Το μπαχαρικό που προστατεύει το στομάχι από έλκη και καούρα
- 3 ΙΑΝ 2025
Το μπαχαρικό στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω είναι ο σπόρος ενός πολυετούς φυτού που πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Χρονολογείται από το 2000 π.Χ. και ταξίδεψε στην Ευρώπη εξαιτίας των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.
Στη χώρα μας συναντάται κυρίως στα νησιά και ευδοκιμεί σε ελαφρά, γόνιμα, καλά στραγγισμένα εδάφη.
Έχει γλυκιά γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Πίνεται σαν ρόφημα, όπως το τσάι δηλαδή και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική, την αρτοποιία, ακόμα και την ποτοποιία – αρωματίζει το ούζο, το τσίπουρο, αλλά και την ιταλική γκράπα μέχρι και τη σαμπούκα.
Είναι ο γλυκάνισος, ένα μπαχαρικό με φίλους και εχθρούς. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση, λόγω της έντονης γεύσης και μυρωδιάς του ή τον αγαπάς ή τον μισείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για ένα σύμμαχο για την καλή υγεία του οργανισμού συνολικά (περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό).
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του γλυκάνισου είναι ότι λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για το στομάχι. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των στομαχικών ελκών και να μειώσει τα συμπτώματα που προκαλούν, όπως είναι η καούρα, η δυσπεψία, η ναυτία, το κοιλιακό φούσκωμα και το κάψιμο στο στήθος.
Ένα δεύτερο είναι ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, συνεπώς αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, κυρίως εκείνων που προκαλούν δερματικές νόσους σαν την ψώρα και την ψωρίαση. Έχει επίσης και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στη μείωση των φλεγμονών, που συνδέονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
Άλλες χρήσεις του γλυκάνισου περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου (αϋπνία), την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, τον βήχα, τη βραχνάδα, τον πονόλαιμο και το άσθμα.
Τέλος, όπως συμβαίνει με πολλά μπαχαρικά, η κατανάλωση του γλυκάνισου θέλει προσοχή και μέτρο, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή του.