Τι σημαίνει να ζεις μια καλή ζωή σύμφωνα με τον Carl Jung
- 14 ΜΑΙ 2024
Ο Carl Jung, γνωστός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής (συνεργάτης του Freud για μια περίοδο), σε όλη του την καριέρα μελέτησε την ανθρώπινη ψυχή και, ανάμεσα σε άλλα, έκανε μια παρατήρηση σχετικά με το πώς να ζεις μια καλή ζωή: «Η διαφορά μεταξύ μιας καλής και μιας κακής ζωής», είπε, «είναι το πόσο καλά περπατάς μέσα στη φωτιά». Πριν από τον αγαπημένο των Ελλήνων αναγνωστών, θείο Charles Bukowski.
Στην ψυχολογία του Jung, η φωτιά αντιπροσωπεύει τις ανησυχίες, τις απώλειες, τη θλίψη, την κρυμμένη συνείδηση και τις υπαρξιακές κρίσεις που απειλούν να μας καταβροχθίσουν σε καθημερινή βάση.
Η σκιώδης πλευρά της ζωής, τα μυστικά μέρη του εαυτού μας και του κόσμου, μπορεί να είναι τόσο τρομακτική όσο και επιμορφωτική. Ο Jung πίστευε ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός επιθυμεί την ολότητα, μια ολοκλήρωση μεταξύ του συνειδητού Εγώ και της ασυνείδητης σκιάς που το ακολουθεί.
Ωστόσο, η σκιά δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα κακή. Από την άλλη, τα καταπιεσμένα συναισθήματα, οι επιθυμίες και τα ένστικτα που παραμένουν ανεξερεύνητα, μπορούν να μετατραπούν σε πυρκαγιές καταστρέφοντας το είναι μας.
Ο δράκος μέσα μας
Σύμφωνα με τον Jung, η όλη η εσωτερική δουλειά που κάνουμε για την αντιμετώπιση αυτής της σκιάς, μοιάζει με την αντιμετώπιση ενός δράκου. Ο δράκος, ένα κοινό αρχετυπικό σύμβολο, συχνά αντιπροσωπεύει τις αδάμαστες, καταστροφικές πτυχές μας. Ωστόσο, η θανάτωση του δράκου δεν είναι ο στόχος.
Ο στόχος είναι να ενσωματώσουμε τη δύναμή του και να διοχετεύσουμε την ενέργειά του ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την έκφραση καταπιεσμένων συναισθημάτων ή την αξιοποίηση του θυμού μας για μια θετική αλλαγή.
Τα συναισθήματα που δεν έχουν εκφραστεί, τα τραύματα και ο πόνος της απώλειας είναι οι πηγές των εσωτερικών μας αγώνων. Ο συναισθηματικός ή ασυνείδητος εαυτός μας μπορεί να μας κατακλύσει, δημιουργώντας μια συνεχή κατάσταση δυστυχίας που απορροφά την ενέργειά μας και μας αφήνει να νιώθουμε εξαντλημένοι.
Η φωτιά είναι επίσης πηγή φωτός και μετασχηματισμού. Ο Jung πίστευε ότι η αντιμετώπιση του ασυνείδητου εαυτού μας και των καταπιεσμένων συναισθημάτων μας, που συμβολίζονται από τη φωτιά, είναι ζωτικής σημασίας για να ολοκληρωθούμε.
Οι εμπειρίες θλίψης και απώλειας, αν και επώδυνες, μπορούν να μας αναγκάσουν να επανεκτιμήσουμε τις προτεραιότητές μας και να βρούμε βαθύτερο νόημα στη ζωή. Ακριβώς όπως μια ελεγχόμενη φωτιά είναι πηγή ζεστασιάς, η αντιμετώπιση των εσωτερικών μας δαιμόνων μπορεί να φωτίσει το μονοπάτι προς την καλύτερη ζωή μας. Σε μια καλή ζωή, λοιπόν, υπάρχουν και φωτιές.
Αλλά πρώτα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σκιά μας
Ο Jung πίστευε ότι η σκιά περιέχει τις καταπιεσμένες επιθυμίες, τους φόβους και τα ένστικτά μας. Η αγνόησή της επιτρέπει σε αυτές τις πτυχές να γίνονται πιο έντονες και να μας ελέγχουν. Η αναγνώριση και η ενσωμάτωση της σκιάς αυτής, μάς βοηθά να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα του εαυτού μας και τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.
«Δυστυχώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος είναι, στο σύνολό του, λιγότερο καλός απ’ ό,τι φαντάζεται τον εαυτό του ή απ’ ό,τι θέλει να είναι. Ο καθένας κουβαλάει μια σκιά, και όσο λιγότερο ενσωματώνεται στη συνειδητή ζωή του ατόμου, τόσο πιο μαύρη και πυκνή είναι», έγραψε στο Ψυχολογία και θρησκεία που κυκλοφόρησε το 1938.
Καθώς αντιμετωπίζουμε τη φωτιά, ενσωματώνουμε τη σκιά, συμφιλιωνόμαστε με τις σκοτεινές πτυχές μας και ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας. Είναι η πλήρης αποδοχή της ύπαρξής μας. Του φωτός, της σκιάς, των θριάμβων και των μαχών που χάσαμε.