Το αρχαίο κινέζικο βότανο που είναι το ελιξήριο του εγκεφάλου και της μνήμης
Τα τελευταία χρόνια, έχει κερδίσει τον τίτλο του φυτικού brain booster με την επιστήμη να διερευνά τις ευεργετικές του ιδιότητες ως πιθανή θεραπεία για την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
- 27 ΦΕΒ 2024
Το μοναδικό επιζών είδος μίας αρχαίας οικογένειας φυτών και ο μοναδικός ζωντανός κρίκος ανάμεσα σε δύο άλλες οικογένειες φυτών και δέντρων, των φτερών και τα κωνοφόρων. Κάπως έτσι, δικαιολογείται ο τίτλος του «ζωντανού απολιθώματος» που του έχουν δώσει.
Ταυτόχρονα, έχει κερδίσει έναν ακόμα: του φυτικού brain booster, του ελιξηρίου του εγκεφάλου και της μνήμης.
Αν και πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα βότανα -πρωτοεμφανίστηκε πριν από 270 εκατομμύρια χρόνια, στην Πέρμια περίοδο, την 5η και τελευταία περίοδο της Παλαιοζωικής γεωλογικής εποχής- και από τα πιο ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι ευρέως γνωστό. Ήρθε η ώρα λοιπόν για τις απαραίτητες συστάσεις.
Το γκίγκο, γίνκο ή γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo Biloba) ανήκει στην οικογένεια των Γκινγκοειδών και έλκει την καταγωγή του από την Κίνα. Η ονομασία του προέρχεται από την κινέζικη λέξη Ginkyo που σημαίνει ασημένιο βερίκοκο (gin=ασήμι, kyo=βερύκοκο).
Λίγα λόγια για την ιστορία του
Όπως προαναφέραμε τα πρώτα γκίγκο εμφανίστηκαν πριν από 270 εκατομμύρια χρόνια, στην Πέρμια περίοδο. Κατά τη διάρκεια της μέσης Ιουράσιας περιόδου υπήρξε τεράστια αύξηση σε είδη με μέγιστη βιοποικιλότητα στην Κρητιδική περίοδο (144 εκατομμύρια χρόνια πριν) σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Εξαιτίας κατακλυσμιαίων καταστροφών και σταδιακής αλλαγής του κλίματος, ωστόσο, το γκίγκο εξαφανίστηκε από τη Βόρεια Αμερική πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια και από την Ευρώπη πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα, αυτοφύεται κυρίως σε περιοχές της νοτιοδυτικής και ανατολικής Κίνας, αλλά το συναντάμε και σε ναούς στην Κορέα και την Ιαπωνία λόγω της συμβολικής του σημασίας στον Κομφουκισμό.
Όσον αφορά το δέντρο γκίγκο, όπως μπορείς να διαπιστώσεις και στο παραπάνω βίντεο, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυλλοβόλα. Παράγει χημικές ουσίες που είναι δυσάρεστες για τα έντομα, μύκητες και βακτήρια που προσπαθούν να του επιτεθούν, ενώ η ανθεκτικότητά του έχει μείνει στην ιστορία: είναι ένας από τους λίγους ζωντανούς οργανισμούς που επιβίωσαν της ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα το 1945.
Τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία
Στην κινέζικη ιατρική, ο καρπός του γκίγκο μπιλόμπα χρησιμοποιούταν ανέκαθεν για τις αντιβηχικές, χωνευτικές και διουρητικές του ιδιότητες. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η επιστήμη διερευνά συνεχώς με διαδοχικές μελέτες τις ευεργετικές του ιδιότητες ως πιθανή θεραπεία για την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, εκχύλισμα φύλλων του διατίθεται στο εμπόριο σε μορφή συμπληρώματος διατροφής εκτιμώντας ότι μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα χωρίς διαγνωσμένα γνωστικά προβλήματα, να βελτίωση τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάρκεια αυτής.
Αν και προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι το γκίγκο ή γκίνγκο μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο για τα προβλήματα μνήμης και τις παθήσεις του εγκεφάλου, είναι δεδομένο ότι μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και ως εκ τούτου την οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλει και στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου που συνδέεται με την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η απώλεια μνήμης, η απώλεια της δυνατότητας συγκέντρωσης και γενικότερα των νοητικών δυσλειτουργιών που σχετίζονται κυρίως με τα γηρατειά (βλέπε τη νόσο του Αλτσχάιμερ).
Παράλληλα, ενισχύοντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος εν γένει στον οργανισμό, παίζει σημαντικό ρόλο και στην καρδιακή λειτουργία και στην ελαστικότητα των αρτηριών, δρώντας καταλυτικά έναντι των θρομβώσεων και της συγκέντρωσης χοληστερίνης.
Αντιμετωπίζει επίσης αποτελεσματικά το φαινόμενο των «κρύων άκρων» καθώς αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος σε χέρια και πόδια, ενώ βοηθάει και στην καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, συνεπώς κάνει καλό σε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.
Παρά το γεγονός ότι το γκίγκο μπιλόμπα δεν έχει παρενέργειες, σε κάθε περίπτωση, πριν τη λήψη του σε μορφή συμπληρώματος διατροφής ή βάμματος σε ρόφημα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου.