jesse orrico/Unsplash
ΕΡΕΥΝΑ

Τι να τρως για να καθυστερήσεις τη γήρανση του εγκεφάλου

Υπάρχουν κάποια θρεπτικά στοιχεία που μπορούν να μειώσουν τη φθορά που συντελείται στον εγκέφαλο, καθώς μεγαλώνουμε.

Σιχαίνομαι τις επαναλήψεις, ωστόσο αναγνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες φορές που είναι αναγκαίες, ώστε να επιτευχθεί η συνεννόηση, εφόσον είναι αυτή το ζητούμενο. Εν προκειμένω, είναι.

Όπως περνούν τα χρόνια, ό,τι έχουμε επάνω μας αποκτά φθορές και λιγότερο αποτελεσματικούς τρόπους λειτουργίας. Στην ατελείωτη αυτή λίστα υπάρχει και ο εγκέφαλος.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους να προσαρμοστούμε, ως είδος, στις εξελίξεις. Δηλαδή, να καθυστερήσουμε τη φυσική γήρανση. Δεδομένου ότι η άνοια έχει χαρακτηριστεί ως η σύγχρονη μάστιγα, όπως αυξάνεται το προσδόκιμο των ανθρώπων, γίνεται πολλή δουλειά σε επίπεδο έρευνας για συστατικά και μεθόδους που μπορούν να μειώσουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

Η πιο πρόσφατη σχετική εργασία δημοσιεύτηκε στο npj Aging.

Εξηγείται ότι η κατανόηση των βιολογικών διεργασιών της γήρανσης, ενδεχομένως να μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε υγιώς για περισσότερα χρόνια (δεν θέλω να ξεχνάς άλλο είναι η γήρανση και άλλο η υγιής γήρανση).

Οι επιστήμονες της συγκεκριμένης δουλειάς από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Νεμπράσκα-Λίνκολν θέλησαν να δουν αν θρεπτικά συστατικά τροφίμων που καταναλώνουμε, έχουν τη δυνατότητα να ‘ρίξουν’ την ταχύτητα με την οποία μεγαλώνει ο εγκέφαλος μας.

Έγινε χαρτογράφηση με σαρώσεις έναντι της διατροφικής πρόσληψης σε 100 εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 65 και 75 ετών. Το ζητούμενο ήταν η αναζήτηση συνδέσεων μεταξύ ορισμένων διατροφών και της βραδύτερης γήρανσης του εγκεφάλου.

Εντοπίστηκαν δύο διαφορετικοί τύποι γήρανσης του οργάνου που αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η πιο αργή γήρανση συνδέθηκε με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που προσφέρει η μεσογειακή διατροφή, που προηγούμενες μελέτες την έχουν αναδείξει ως μια εκ των καλύτερων για το σώμα μας.

Ο νευροεπιστήμονας Aron Barbey και εκ των συγγραφέων της μελέτης είπε ότι «ερευνήσαμε συγκεκριμένους βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών, όπως τα προφίλ λιπαρών οξέων, γνωστά στη διατροφική επιστήμη ότι προσφέρουν δυνητικά οφέλη για την υγεία.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τον εκτεταμένο όγκο έρευνας στον τομέα που καταδεικνύει τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία της μεσογειακής διατροφής, η οποία δίνει έμφαση σε τροφές πλούσιες σε αυτά τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά».

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ερευνητές δεν βασίστηκαν σε αναφορές των συμμετεχόντων στη μελέτη, ως προς τη διατροφή τους. Τουναντίον, ανέλυσαν δείγματα αίματος για να αναζητήσουν βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών. Δηλαδή, σταθερά επιστημονικά στοιχεία που έδειχναν επακριβώς τι έτρωγαν και έπιναν.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αξιολόγησαν τη γήρανση του εγκεφάλου τόσο μέσω μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου όσο και μέσω γνωστικών αξιολογήσεων. Αυτός ο συνδυασμός προσεγγίσεων έδωσε μια εικόνα πρακτικής νοητικής ευκινησίας, μαζί με τις πιο λεπτές λεπτομέρειες της διαμόρφωσης των νευρώνων.

«Αυτό μας επέτρεψε να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των παραγόντων. Εξετάσαμε ταυτόχρονα τη δομή του εγκεφάλου, τη λειτουργία και τον μεταβολισμό, αποδεικνύοντας μια άμεση σχέση μεταξύ αυτών των ιδιοτήτων του εγκεφάλου και των γνωστικών ικανοτήτων», εξήγησε ο Barbey.

Τα θρεπτικά στοιχεία που μπορούν να μειώσουν την ταχύτητα γήρανσης του εγκεφάλου

Τα λιπαρά οξέα (πχ ψάρι και ελαιόλαδο), τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε (υπάρχουν στο σπανάκι και τα αμύγδαλα), τα καροτενοειδή (σ.σ. φυτικές χρωστικές που έχουν τα καρότα και η κολοκύθα) και η χολίνη (περιέχεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους κρόκους των αυγών, τα κρέατα οργάνων και την ακατέργαστη σόγια), φάνηκε να είναι μεταξύ των ευεργετικών βιοδεικτών.

Η ομάδα των επιστημόνων θέλει να εξετάσει τα ευρήματα σε κλινικές δοκιμές για σημαντικό χρονικό διάστημα, ώστε να διαπιστώσει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση του εγκεφάλου.

Στα θετικά ωστόσο, ανήκει ότι αυξάνονται οι εργασίες που δείχνουν πως απλές τροποποιήσεις στο τι τρώμε θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.