Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tι παθαίνει το σώμα σου όταν τρως κάθε μέρα καρπούζι

Αντίθετα με όσα θα περίμενες, δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το σάκχαρο και έχει πολλές θετικές ιδιότητες.

Με αυτήν τη ζέστη που έχουμε στην Ελλάδα τις δυο τελευταίες εβδομάδες, μάλλον δεν είμαι η μόνη που δεν έχει όρεξη να φάει κάτι άλλο πέραν ενός δροσιστικού φρούτου. Ιδανικά του καρπουζιού, που μεταξύ μας ίσως να είναι ό,τι πιο εκνευριστικό κυκλοφορεί σε φρούτο, αφού

α) πρέπει να βρεις τη «σχολή» που δίνει τα σωστά SOS για την καλύτερη δυνατή επιλογή (το κοτσάνι πρέπει να είναι ξερό και ο «πάτος» κίτρινος -όχι άσπρος),

β) αν δεν είναι παγωμένο, δεν έχει να δώσει πολλά,

γ) με το που το κόψεις πρέπει να πετάξεις ό,τι έχει μείνει πίσω, διαφορετικά κολλάει όλη η κουζίνα -κι εσύ μαζί- και γίνεται το σπίτι η έδρα εκατοντάδων εντόμων και

δ) στη φύλαξη θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Ή το κόβεις σε κομματάκια όλο και το βάζεις ιδανικά σε ένα γυάλινο σκεύος, πριν το τοποθετήσεις στο ψυγείο ή αφαιρείς την πλαστική μεμβράνη, κάνεις δουλειά και μετά βάζεις μια νέα μεμβράνη για να μη γίνει πάρτι μικροβίων.

Κάπου εδώ ήλθε η ώρα για το «κόμμα, αλλά». Όσα δηλαδή, προσφέρει στον οργανισμό μας το καρπούζι.

Για την ιστορία, τα έχει πει ο Harry Styles.

Να δούμε τι λέει η επιστήμη.

Το καρπούζι λοιπόν, αποτελείται κατά 92% από νερό, άρα βοηθά στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας και δη τις ημέρες της μεγάλης εφίδρωσης (λόγω ζέστης). Βοηθά και στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, καθώς περιέχει κάλιο και μαγνήσιο.

Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά οι ηλεκτρολύτες (νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφορικό άλας και χλώριο) εξισορροπούν την ποσότητα του νερού στο σώμα μας -ώστε τα κύτταρα μας να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά-, βοηθούν στη δημιουργία μυϊκών συσπάσεων -έτσι να κινείται το σώμα και να χτυπά η καρδιά- και την αναδόμηση των ιστών.

Όταν ιδρώνουμε δεν χάνουμε μόνο νερό, αλλά και ηλεκτρολύτες. Αν δεν τους αναπληρώσουμε, παθαίνουμε κράμπες, αισθανόμαστε κόπωση, πονοκέφαλο και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Πάμε παρακάτω.

Στο ίδιο φρούτο υπάρχουν το αντιοξειδωτικό που λέγεται λυκοπένιο (εκεί οφείλεται το λαμπερό ροζ/κόκκινο χρώμα). Αυτό μάς βοηθά να καταπολεμήσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και στην πρόληψη ασθενειών. Μελέτες δείχνουν πως συμβάλλει και στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Ως εκ τούτου, κάνει καλό και στην καρδιά μας.

Ο συνδυασμός του με τη βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα και μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις ή νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Σε μια περίοδο που έχουμε νέα έκρηξη κρουσμάτων Covid, το ανοσοποιητικό μας χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορούμε να του δώσουμε. Το καρπούζι είναι μια, αφού πρόκειται για καλή πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C, οι οποίες βοηθούν και στην υγεία του δέρματος.

Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση αυτών των βιταμινών, καθώς και των αντιοξειδωτικών, όπως το λυκοπένιο και η βήτα-καροτίνη -που επίσης έχει το καρπούζι-βοηθούν στη βελτίωση της συνολικής υγείας του ανοσοποιητικού σας.

Ένα άλλο δώρο του καρπουζιού είναι η κιτρουλίνη και η αργινίνη, δυο από τα 20 αμινοξέα που χρειαζόμαστε για τον σχηματισμό μυών, νεύρων και κυττάρων.

Ναι, το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, ωστόσο η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βοηθά στο χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Ως εκ τούτου, η επίδραση που έχει στο σάκχαρό σας είναι μικρή σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα με ζάχαρη. Εκτός βέβαια, και αν φάμε ένα ολόκληρο καρπούζι στην καθισιά μας.

Τέλος, υπάρχουν άτομα που είναι αλλεργικά στο καρπούζι. Συνήθως έχουν αλλεργία στα χόρτα και σε φρούτα όπως τα ροδάκινα, το σέλινο, οι ντομάτες, τα πορτοκάλια και τα πεπόνια. Εάν λοιπόν, αισθανθούμε κνησμό ή πρήξιμο στο λαιμό, το στόμα και τα χείλη πηγαίνουμε αμέσως στον γιατρό.