iStock
ΥΓΕΙΑ

Τι κάνεις κάθε μέρα στην κουζίνα σου και μπορεί να σε αρρωστήσει

Κάθε μέρα κάνεις κάτι στην κουζίνα. Άρα κάθε ημέρα χρησιμοποιήσεις σφουγγαράκι ή/και πανάκι. Τα φροντίζεις ώστε να μη σε αρρωστήσουν;

Ό,τι κρατάει υγρασία σε ζεστό περιβάλλον γίνεται η χαρά των βακτηρίων και της ξέφρενης αναπαραγωγής τους που από ένα σημείο κι έπειτα, μπορεί να απειλήσει την υγεία μας.

Βλέπεις, μεταξύ όσων μπορούν να φιλοξενηθούν στο σφουγγάρι που πλένουμε τα πιάτα ή το πανί που καθαρίζουμε τους πάγκους της κουζίνας είναι το Escherichia coli (γνωστό ως κολοβακτηρίδιο) και η σαλμονέλα που μας αρρωσταίνουν και προκαλούν δερματικές λοιμώξεις.

Εν τω μεταξύ, άπαξ και αναπτυχθεί E.coli στο πανί ή το σφουγγάρι, ταξιδεύει όπου ακουμπήσουμε το πανί. Ή το σφουγγάρι. Που είναι από πολυουρεθάνη. Εκτός και αν σε νοιάζει ελαφρώς το περιβάλλον και αγοράζεις από κυτταρίνη.

Τα πρώτα συγκρατούν λιγότερο νερό, άρα στεγνώνουν καλύτερα. Τα δεύτερα έχουν καλή απορροφητικότητα και θέλουν λίγο χρόνο παραπάνω.

Τα πανιά τώρα, μπορεί να είναι από βαμβάκι ή μικροΐνες. Κάποιοι τα χρησιμοποιούν και για το πλύσιμο των πιάτων. Είναι μαλακά και υπέρ απορροφητικά, με το καλύτερο όλων να είναι ότι στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Έτσι κόβουν τη φόρα των βακτηρίων.

Εκτός και αν χρησιμοποιούμε το ίδιο πανί σε πολλά διαφορετικά σημεία (χρειάζεται να έχουμε ένα για κάθε χρήση) και κανένα για το ξύλο κοπής. Επίσης, είναι χρήσιμο να μην τα φυλάσσετε όλα μαζί -παρέα. Και να τα πλένετε τακτικά -στην πλύση που θα βάλετε με την πιο υψηλή θερμοκρασία που σκοτώνει τους ‘εχθρούς’.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε σφουγγάρια και πανιά;

Κάθε 3 με τέσσερις ημέρες, όπως είπε στην Washington Post ο καθηγητής μικροβιολογίας στο University of Arizona, Charles Gerba. Εξίσου σημαντικό με την υψηλή θερμοκρασία της πλύσης είναι και το καλό στέγνωμα.

Σε ό,τι αφορά τα σφουγγάρια, οι ειδικοί προτείνουν αν τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων, ώστε να περνούν εκεί και τον κύκλο στεγνώματος. Μετά φυλάμε σε ένα στεγνό μέρος, αφού βεβαιωθούμε πως δεν έχουν καθόλου υγρασία.

Δεν έχετε πλυντήριο πιάτων; Κανένα πρόβλημα. Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων, σε υψηλή θερμοκρασία για από 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Πάλι θα γίνει η δουλειά. Δηλαδή, θα ‘εκτελεστούν’ τα βακτήρια.

Αυτό βέβαια, δεν θα το κάνουμε επ’ άπειρον. Αντικαθιστούμε σφουγγάρια και πανιά κάθε 2 με τρεις εβδομάδες. Διαφορετικά, βάζουμε ένα ρίσκο στην υγεία μας.

Exit mobile version