Το μπαχαρικό που θα τονώσει τον μεταβολισμό σου
- 21 ΔΕΚ 2024
Τι άλλο όμως μπορεί να κάνει το μαύρο πιπέρι; Το ανθοφόρο αναρριχώμενο φυτό που μας δίνει τους μικρούς αλλά τρομερά νόστιμους καρπούς του, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ήδη από το 2000 π.Χ. Ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες ως «πέπερι το μέλαν» ενώ και οι Ρωμαίοι το αγαπούσαν ιδιαίτερα.
Μάλλον, κανείς όμως δε γνώριζε ότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό μπορεί να δώσει -εκτός από νοστιμιά- και μεγάλη ώθηση στον μεταβολισμό. Πόσο ικανό όμως είναι να καταφέρει κάτι τέτοιο;
Ας δούμε τι λένε κάποιοι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί αναλυτικά με το ζήτημα. Σε έκθεση που έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry τα ευρήματα είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον: η πιπερίνη, το δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού, φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να περιορίζει τη δημιουργία λιποκυττάρων.
Τι ακριβώς είναι αυτά; Τα κύτταρα που συνθέτουν κυρίως τον λιπώδη ιστό, ο οποίος ειδικεύεται στην αποθήκευση ενέργειας ως λίπος).
Η συγκεκριμένη έρευνα έχει γίνει σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους, κάτι που βέβαια δε σημαίνει ότι δεν ισχύει, μιας και το DNA μας είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό των τρωκτικών. Όπως, αντίστοιχα, δε σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι διατροφικά και μετά να βάζουμε μπόλικο πιπέρι ελπίζοντας ότι θα ξυπνήσουμε τον μεταβολισμό μας.
Οι ερευνητές πάντως είχαν καταλήξει ότι τα ευρήματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορούσαν μια μέρα στο μέλλον να βρουν το κλειδί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Τι γίνεται όμως με το εδώ και τώρα; Βοηθά τελικά το μαύρο πιπέρι στο να αυξηθούν οι καύσεις του οργανισμού;
Σε μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη της Φαρμακευτικής (NLM) διαβάζουμε ότι, όντως, το μαύρο πιπέρι εντείνει το μεταβολισμό και την καύση λίπους κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Αποτελεί με άλλα λόγια το ιδανικό συμπλήρωμα μίας υγιεινής διατροφής η οποία συνδυάζεται βέβαια από τακτική γυμναστική.
Είναι κάτι που μοιράζεται με την καψαϊκίνη, τη δραστική ουσία που συναντάμε στο κόκκινο πιπέρι. Αν όμως η καψαϊκίνη οδηγεί στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων ανά γεύμα, σύμφωνα με έρευνα που έχει φιλοξενηθεί παλιότερα στους New York Times, το μαύρο πιπέρι είναι ικανό να βάλει -αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις- φωτιά στον μεταβολισμό σου.