Sean Gallup/Getty Images/Ideal Image
ΥΠΝΟΣ

Τι μπορεί να σου συμβεί αν κοιμηθείς για δύο συνεχόμενα βράδια άσχημα

Ψυχολόγοι από τη Σουηδία μελέτησαν πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος όταν για δύο συνεχόμενα βράδια κάνει διακεκομμένο ύπνο.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Όλοι έχουμε περάσει μια περίοδο που ο ύπνος μας ήταν άστατος, με αποτέλεσμα το πρωί να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Υπερβολικά κουρασμένοι. Δύο νύχτες με διακοπτόμενο ύπνο, μάλιστα, είναι αρκετές για να νιώσουμε μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Αυτές οι δύο νύχτες διακοπτόμενου ύπνου είναι αρκετές για να μας προσθέσουν χρόνια, τουλάχιστον στο πώς νιώθουμε, υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο συνεπής, ξεκούραστος ύπνος είναι βασικός παράγοντας που συμβάλλει στο να μην αισθάνεται κανείς την πραγματική του ηλικία.

Οι ψυχολόγοι στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα αισθάνονταν περισσότερα από τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι όταν περιορίζονταν σε μόνο τέσσερις ώρες ύπνου για δύο συνεχόμενες νύχτες, ενώ ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η υπνηλία τους έκανε να αισθάνονται δεκαετίες μεγαλύτεροι.

Το αντίθετο παρατηρήθηκε όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να μείνουν στο κρεβάτι για εννέα ώρες, αν και το αποτέλεσμα ήταν πιο μέτριο, με τους συμμετέχοντες στη μελέτη να ισχυρίζονται ότι αισθάνονται κατά μέσο όρο τρεις μήνες νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία μετά από άφθονη ξεκούραση. «Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο γέρος αισθάνεσαι και δεν είναι μόνο οι μακροπρόθεσμες συνήθειες του ύπνου σου», δήλωσε η Leonie Balter, του Ινστιτούτου Karolinska της Στοκχόλμης. «Ακόμη και όταν κοιμάστε λιγότερο μόνο για δύο νύχτες, αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε».

Όπως διαβάζουμε στον Guardian, πέρα από το να αισθάνεσαι απλώς πιο γερασμένος, η αντίληψη ότι είσαι πολλά χρόνια μεγαλύτερος μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, ενθαρρύνοντας την ανθυγιεινή διατροφή, μειώνοντας τη σωματική άσκηση και κάνοντας τους ανθρώπους λιγότερο πρόθυμους να κοινωνικοποιηθούν και να συμμετάσχουν σε νέες εμπειρίες.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο μελέτες: Στην πρώτη, 429 άτομα ηλικίας 18 έως 70 ετών απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο γέροι αισθάνονταν και για πόσες νύχτες, αν υπήρχαν, είχαν κοιμηθεί άσχημα τον τελευταίο μήνα. Η υπνηλία τους αξιολογήθηκε επίσης σύμφωνα με μια τυπική κλίμακα που χρησιμοποιείται στην ψυχολογική έρευνα.

Για κάθε ημέρα κακού ύπνου οι εθελοντές ένιωθαν κατά μέσο όρο τρεις μήνες μεγαλύτεροι, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ενώ όσοι δεν ανέφεραν κακές νύχτες τον προηγούμενο μήνα ένιωθαν κατά μέσο όρο σχεδόν έξι χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία. Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, αν ο κακός ύπνος έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται μεγαλύτεροι ή το αντίστροφο.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν 186 εθελοντές ηλικίας 18 έως 46 ετών για το πόσο γέροι αισθάνονταν μετά από δύο νύχτες άφθονου ύπνου, κατά τις οποίες έμεναν στο κρεβάτι για εννέα ώρες κάθε βράδυ, και δύο νύχτες που κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες τη νύχτα. Μετά από τον περιορισμένο ύπνο, οι συμμετέχοντες ένιωθαν κατά μέσο όρο 4,44 χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι όταν είχαν άφθονο ύπνο. «Αν θέλετε να αισθάνεστε νέοι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προστατεύετε τον ύπνο σας», δήλωσε η Balter.