
Τι επικίνδυνο πίνεις μαζί με τον καφέ που βγάζει η καφετιέρα στο γραφείο
Εκεί που έχει πάει η τιμή του καφέ, πολλοί έχουμε στραφεί στη χρήση της καφετιέρας στο γραφείο - κάτι που φαίνεται να δημιουργεί άλλα προβλήματα.
- 31 ΜΑΡ 2025
Συνηθίζω να προφυλάσσω τον εαυτό μου από περιττές συγκινήσεις και για αυτό δεν θα θυμηθώ πόσο έχει αυξηθεί ο καφές στο χέρι τον τελευταίο χρόνο. Θα αρκεστώ στο ότι στις αρχές του 2025 έκανε career high, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970. Χαρακτηριστικά, η ποικιλία arabica ξεπέρασε τα 3,43 ευρώ ανά 450 γραμμάρια. Την ίδια περίοδο του 2024 ήταν στα 1,90 ευρώ.
Ο λόγος είναι πολυπαραγοντικός (προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ρυθμιστικές αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών, γενικός πληθωρισμός, καιρός κ.α.) και η άνοδος δεν φαίνεται πως θα σταματήσει κάπου εδώ κοντά.
Εν πάση περιπτώσει, μια από τις λύσεις που υπάρχουν διαθέσιμες -ώστε να μη δίνουμε ποσά κοντά στα 150 ευρώ το μήνα προς αυτήν την κατεύθυνση- είναι να μειώσουμε την κατανάλωση ή/και να χρησιμοποιούμε τις καφετιέρες που υπάρχουν στους εργασιακούς μας χώρους.
Ήρθε η άβολη στιγμή να μάθεις πως μελέτη που έγινε στις καφετέριες γραφείων στη Σουηδία, έδειξε ότι οι περισσότερες παράγουν υψηλά επίπεδα καφεστόλης και καβεόλης, δύο διτερπένια που εξάγονται από κόκκους του καφέ και αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Θυμάσαι πως η LDL σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, έτσι;
Η καφεστόλη είναι γνωστή ως ο πιο ισχυρός γνωστός παράγοντας αύξησης της χοληστερόλης και υπάρχει και στον ντεκαφεϊνέ. Τα υψηλότερα επίπεδα τα βρίσκουμε στον εσπρέσο και τα λιγότερα στον γαλλικό καφέ, που περνάει από φίλτρο.
Η καβεόλη βρίσκεται στον arabica κι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιαγγειογενετικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στις επιδράσεις της στην ενδοθηλιακή λειτουργία.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα, τα δείγματα εσπρέσο περιείχαν τα υψηλότερα επίπεδα διτερπενίου (έως 2.447 mg/L καφεστόλης), ενώ ο βρασμένος καφές παρουσίασε επίσης υψηλές συγκεντρώσεις (939 mg/L). Οι μέθοδοι παρασκευής γαλλικής πρέσας και διήθησης είχαν ενδιάμεσα επίπεδα (περίπου 90 mg/L).
Οι ερευνητές έγραψαν στη δημοσίευση της μελέτης ότι «η πρόσληψη ανεπαρκώς φιλτραρισμένου καφέ κατά τις εργάσιμες ώρες θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που αγνοείται για την καρδιαγγειακή υγεία λόγω της επίδρασής του στις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο πλάσμα.
Οι περισσότεροι καφέδες από μηχανές παρασκευής στο χώρο εργασίας περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις διτερπενίου από τον καφέ με φίλτρο χαρτιού, αλλά χαμηλότερες από τον αφιλτράριστο καφέ».
Εν τω μεταξύ, οι καφετιέρες που χρησιμοποιούν μεταλλικά φίλτρα αντί για χαρτί, έχουν διάμεση επίπεδα καφεστόλης 176 mg/L — σημαντικά υψηλότερα από τα 12 mg/L που βρέθηκαν στον παραδοσιακό καφέ φιλτραρισμένου με χαρτί που προτείνεται ως λύση για την υγεία μας.
Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αλλαγή από τρία φλιτζάνια καφέ μηχανής σε καφέ φιλτραρισμένου με χαρτί κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά 0,58 mmol/L.
Αυτό μεταφράζεται σε 36% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε μια καριέρα 40 ετών.
Οι ερευνητές ανέφεραν σημαντική διακύμανση μεταξύ των μηχανών και ακόμη και μεταξύ δειγμάτων από το ίδιο μηχάνημα που ελήφθησαν με διαφορά εβδομάδων. Πράγμα που σημαίνει ότι η συντήρηση και ο καθαρισμός ενδέχεται να επηρεάζουν το πορώδες του φίλτρου.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.