Sabri Tuzcu/Unsplash
ΥΠΝΟΣ

Τι είναι και κατά πόσο λειτουργεί το Sleepmaxxing, η νέα τάση του TikTok

Το Sleepmaxxing είναι η τελευταία τάση ευεξίας του TikTok και όλοι ψάχνουν να βρουν αν ισχύουν όσα γράφονται.

Με σχεδόν 125 εκατομμύρια αναρτήσεις στο TikTok, το sleepmaxxing είναι ένας όρος που επαναπροσδιορίζει τη μεγιστοποίηση της δυναμικής του ύπνου μας και προωθεί όλα τα διαφορετικά hacks ύπνου.

«Το sleepmaxxing είναι μια σύγχρονη τάση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου, εστιάζοντας με προϊόντα, τεχνικές και στρατηγικές που σας βοηθούν να έχετε πιο αποτελεσματικό ύπνο», λέει στο Mashable η ειδικός ύπνου και φυσιολόγος Dr. Nerina Ramlakhan. «Πρόκειται για μια αυξανόμενη τάση επειδή, αν και η φυσιολογία μας είναι τέλεια σχεδιασμένη ώστε να μας επιτρέπει να κοιμόμαστε καλά, ο τρόπος που ζούμε είναι πολύ αντίθετος με τον τρόπο που είμαστε πραγματικά σχεδιασμένοι», εξηγεί.

Μια έρευνα σε 2.000 ενήλικες από τον νορβηγικό ιστότοπο υγείας Helsestart διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 1/5 των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχουν από αϋπνία, μια διαταραχή που καθιστά δύσκολο να πέσει ή να παραμείνει κανείς σε κατάσταση ύπνου, ενώ το 50% των ενηλίκων βιώνει αϋπνία μία φορά το μήνα ή περισσότερο.

Η επίσημη ομοσπονδιακή έρευνα του CDC το 2020 διαπίστωσε ότι το 14,5% των ενηλίκων των ΗΠΑ είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν και σχεδόν το 18% είχαν πρόβλημα να παραμείνουν για ώρες σε ύπνο. Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για «συμπτώματα αϋπνίας» παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία πέντε χρόνια, με αξιοσημείωτα peaks κάθε Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Trends.

Γιατί μένουμε άυπνοι τα βράδια


Tatiana Rodriguez / Unsplash

Αυτό το φαινόμενο της αϋπνίας είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που μας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα, σύμφωνα με την Ramlakhan: το υπερβολικό φως της πόλης, η πνευματική διέγερση, το άγχος, ο φόβος και φυσικά η απεριόριστη πρόσβαση στα κινητά μας τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πνευματική αποσύνδεση πριν από τον ύπνο.

«Οι άνθρωποι έχουν εμμονή με τον καλό ύπνο και αναζητούν λύσεις», δήλωσε η Ramlakhan. Και εδώ ακριβώς έρχεται το sleepmaxxing, δηλαδή η ανάγκη για προτεραιότητα στον ύπνο μέσω της τεχνολογίας, των πολυτελών προϊόντων και των αντισυμβατικών αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Είναι τα sleep hacks νόμιμα;


Elizabeth Lies / Unsplash

Υπάρχει ένας σχεδόν ατελείωτος κατάλογος από μακροχρόνια υπάρχοντα sleep hacks και τεχνικές που τώρα γίνονται μόδα ως sleepmaxxing. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι: η αποφυγή υγρών για δύο ώρες πριν τον ύπνο, η χρήση φορητών ανιχνευτών ύπνου, η κατανάλωση τσαγιού βοτάνων με μαγνήσιο ή μελατονίνη, οι λάμπες φωτοθεραπείας, τα ειδικά μαξιλάρια, οι καθοδηγούμενοι σύντροφοι ύπνου με αναπνοή, τα έξυπνα πλαίσια κρεβατιών, οι εφαρμογές μηχανών θορύβου, οι έξυπνες πιτζάμες, το νερό από μαρούλι και πολλά άλλα. Όλα αυτά μπορείς να τα βρεις με ένα απλό search στο TikTok.

Ίσως η πιο περίεργη από όλες τις μεθόδους sleepmaxxing περιλαμβάνει την τοποθέτηση ευαίσθητης στο δέρμα ταινίας στο στόμα σας πριν κοιμηθείτε. Είναι κάτι που άλλωστε κάνει και ο Erling Haaland μετατρέποντάς το σε μία από τις δημοφιλέστερες μεθόδους.

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κολλητική ταινία στόματος βελτίωσε τόσο το ροχαλητό όσο και την υπνική άπνοια μεταξύ των ατόμων που αναπνέουν από το στόμα με ήπια αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA), αν και το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό (20 μόλις ασθενείς). Μια άλλη μελέτη σε 30 ασθενείς με αναπνοή από το στόμα με OSA διαπίστωσε ότι το ροχαλητό και ο ύπνος τους βελτιώθηκαν όταν φορούσαν ένα επίθεμα στο στόμα τους.

Το μειονέκτημα του sleepmaxxing

Υπάρχει όμως μια προειδοποίηση για όσους είναι αποφασισμένοι να βελτιστοποιήσουν τον ύπνο τους μέσω αυτών των μεθόδων.«Ενώ είναι καλό και υγιές να δίνετε προτεραιότητα και αξία στον ύπνο σας, υπάρχει ο κίνδυνος να αποκτήσετε τέτοια εμμονή με τη μέτρηση του ύπνου σας, την εύρεση του επόμενου βοηθήματος ύπνου και τη δημιουργία του “τέλειου ύπνου”, που αυτό από μόνο του δημιουργεί άγχος για τον ύπνο και τελικά καταλήγει να σας κρατάει ξύπνιους», προειδοποίησε η Ramlakhan.

Είναι σημαντικότερο να έχουμε μια ολιστική άποψη για την υγεία μας, αντί να εμβαθύνουμε τόσο πολύ στον ύπνο μας και μόνο. «Ο περιστασιακός κακός ύπνος είναι φυσιολογικός και ενώ ο ύπνος είναι πραγματικά σημαντικός, πρέπει επίσης να εξετάζουμε όλους τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, την ευτυχία και τα επίπεδα ενέργειάς μας: το φαγητό, την ενυδάτωση, τον τρόπο που αναπνέουμε και κινούμαστε, τις σχέσεις μας και το να κάνουμε πράγματα που μας φέρνουν χαρά και σκοπό», είπε.

 

Exit mobile version