Το ένα και μοναδικό πράγμα που πρέπει να αποδεχτείς για να βρεις την ευτυχία
Δεν έχει νόημα να ακολουθείς τις wellness συνήθειες που προτείνουν οι ειδικοί για να είσαι ευτυχισμένος, αν δεν λαμβάνεις υπόψιν μία ουσιαστική πτυχή της ζωής.
- 30 ΑΥΓ 2024
Να γυμνάζεσαι, να τρέφεσαι σωστά, να είσαι ειλικρινής με το συναίσθημά σου/με τα θέλω/με τις ανάγκες σου, να έχεις λίγους ή πολλούς αλλά καλούς φίλους, να κάνεις διαλογισμό, να είσαι ευγνώμων και να το εκφράζεις, μπλα μπλα μπλα. Οι καλές συνήθειες, που σύμφωνα με τους ειδικούς αν τις υιοθετήσεις θα σε βοηθήσουν να αγγίξεις την ευτυχία είναι πολλές. Οι παραπάνω είναι κάποιες από αυτές.
Όλες βέβαια είναι αχρείαστες, όπως εξηγεί η ψυχολόγος Kristen Lee, αν δεν έχεις λάβει υπόψιν, βασικά αν δεν έχεις αποδεχτεί ένα συγκεκριμένο παράγοντα της καθημερινότητας. Μία ουσιαστική πτυχή της ζωής, που είναι αναπόφευκτη για όλους μας.
Σε ένα κείμενο της για αυτό που η ίδια ονομάζει ως “psychological wealth”, το να ζεις τη ζωή σου με ένα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και απολαυστικό τρόπο, η Lee εξηγεί γιατί μερικές φορές ακόμα και άνθρωποι που δουλεύουν συνεχώς για την ευτυχία τους κινδυνεύουν να καταλήξουν δυστυχισμένοι.
Γιατί;
Πολύ απλά επειδή προσπαθούν να βρουν τη λεγόμενη «επιφανειακή ευτυχία», η οποία μπορεί να γίνει κατανοητή ως μια ευτυχία που βασίζεται στην απόλαυση, στην έλλειψη ανησυχιών και τα λοιπά. Μία ευτυχία δηλαδή μη ρεαλιστική για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Μία ευτυχία απρόσιτη.
Αν πιστεύεις ότι αυτό είναι πραγματική ευτυχία, το να μην έχεις προβλήματα/ανησυχίες/φόβους/άγχη, δεν θα είσαι ποτέ ευτυχισμένος.
Η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα, αναποδιές και κακές ημέρες, τη μια μέρα μπορεί όλα να είναι τέλεια και την επόμενη τα πάντα να πηγαίνουν στραβά. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν είσαι ευτυχισμένος; Φυσικά, όχι.
«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η αέναη ευτυχία», συνοψίζει η Lee για να διευκρινίσει ο ψυχολόγος Arash Emamzadeh: «Τα αρνητικά συναισθήματα είναι επίσης απαραίτητα στον δρόμο για την ευτυχία. Μας διδάσκουν να προσαρμοζόμαστε και να αναζητούμε λύσεις. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά ερεθίσματα, όχι εκείνοι που αποφεύγουν τις αρνητικές καταστάσεις».
Αν πιστεύουμε ότι το να είμαστε ευτυχισμένοι σημαίνει να νιώθουμε ικανοποιημένοι 24/7, μόλις έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα θα πιστέψουμε ότι αυτή η ευημερία μας πάει χάθηκε, πήγε περίπατο. Επομένως, η διάκριση μεταξύ αυτών των δύο πραγμάτων είναι απαραίτητη για να αισθάνεσαι καλά και ικανοποιημένος, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές.
Σύμφωνα με την Lee, το να έχεις ανοιχτό μυαλό και να βλέπεις τις δυσκολίες όχι ως το τέλος του κόσμου, αλλά ως εμπειρίες από τις οποίες ίσως και να μάθεις κάτι και να βγεις πιο δυνατός, θα σε βοηθήσει να πετύχεις το αίσθημα ευτυχίας που επιθυμείς να βιώσεις.
Το αντίθετο είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «τυραννία της θετικότητας» και που φυσικά, είναι ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί η ευτυχία.