταραχή της όρασης. Η βιταμίνη Β6 είναι μια άλλη εξίσου απαραίτητη βιταμίνη που βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας, αλλά η κατανάλωση περισσότερων από 1,3 έως 1,7 mg κάθε μέρα μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, καούρα και ευαισθησία στο φως.

Στη συνέχεια, υπάρχει το φολικό οξύ, η συνθετική μορφή της βιταμίνης Β9. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά η λήψη περισσότερων από 1 mg ημερησίως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και απώλεια όρεξης.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη των μυών και των χόνδρων και παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία επούλωσης του οργανισμού. Αλλά η λήψη έστω και ενός χαπιού βιταμίνης C κάθε μέρα δεν ενδείκνυται σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά στους άντρες.

Προκαλεί επίσης διάρροια και καούρα, ανεξάρτητα από το φύλο του ατόμου. Όπως με κάθε βιταμίνη σε αυτόν τον κατάλογο, πρέπει να συζητάμε τη δοσολογία, τη συχνότητα και τη χρήση με τον γιατρό μας.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση του ασβεστίου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η υπερβολική λήψη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο υπερασβεστιαιμίας, η οποία εκδηλώνεται ως ναυτία, συσπάσεις των μυών, γενική κόπωση και σύγχυση, ακόμη και εύθραυστα οστά που είναι πιο ευάλωτα σε σπασίματα. Είναι σημαντικό να περιορίζουμε την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D κάτω από 20 μικρογραμμάρια.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε υποστηρίζει μια ευρεία ποικιλία σωματικών λειτουργιών και πιστεύεται ότι μπορεί ακόμη και να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer και να αποτρέψει τις ασθένειες του ήπατος. Αλλά η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Ε μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους, αιμορραγίες και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Περίπου 15 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε κάθε μέρα αρκούν για τον μέσο ενήλικα.

Τι γίνεται με τα μέταλλα;


© Amanda Jones / Unsplash

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα πάνε γενικά χέρι-χέρι στον κόσμο των καθημερινών συμπληρωμάτων διατροφής και για αυτό καλό είναι να ξέρουμε 2-3 πράγματα και για την υπερκατανάλωση των μετάλλων καθώς και αυτή μπορεί να προκαλέσει αρκετά ζητήματα.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την αντοχή των οστών και την καλύτερη λειτουργία των μυών. Αλλά η λήψη υπερβολικού ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία. Συνιστάται να μένουμε σε έναν μέσο όρο 1.000 έως 1.300 mg ασβεστίου ημερησίως, ανάλογα και με την ηλικία και άλλες ιατρικές καταστάσεις. Εάν είσαι 51 ετών και άνω, δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνεις τα 2.000 mg ασβεστίου σε μία μόνο ημέρα, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο ιατρικών επιπλοκών.

Σίδηρος

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από καταστάσεις όπως η σιδηροπενική αναιμία και με τη σειρά τους βασίζονται σε συμπληρώματα σιδήρου για να μπορέσουν να λάβουν περισσότερο σίδηρο στον οργανισμό τους.

Η διατήρηση καλών επιπέδων σιδήρου είναι το κλειδί για την παραγωγή ενέργειας και βοηθά επίσης στην υποστήριξη του οργανισμού στην εγκυμοσύνη. Αλλά η λήψη υπερβολικής ποσότητας σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, εμετό, ηπατική ανεπάρκεια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και βλάβη στους πνεύμονες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να περιορίζουμε τον εαυτό μας σε 7 έως 27 mg σιδήρου, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Exit mobile version