
Το μπαχαρικό που ρίχνει τη χοληστερίνη και έχει αντιθρομβωτική δράση
- 29 ΑΠΡ 2025
Η χοληστερίνη ή αλλιώς χοληστερόλη είναι μία λιπαρή στερόλη, κάτι σαν λιπίδιο που χρησιμεύει στον σχηματισμό των μεμβρανών των κυττάρων. Συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, στον σχηματισμό της βιταμίνης D και στην παραγωγή σημαντικών ορμονών, μεταξύ αυτών των οιστρογόνα και της τεστοστερόνης. Αποτελεί επίσης πρόδρομο ουσία των στεροειδών ορμονών και των χολικών οξέων, που είναι σημαντικά για την πέψη και την απορρόφηση των λιπών.
Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα ξεκινά όταν η χοληστερίνη αρχίσει να υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια. Τα αυξημένα της επίπεδα ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη καρδιακών νόσων. Πώς συμβαίνει αυτό; Όταν κάποιος έχει υψηλή χοληστερίνη, τα λίπη φράσσουν τα αιμοφόρα αγγεία και διαταράσσεται η αρτηριακή κυκλοφορία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να μην λαμβάνει το οξυγόνο που απαιτείται και να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, καθώς κι εκείνος του εγκεφαλικού καθώς προκαλούνται αλλαγές και στην αιμάτωση του εγκεφάλου.
Σε περιπτώσεις υψηλής χοληστερίνης, οι γιατροί συνιστούν φαρμακευτική αγωγή και ειδικό διατροφολόγιο. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ένα μπαχαρικό, που θεωρείται από τα ελληνικά superfoods και έχει δράση κατά της χοληστερίνης και κατά των θρομβώσεων, λειτουργώντας γενικότερα ως ασπίδα για την καλή υγεία της καρδιάς.
Πρόκειται για το σαφράν (σαφράνι) ή αλλιώς τον δικό μας κρόκο Κοζάνης, που όπως διαβάζουμε στη Wikipedia, είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο κατά βάρος.
Η γεύση του είναι πικρή, το χρώμα του προέρχεται από την καροτενοειδή χρωστική ουσία, την κροκίνη, που περιέχει και η οποία προσδίδει πλούσια χρυσοκίτρινη απόχρωση, ενώ η μυρωδιά του έχει κάτι που θυμίζει οινόπνευμα, γεγονός που οφείλεται στις φυτοχημικές ουσίες πικροκροκίνη και σαφράναλη.
Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευσή του, πιστεύεται ότι το σαφράν προέρχεται από το Ιράν, το οποίο παράγει σήμερα περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής με την καλύτερη ποιότητα.
Στην Ελλάδα ωστόσο παράγουμε το δικό μας σαφράν, τον γνωστό όπως προαναφέραμε κρόκο Κοζάνης, που πήρε την ονομασία του από το μέρος όπου ευδοκιμεί: την κωμόπολη Κρόκος της Κοζάνης, τη μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή στη χώρα μας, στην οποία γίνεται από πάρα πολλά χρόνια συστηματική καλλιέργεια του φυτού και εξάγεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τα κύρια θρεπτικά του συστατικά είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη, η οποία, όπως διαβάζουμε στην Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, χημειοπροστατευτικές, αντικαρκινικές και καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες.
Εν προκειμένω, βοηθά στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα, εμποδίζοντας την απορρόφηση του λίπους και της χοληστερίνης, αυξάνοντας παράλληλα, τα επίπεδα της HDL, δηλαδή της καλής χοληστερίνης.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.